Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Cabana Diham renaste - Joi, 1 Sep 2005, 7:56, vizitată de 9526 ori


Cu sprijinul turistilor care i-au facut imn,
Cabana Diham renaste din propria cenusa

In urma cu aproape doi ani, la inceput de decembrie, cand toata lumea se pregatea pentru Sarbatorile de iarna, Cabana Diham a fost mistuita din temelii de un teribil incendiu. Gheorghe si Maria Bordea, cei mai vechi cabanieri din Romania, cu o activitate de peste 40 de ani, au asistat atunci neputinciosi la dezastru. Apoi, cu o tenacitate de fier, specifica oamenilor de munte, au inceput reconstructia ei, ajutati de numerosii prieteni, care, de-a lungul timpului, au petrecut aici clipe de neuitat. Si vara aceasta, montaniarzii Asociatiei Romane de Turism "Gioni Babos" au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a gasi fonduri si investitori. Au ajutat la constructie, au organizat intalniri, focuri de tabara, au inregistrat un CD cu cantece despre munte si un imn dedicat Cabanei Diham. Incet-incet, rezultatele au inceput sa se vada. Lucrarile inca nu s-au terminat, insa. Etajul doi si mansarda sunt in constructie. Din nefericire, sotul cabanierei, Gheorghe Bordea, n-a mai apucat sa-si vada visul cu ochii. S-a stins din viata, rapus de necazuri si de boala. Dar lupta continua. "Tanti Oara", asa cum ii spun prietenii dragi, nu se da batuta cu una, cu doua. "Cabana aceasta este sufletul nostru. Aici ne-am petrecut o parte din viata. Cand am vazut-o in flacari, am crezut ca murim si noi cu ea. Dar toate au trecut. Dihamul va renaste ca pasarea Phoenix, din cenusa. Vreau sa fie o cabana de "trei flori de colt", cine vine sa nu mai plece si sa n-o mai uite". In prezent, Cabana Diham are disponibile opt camere, cu doua si trei paturi. Cazarea costa 15 lei de persoana, iar la restaurant, o portie de ciorba costa 6 lei, o friptura - 7 lei, iar berea - 1, 5 lei. Turistii pot alege camere orientate spre Caraiman si Costila sau muntii judetului Brasov: Piatra Mare, Vf. Postavaru, locatia gasindu-se la intersectia unor importante trasee ce duc la Poaiana Izvoarelor, Gura Diham, Paraul Rece sau Varful Omu, prin Malaiesti.

Sursa: Adevarul
Dragos Ilioiu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii DIHAM - Sub Varful Diham  
Muntii DIHAM - Statiunea Piriul Rece  
Muntii DIHAM  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: Azuga, înscris de Cătălin Olteanu -
Valea Prahovei a fost dintotdeauna o permanenta cale de legatura între locuitorii vechii Dacii si mai târziu între romanii de pe ambii versanti ai Carpatilor. Ea a fost locuita din cele mai îndepartate timpuri de oamenii care au gasit aici locuri favorabile traiului lor si animalelor. Initial a functionat ca han, fiind descris de Nestor Urechea în lucrarea sa "Drumul Brasovului" si de Nicolae Iorga în "Scrisori de negustori". Un document vechi din 1815 mentioneaza hanul Caciula Mare. Aceasta asezare s-a extins treptat datorita unei intense vieti pastorale. Hanul "Intre Prahove", dupa cum spune traditia orala, a fost construit pe la jumatatea veacului al XVIII - lea, în Azuga la poala Clabucetului Taurului, în dreptul Scolii Generale de azi, în apropierea locului unde se varsa pârâul Azuga în râul Prahova. Locul unde era situat I-a conferit si numele, fiindca, pe vremuri, ambele râuri au fost socotite izvoare ale Prahovei. In preajma hanului, la nord si la sud, la rasarit si la...

Un traseu:
Azuga-Valea Grecului-Saua Baiului-Cabana Diham

 

Comentarii
Fără foto Tibi Moise, Joi, 1 Sep 2005, 17:20

Nu vreau sa fiu rautacios, dar cabanele pe la noi au inceput sa arda pentru ca erau prea multe, unele langa altele (ex:Cristianul Mare, Malaiesti si Diham), deci cred ca ar trebui sa nu punem totul pe seama intamplarii. Apoi, am scris comentariul asta pentru ca de cate ori am fost pe la Diham cu ani in urma, am fost tratati ca ultimii oameni (probabil pt ca eram echipati de munte (cu cortu in spate) si nu aduceam a baieti de weekend dispusi sa isi distreze gagica "la munte" in cabana lor). Aici merita mentionata si cabana Caraiman, unde tot de marlanii am avut parte.
Articolul e destul de lacrimogen si exagerat pentru ca o cabana echivalenta
ca pozitionare si usurinta de acces cu Gura Raului, Plaiul Foii si Poiana Izvoarelor nu poate fi comparata cu Podragu sau Urlea e.t.c. atat
in privinta "tenacitatii" celor ce se ocupa de ele cat si a "imnurilor" pe care le merita.
Pe mine m-a revoltat ca sunt cluburi de turism(?!) care se pot mobiliza sa refaca o cabana, care este proprietate particulara si afacere in acelasi timp, dar sunt refugii lasate in paragina sau distruse:Berevoiescu, Curmatura Zarnei (Fagaras), Scara (Bucegi)..etc care ar avea nevoie de renovari si oameni binevoitori.
Preturile de la sfarsitul articolului sunt evident reclama mascata (chiar daca e vorba de un loc indragit, tot asta e) si tare mi-e teama
ca sunt asa de mici (cum sigur nu erau cand am mai trecut eu pe acolo) pentru a da de stire prostimii sa treaca si pe acolo cand merge "la" munte. In concluzie, e o campanie publicitara si un articol comandat.
Daca sunteti sau nu de acord cu mine, va rog sa adaugatii un comentariu.:-?

Fără foto Ilinca George, Vineri, 2 Sep 2005, 10:00

Pot sa zic ca ati spus lucrurilor pe nume. Felicitari

Fără foto Cristian Axon, Vineri, 2 Sep 2005, 19:09

Are dreptate Tibi Moise....din pacate:-?

Fără foto bogdan vasilescu, Vineri, 2 Sep 2005, 23:22

Adevarat ai grait iar cu........'"Au ajutat la constructie, au organizat intalniri, focuri de tabara, au inregistrat un CD cu cantece despre munte."" si lansarea pe piata cand a fost????:-x

Fără foto Ada Cristina, Sâmbătă, 3 Sep 2005, 10:08

Uite ca o parte din ART Gioni Babos scrie....pt Bogdan Vasilescu:daca vrei cd-ul nu-i nevoie decat sa spui(imi poti da mail la jy_bone1@yahoo.com). Iar pt. Tibi Moise:esti deosebit de rautacios:-P...clubul nostru ajuta la refacerea cabanei Diham pt ca tinem foarte mult la Tanti Oara. Deocamdata ne ocupam doar de aceasta cabana. In legatura cu refacerea celorlalte cabane mai intai verifica daca nu cumva si ele sunt proprietati particulare, apoi incerca tu sa gasesti oameni(sau cluburi) dispusi(e) sa care materiale pana acolo si in cele din urma gaseste sponsori si atunci mai vb. Preturile de la Diham sunt cat se poate de reale(si incerca sa nu confunzi Dihamul cu Gura Diham)...asa ca inainte sa mai scrii incerca intai sa verifici, te rog.

Fără foto Tibi Moise, Sâmbătă, 3 Sep 2005, 13:06

Nu cred ca ai citit cu atentie comentariul meu. Stiu foarte bine care e
diferenta intre Gura Diham si Diham. Eu am vorbit de refugii nu de alte cabane. Eu doar am relatat ce am patit de cate ori am trecut pe acolo si, cum am mai spus, mi se pare un articol nelalocul lui. Daca era o relatare simpla, nu mai spuneam nimic. Poate ca e de vina fata mea :-) pentru modul in care ma intampina unii cabanieri si sunt singurul care a patit asa ceva. Sau poate ca nu.... Cei care au mai scris nu specifica daca au patit la fel.
Sanatate, voie buna si ignoranta cat se poate!

Fără foto Bogdan Şerbănescu, Luni, 5 Sep 2005, 8:01

Pt. Tibi Moise: O fi bine sa stai pe margine, sa privesti si sa comentezi ce fac altii dar tu sa nu faci nimic? Daca chiar tii la refacerea refugiilor lasate in paragina atunci solutia este urmatoarea: Lasa uitatul in curtea vecinului si pune osu' la munca!!!

Fără foto Tibi Moise, Luni, 5 Sep 2005, 8:37

Eu nu contest munca voastra si, pana la urma, nu contest nici obiectul ei. Dar de ce va apucati sa comandati articole lacrimogene
prin cotidiene? Nu este vorba de privitului in curtea vecinului, pentru ca vecinul(a) isi ridica fustele in fata noastra, daca imi permiti analogia.
Daca faci un lucru bun, se vor gasi oameni sa il aprecieze fara sa ii cauti tu.

Fără foto Ada Cristina, Luni, 5 Sep 2005, 16:48

Draga Tibi, noua nu ne sta in fire sa comandam articole lacrimogene prin ziare, dovada ca pana acum nu stia nimeni ca noi muncim la refacerea Dihamului sau ca nu suntem singurii. Nu avem nici o vina ca stilul autorului e lacrimogen. Multumesc de sustinere Bogdan (Şerbănescu)

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.