Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Avalansa in Gutai - Luni, 23 Feb 2004, 15:35, vizitată de 5897 ori


Ieri, urcind dinspre Masa Domnilor, pe sub Secatura spre Creasta Cocosului, deasupra poienitei, in locul numit La Izvor (acolo unde cunoscatorii stiu ca e plasata tabla cu inscrisul Creasta Cocosului, monument al naturii, Academia RSR etc.), la liziera superioara a padurii, s-a produs o avalansa care a maturat/ingropat si ucis 3 tineri, 2 baieti si o fata.

Grupe de turisti/alpinisti ajunsi in zona sambata, vazind imensa zapada cazuta in ultimele 2-3 sapt., prafuita/fainoasa, au renuntat sa atace vilcelul abrupt spre Creasata Cocosului. Sarmanele victime de ieri nu au avut inspiratia/mintea sa abandoneze.

De regula, acolo fiind vorba de un versant NV, zapada adunata de vint se aseaza in paturi groase de 3-5 m, persistind pina primavara tirziu si facind impracticabila coborirea dinspre Creasta Cocosului spre poienita (pe marcaj clasic). Zapada s-a "napustit " asupa lor dinspre dreapta, maturindu-i, adunindu-i spre poienita, zdrobindu-i de fagii lizierei.

Pentru nestiutori zona pare "extrem de banala".

Dumnezeu sa-i ierte si odihneasca-n pace! Mare pacat!

Mare prostie sa bagatelizezi orice traseu.

Lucian-Petru Goja
Baia Mare
Cătălin Olteanu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii GUTAI - Compl.Turistic Suior  
Muntii GUTAI - Baia Sprie  
Muntii GUTAI - Compl.Turistic Izvoarele  
Muntii GUTAI - Baia Mare  
Comentarii
Fără foto Daniel Stefănescu, Luni, 23 Feb 2004, 19:23

BAIA MARE, 23 feb (MEDIAFAX) - Trei persoane au fost surprinse, duminică, de o avalanșă de zăpadă în Masivul Gutîi, două dintre acestea fiind găsite moarte, iar cealaltă fiind căutată în continuare de către salvamontiștii băimăreni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit rudelor, cei trei - doi bărbați și o femeie - au plecat către Creasta Cocoșului, situată la o altitudine de 1.400 de metri în Masivul Gutîi, iar ultima dată s-a vorbit cu ei duminică la amiază.

Echipele de Salvamont au fost alertate duminică seară de dispariția celor trei și, potrivit șefului de formație Baia Mare, Ioan Remeteanu, doi dintre ei au fost deja găsiți morți.

Fără foto Daniel Stefănescu, Luni, 23 Feb 2004, 19:24

Salvamontiștii băimăreni plecați pe urmele celor trei dispăruți după o avalanșă în Munții Gutîi au scos din zăpadă, luni, în jurul orei 14.00, o a doua victimă, ultimul dintre tineri fiind căutat cu ajutorul jandarmilor montani.

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.