Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Ce se intimpla in Ceahlau? - Vineri, 13 Aug 2004, 11:22, vizitată de 12274 ori


Citeam saptamina asta in Academia Catavencu (nr. 32, 10-16 aug 2004, la pag. 14) articolul "Pina la Dumnezeu, pe Ceahlau il maninca sfintii parinti". Articolul incepe cam asa: "Cele mai de incredere institutii din stat, biserica si armata, s-au aliat de o saptamina impotriva unei entitati pe care nu o mai pretuieste nimeni: natura." Mitropolia Moldovei si Bucovinei vrea sa extinda constructiile din jurul bisericii din spatele cabanei Dochia si pentru asta au inchiriat doua elicoptere ale armatei sa care sus materialele de constructie. Pentru a construi intr-o arie protejata, se pare ca fara autorizatie, fara un "studiu de impact asupra speciilor (de animale si plante protejate in zona)" - am citat din articol.
Pe de alta parte, aseara, 12 aug, la Stirile ProTV (parca) vad un reportaj fix despre ce va spuneam mai devreme. Dar acolo se spunea ca e vorba doar de consolidarea constructiilor existente. Nici un cuvint despre rezervatie, ecologie sau alte asemenea, in schimb s-a pus accentul pe profesionalismul pilotilor (intr-adevar, o fi greu sa pilotezi o namila de elicopter pe linga versantii muntilor, mai ales daca e incarcat cu pina la 1000kg de fieratanii, ciment, lemn de constructie, samd).
Ce se intimpla de fapt acolo? Se extinde constructia existenta? Ori numai se consolideaza biserica si chiliile de acolo? Nu mi-ar place sa ies acuma in Ceahlau si sa-mi huruie elicopterele pe deasupra capului.. Stim cu totii ca la orice cabana sau capat de traseu sint afisate citeva reguli de bun simt cind pleci pe munte. Una dintre ele spune sa nu faci galagie pe munte!
Dar asta nu e tot! In Libertatea (nr. 4406 de vineri 13 aug 2004) citesc o scurta notita (http://www.libertatea.ro/index.jsp? page=magazine&detail=article&aid=83277): o fata bolnava (14 ani, criza de apendicita pe platoul Dochia) n-a fost ajutata (la cererea echipei Salvamont Neamt) de pilotii elicopterelor "pe motiv ca nu aveau aprobare"......... Titlul e destul de sumbru (sper ca e doar o exagerare a redactorului): "Fata bolnava, lasata sa moara pe munte fiindca pilotii nu aveau aprobare". Bine ca se pot urca materiale de constructie in mijlocul unei arii protejate (cu aprobare???), cu elicopterul, dar la coborire nu poti lua un om care are nevoie de ajutor. Rusine! Cum ramine cu ajutorarea aproapelui? Sau cu cine mai e armata de o vreme incoace?
Vasile S.
Vasile Selegean


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii CEAHLAU - Schitul Dochia  
Muntii CEAHLAU - Satul Ceahlau  
Muntii CEAHLAU - Cabana Dochia  
Muntii CEAHLAU  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Izvorul Alb-Cabana Dochia

 

Comentarii
Fără foto Vasile Selegean, Luni, 16 Aug 2004, 10:07

Am gasit un articol cu detalii despre ce s-a mai intimplat joi 12 aug pe platoul Dochia: "http://www.revistapresei.ro/articol.php? a=3852&s=5&ss=-1". Salvamontistii incepusera coborirea cu fata bolnava. Pe jos..

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.