Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Azuga Trail Race - Vineri, 21 Sep 2012, 14:43, vizitată de 3527 ori


Echipa Sport la Orice Varsta organizeaza sambata, 20 octombrie 2012, Azuga Trail Race, un concurs de alergare montana (trail running) pe un traseu de circa 27 km lungime si o diferenta de nivel pozitiva de aproximativ 1600 m. 

Cursa va avea loc in cadrul minunat oferit de muntii Baiului, fiind deschisa si celor mai putin experimentati; totusi, ultima parte, de 7 km, propune o sectiune mai dificila (urcarea partiei Sorica si coborarea pe „drumul afinarilor”, 600 m diferenta de nivel) care va fi rasplatita printr-un premiu special, King of Sorica.

Avand sectiuni de masculin, feminin si echipe, Azuga Trail Race beneficiaza de sprijinul catorva sponsori importanti (Salomon, Coca Cola, Domeniile Vanju Mare) si de parteneriatul cu CPNT, in frunte cu Silviu Balan, organizatorii celei mai dure probe anduranta din tara, Maraton 7500.

Mai multe detalii, pe www.azugatrailrace.ro 
Cosmin Mares


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BAIULUI - Culmea Sorica  
Muntii BAIULUI - Popasul Azuga  
Muntii BAIULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Valea Rea


Obiective: regiunea de izvoare și rezervația naturală Timp necesar: 2½ ore Drum forestier

Accesibil în orice anotimp.Este un traseu ușor, care poate fi urmat pe aproape 6,5 km de către orice turist venit la odihnă în orașul Sinaia. Poienițele cu flori, izvoarele de la obârșia văii și rezervația cu narcise constituie puncte de atracție și desfătare. Pentru parcurgerea traseului se pleacă din gara Sinaia. Se traversează liniile către magaziile de pe malul drept al Prahovei. Prin spatele acestora trece un drum forestier care traversează Prahova peste un pod din piatră. Va fi urmat drumul care timp de 7-10 minute se desfășoară paralel cu râul. Din dreptul confluenței cu Valea Rea, drumul cotește la dreapta, urcând în lungul acesteia. Intrăm pe noua secțiune a traseului după ce privim încă o data splendida panorama pe care o oferă orașul Sinaia și abruptul Munților Bucegi la sud de vf. Caraiman. Trecem pe lîngă cîteva grajduri și timp de 5 minute urcăm o pantă foarte mica. Pe stânga drumului se ivesc un vechi hambar și rămășițele unui grajd. De aici, panta începe să crească treptat. În albie vedem zidul unui baraj de pe care apa cade cu mult zgomot. În spatele zidului, prin masa bogată de aluviuni, apele riului se împart într-o mulțime de șuvițe. Panta tot mai mare face ca în scurt timp drumul să se afle la o înălțime de 30-40 m față de albie. După 15-20 minute de la intrarea pe Valea Rea se ajunge în punctul cel mai înalt al urcușului de pe această secțiune. Încă 5 minute urmărim o pantă foarte mica, după care începem coborîșul până la albie (circa 300 m). În conti-nuare, drumul se desfășoară în vecinătatea râului pe aproape 1 km, într-un urcuș de 5-70. După 50-60 minute dc la plecare ajungem în mijlocul unei poieni, la o confluență principală; către est se vede o parte a vârfului Drăgan, înspre nord (stânga) sectorul superior al Văii Rele, prin a cărei deschidere poate fi admirată culmea nord-estică a Muntelui Cumpătu. La poalele ei se află punctul fînal al excursiei. În poiană se poate face un popas. La reluarea traseului se trece peste pârâul ce vine din dreapta, pe lîngă o cabana forestieră. Treptat, panta creste, dar nu de-pășește decît pe unele porțiuni 15 grade. Urcușul se face în lungul drumului forestier, mai întîi pe la marginea pădurii, apoi pe lîngă albia pârâului. Impresionează cantitatea mare de prundișuri acumulate în albia Văii Rele, prin care apele pârâului se ramifică, iar uneori dispar. În spate, către sud, putem urmări cu privirea culmea Câinelui. Se suie ceva mai greu prin lăstărișul de fag. După 30-40 minute de la reluarea traseului se ajunge sub Muntele Cumpătu, la 1250 m. Aici, firul principal al văii, venind din dreapta, descrie un cot de aproape 900. Pădurcă de fag apare ca o panglică la baza versanților. Deasupra acesteia, păsunea îînbracă aproape în întregime muntele. Primăvara, la fineie lunii aprilie, aici pot fi văzute pilcuri numeroase de narcise.

De aici, cei temerari se pot angaja în ascensiune până la vârful Baiul Mare (încă 650 m di-ferență de nivel). Se urcă direct pe versantul vestic al acestuia, mai întîi prin pădurcă rară, iar apoi prin pășune. Pe parcurs apar numeroase poteci de vite. Se recomandă însă întoarcerea pe traseul descris.


 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.