Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Braconajul in Munţii Rodnei - Luni, 6 Oct 2003, 11:52, vizitată de 14622 ori


Braconajul necontabilizat din Muntii Rodnei

Au ucis caprele negre!

In rapoartele oficiale, efectivele de animale salbatice sunt artificiale * cifrele ireale sunt argumente pentru vanari masive * braconajul a eradicat caprele negre din Muntii Rodnei * borsenii de la Ocolul silvic sustin contrariul

Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului (MAPAM) a propus Guvernului un proiect de Ordonanta de Urgenta, pentru aprobarea vanarii unui numar de 683 de ursi, 974 de lupi si 1.392 de pisici salbatice de pe teritoriul tarii noastre.

Datele oficiale arata ca numarul de animale salbatice depaseste optimul de exemplare pentru pastrarea echilibrului natural! Pe site-ul MAPAM, se precizeaza ca numarul optim de ursi este de 4.080, iar in realitate am avea 6.276; ca avem 4.122 de lupi, cand ar trebui sa fie doar 2.146; iar pisicile salbatice depasesc numarul ideal cu peste 3.000 de exemplare. Pentru cei obisnuiti cu drumetiile montane si fauna tarii, datele sunt o aiureala demna de tot rasul, iar motivele reale ale "retezarii" acestor specii protejate par a fi de ordin politic. Numaratoarea foarte exacta a efectivelor de animale salbatice realizata de Directiile Silvice din fiecare judet este suspecta.

"Ochiometru"

In ciuda faptului ca excursionistii, multi dintre ei specialisti in biologie, identifica rar o mica parte din animale, Directiile Silvice reusesc sa tina o evidenta a acestora, demna de un PC. serban Parau, doctor in biologie, recunoscut cercetator al faunei din Romania (a efectuat numeroase studii in Retezatul Mic - Hunedoara), este contrariat de cifrele vehiculate. "Ajustarile cifrelor de evaluare a efectivelor din rapoartele de dinainte de '89 sunt realizate pe hartie de ani buni, fara o verificare a datelor in teren. Nimeni nu stie cate pisici salbatice sunt in Romania (Academia Romana nu a mai intreprins cercetari in Retezat de 40 de ani). Nici lupi. Iar ursii sunt aproximati, in functie de interese. Cum se evalueaza atat de exact? Prin tehnici paranormale?", se intreaba reputatul cercetator. Probabil, aceste umflari ale cifrelor reprezinta o scuza pentru desele escapade de vanatoare ale baronilor locali. Macelul trebuia legalizat.

"Monumentul" ucis

Numarul animalelor salbatice este in scadere, realitate confirmata de specialisti. In Maramures, o mare parte din fauna este de gasit doar pe hartie. Exemplul elocvent este cel al caprei negre, monument al naturii. Pana in urma cu cativa ani, acestea mai puteau fi zarite pe stancile din Pietrosul Rodnei. Acum, tot mai multi specialisti se intreaba unde sunt caprele. In perioada 22-23 septembrie, inspectorii Agentiei de Protectie a Mediului Maramures au constatat absenta caprelor negre din Caldarea Iezerului, Piatra Alba, Zanoaga Mare si Caldarea Buhaescului. "In urma cu 5-6 ani, am observat grupuri de 100 de capre negre in Pietrosul Rodnei. Se puteau intalni in Zanoaga Iezerului, pe Vf. Buhaescu, Puzdrele si Gargalau. Anul acesta, dupa 20 de trasee in zona, nu am gasit decat urme de excremente, in doua locuri. Pisici salbatice am vazut doar doua in ultimii 20 de ani, in masivul Gutai", a afirmat Petru Goja, un pasionat montaniard baimarean.

Triste confirmari

Braconajul este principala cauza a disparitiei caprei negre, situatie care este confirmata de Ioan Pop, tehnician la Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Maramures.

"Numarul efectivelor de vanat nu este exact, dar este aproape de exactitate. Animalele nu-si schimba locul, iar padurarul este in fiecare zi in padure si cunoaste vanatul, de aceea si braconajul este inclus in calcule, nu poate trece neobservat. Situatiile delicate apar cand padurarul participa si el la actiuni de braconaj. Zona Borsa nu apartine de noi, dar toata lumea stie ca acolo este stat in stat. Am auzit ca nu mai sunt capre negre si ca acolo ar fi fost implicat si padurarul", a completat Pop. Ioan Muntean, inginer al Ocolului Silvic Borsa, a confirmat existenta braconajului si a afirmat ca mai exista capre negre. "Caprele negre sunt braconate. Toata lumea stie si nu e un secret. Capre negre exista in rezervatie. Le evaluam in fiecare an. Daca ma uit in fisa de evaluare, vi le trimit pe mail", a afirmat Muntean. In mail-ul primit se precizeaza ca cifrele nu se pot da fara aprobare de sus.

S. O. S.!

Daca in Maramures caprele negre au disparut ca urmare a braconajului violent (se pare efectuat in cardasie cu padurarii), ele mai pot fi vazute in Ceahlau, Carpatii de Curbura, Bucegi, Piatra Craiului, Fagaras, Parang, Retezat si Rodnei. Peste tot, acestea sunt vanate fara mila. Recent, cativa lunetisti au impuscat capre negre pe Transfagarasan, in vazul trecatorilor. Mai grav este faptul ca sezonul de vanatoare se suprapune peste perioada de imperechere a caprelor si vanatorii tintesc mai ales exemplarele masculine puternice, care ar trebui sa asigure perpetuarea speciei. Daca macelul nu va fi oprit, vom ajunge peste cativa ani sa vorbim despre capra neagra ca despre o specie protejata, pe care nu o mai vede nimeni, la fel ca dropia din Campia Baraganului.

"Caprele sunt braconate, nu e secret." - Ioan Muntean de la Ocolul Silvic Borsa "In rezervatie sunt capre negre." - Ioan Muntean de la Ocolul Silvic Borsa "Am auzit ca nu mai sunt capre negre." - Ioan Pop de la AVPS Maramures "Nu s-au observat capre negre in Muntii Rodnei." - comunicat de presa APM

In urma cu 5 ani, in Rezervatia Rodnei se zareau cete de cate 100 de capre negre. Acum, nu le mai vad decat braconierii. Angajatii Ocolului Silvic Borsa afirma ca nu au disparut.

Ciprian Dragos

Sursa: Gazeta de Maramures - Online
Petru Şuţchi


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Barsa Mare  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Cornul Vanatorului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Pestera Caprei  
Muntii GUTAI - Cabana Silvica Agris  
Muntii GUTAI - Varful Gutai (1443)  
Muntii GUTAI - Varful Piatra Neagra (1170)  
Muntii GUTAI - Valea Romana  
Muntii RODNEI - C.F.R. Borsa  
Muntii RODNEI - Poiana Borsa  
Muntii RODNEI - Cabana Puzdrele  
Muntii RODNEI - Compl.Turistic Borsa  
Muntii RODNEI - Saua Gargalau  
Muntii RODNEI - Cabana Farmecul Padurii  
Muntii RODNEI - Oras Borsa  
Muntii RODNEI - Lacul Iezerul  
Muntii RODNEI - Sub Varful Pietrosu  
Muntii RODNEI - Sub Varful Gargalau  
Muntii RODNEI - Sub Varful Buhaescu Mare  
Muntii CEAHLAU - Varful Neagra (1141)  
Muntii CEAHLAU - Intre Negre  
Muntii CEAHLAU - Satul Neagra  
Muntii CEAHLAU - Satul Ceahlau  
Muntii RETEZAT - Saua Zanoagelor  
Muntii BUCEGI - Cabana Cheile Zanoagei  
Muntii BUCEGI - Pietrosita  
Muntii BUCEGI - Cabana Zanoaga  
Muntii BUCEGI - Brina Caprelor  
Muntii BUCEGI - Valea Pietrosu  
Muntii BUCEGI - Saua La Brina Caprelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cheile Pisicii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Piatra Mica  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Poiana Zanoaga  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii FAGARASULUI - Mt. Zanoaga  
Muntii FAGARASULUI - Transfagarasan  
Muntii FAGARASULUI - Valea Caprei  
Muntii FAGARASULUI - Varful Scarisoara Mica  
Muntii FAGARASULUI - Tunelul Capra  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Capra  
Muntii FAGARASULUI - Caldarea Pietroasa  
Muntii FAGARASULUI - Vf. Capra  
Muntii FAGARASULUI - Saua Capra  
Muntii FAGARASULUI - Lacul Capra  
Muntii FAGARASULUI - Monumentul Nerlinger  
Muntii RETEZAT - Casa De Vanatoare Campusel  
Muntii RETEZAT - Stina Zanoaga  
Muntii RETEZAT - Lacul Zanoaga  
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Cantonul Silvic Carnic  
Muntii RETEZAT - Varful Piatra Zanoaga  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Muntii GUTAI  
Muntii RODNEI  
Muntii CEAHLAU  
Muntii BUCEGI  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii FAGARASULUI  
Muntii RETEZAT  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.