Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Crima ecologica. - Duminică, 23 Mar 2014, 12:35, vizitată de 2761 oriSambata 22/3/14 am facut o tura in M-tii Baiului impreuna cu 4 prieteni. Din Sinaia am urcat pe Plaiul Tufa, Stana Mare, Vf. Cumpatul, Vf. Baiul Mare cu iesire pe Piscul Cainelui. Pana sus pe Baiul Mare nu am intalnit pe nimeni, era o zi frumoasa si calda asa ca ne-am bucurat de padure, de flori, de soare, de vant, de privelisti... Cand am inceput coborarea spre sud de pe Baiul Mare, nu mica ne-a fost mirarea sa vedem venind spre noi, pe culmea muntilor, o coloana de masini de teren. Au fost peste 30 de masini, din diverse judete, de la organizatia 4X4 Romania. Dupa cum se stie exista un drum de creasta pentru trafic motorizat, care ocoleste varfurile. Era ceva zapada pe acest drum, asa ca motoristii au ales sa mearga pe culmea matematica a muntilor, care era degajata de zapada, distrugand fragila pasune alpina. Pe pante rotile au muscat adanc, creand santuri pe care va curge apa de ploaie, ducand la o eroziune rapida a solului. Am mers pe aratura lor pana la Piscul Cainelui. Nu pareau sa aiba nici cea mai mica idee de distrugerea ireversibila pe care o lasau in urma. Un adevarat ecocid
.
Golopentia Dan


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BAIULUI - Stana Mare din Cumpatu  
Muntii BAIULUI - Virful Cumpatu  
Muntii BAIULUI - Virful Baiul Mare  
Muntii BAIULUI - Virful Piscul Cainelui  
Muntii BAIULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Azuga-Piriul Limbasel-Pastravaria Limbasel-Valea Azugii-Valea Cazacu-Piriul Frumoasa-Piriul Unghia Mica-Piriul Stevia-Piriul Rosu-Cabana Susai


Obiective: valea Azugii, păstrăvăria Limbășel, Muntele Susai. Timp necesar: 3½ - 4 ore . Drum forestier: potecă spre cabana Susai (marcaj - triunghi roșu, în ultima parte).Este un traseu ușor de parcurs atît din aval în amonte (plecând din orașul Azuga), cît și invers (coborând de la cabana Susai). El poate fi utilizat parțial pentru ascensiuni în Munții Neamțului, la vârfurile- Paltinu, Neanițu, Ștovia, Husu, Unghia Mare, Cazacu etc. Se pleacă din stația de autobuz de lîngă biserica din centrul orașului, către est, urmărind șoseaua care străbate localitatea pe aproape 2 km. Pcntru turiștii care nu doresc să viziteze orasul, intrarea în trascu se va face de la stația fînală a liniei de autobuz aflată în margineade est a orașului Azuga. Înainte de plecare se impune un scurt tur de orizont în care se pot urmări: spre sud culmea împădurită Sorica; în SV, prin. deschiderea Prahovei, peste creasta cu molizi a Clăbucetului Baiului, o parte din abruptul Bucegilor Între Jepi și Coștila; către est, albia râului Azuga și vf. Rusu; la nord, deasupra caselor, apare Plaiul lui Moș Mihai, ce coboară din Clăbucetul Taurului și care spre Azuga se termină cu un versant cu pantă mare, împădurit cu molizi și pini. Înaîntăm spre est, prin oraș, lăsăm pe dreapta fabrica de postav, fabrica de bere, întreprinderea de vinificație, iar pe stânga cea mai mare parte a zonei rezidențiale a orașului. Totodată, către vest, dispar treptat din cîmpul privirii Jepii și Caraimanul, dar se deschide o perspectivă frumoasă asupra sectorului superior al văii Cei'bului, Colții Morarului, vf. Bucșoiu. După aproape 30 minute de la plecare suntem la capătul estic al orașului. Spre sud (dreapta) se văd versanții împăduriți ai văii Urechea, ale cărei izvoare se află sub vârful omonim. În ultima parte a traseului, drumul asfaltat continuă cu o șosea forestieră. La confluența cu Limbășelul (principalul afluent de pe dreapta râului), drumul se bifurcă. O variantă urcă spre nord, în lungul Limbășelului, până la cabana Susai. Poate fi utilizat la încheierea ex-cursiei, pentru întoarcere la Azuga (1 oră si. 30 minute). Cea de a doua variantă se desfășoară către nord-est, urmărind albia Azugii. În amonte de confluență, pe stânga drumului, se află păstrăvăria Limbășel, ale cărei înstalații și bazine pot fi vizitate. De asemenea, din spatole păstrăvăriei se poate urcă pe potecă, prin pădure, la plaiul și stânele de pe vârful Clăbucetul Azugii (2-21/2 ore; suiș anevoios în prima parte).

Continuăm traseul pe valea Azugii; după circa 15 minute, direcția se schimbă către est. În ultimul plan, la limita superioară a pădurii, vedem vf. Rusu, iar către sud (în dreapta) un vârf acoperit aproape în întregime de pădure (aparține culmii Unghia). Se depășește apoi confluent a cu pârâul Cazacu, la obârșia căruia se observă vârful cu același nume (despădurit). La el se poate ajunge pe valea Cazacu, pe o potecă. După câteva minute, albia Azugii și drumul descriu un cot larg către sud, iar un pîrîiaș de pe dreapta face o cascadă de 3-4 m înălțime pe un prag format din mamo-calcare dispuse aproape vertical. O nouă schimbare de direcție către NE până la confluența cu pârâul Frumoasa, unde albia Azugii se lărgește foarte mult. Suntem la capătul a 90 minute de la plecare și se poate face un mic popas. Spre sud, pe valea Frumoasa, urcă un drum forestier (circa 3,5 km). Din el, spre est, pe potecă, se poate ajunge la vf. Unghia Mare și vf. Rusu.

Continuăm traseul pe valea Azugii. Timp de 30 minute străbatem un sector mai îngust al văii și destul de bine împădurit. La confluența cu pârâul Unghia Mica (pe care există amenajări hi-drotehnice), drumul își schimbă direcția către nord. De aici, valea se lărgește foarte mult. Se trece printr-o suită de poienițe cu flori multicolore, cu molizi și brazi tineri. Către sud se poate urmări profilul ascuțit al vf. Unghia Mare, iar spre vest versantul estic al Clăbucetului Azugii. În albia Azugii există praguri amenajate pentru creșterea păstrăvilor. La confluența cu pârâul Ștevia, pe dreapta, în pădurcă de conifere, se vede silueta unei cabane silvice. Aici, către dreapta (est), pe valea Șteviei, urcă la vf. Neamțu un drum forestier și o potecă.

Încă 25-30 minute, traseul continuă pe drumul de lîngă albia râului, care se mențîne mai întâi pe stânga, apoi pe dreapta acestuia; valea se îngustează, iar pădurcă devine mai deasă; se trece pe lîngă cîteva barăci, se depășește confluența cu pârâul Roșu, de lîngă care se poate urcă pe potecă, pe culmea Retevoi, la cabana de vinătoare Lacul Roșu. În continuare, pe valea Azugii, după încă 40 minute, se ajunge într-o poiană unde se întîlnesc semne de marcaj turistic (triunghi roșu) care due spre stânga la cabana Susai, iar spre dreapta la Lacul Roșu. Către nord, drumul forestier continuă la obârșia Azugii.

După cîteva minute de odihnă la margineaalbiei Azugii sau pe banca de pe dreapta drumului se reia traseul spre stânga la cabana Susai, pe poteca mai lată îndicată cu marcaj turistic (triunghi roșu). La început panta este aceentuată și necesită efort, apoi survin patru altemanțe de sectoare cu înclinare mai mica și mai mare. Poteca se strecoară printr-o frumoasă pădure de conifere, apoi prin poienițe din care, peste vârfurile arborilor, către nord-vest, pot fi zărite crestele Postăvarului și Pietrei Mari. După 30-40 minute și după ce se parcurge o diferență de nivel de circa 200 m se întră într-o poiană ceva mai lar-gă, din care se iese pe culme; în mijlocul aces-teia se află cabana Susai. Aici există cîțiva stâlpi de marcaj cu săgeți pe care sunt inicate traseele ce pot fi urmărite: cruce albastră spre Clăbucet-Plecare (2Vi ore) (traseul 12); cruce rosie, bandă roșie spre Predeal, prin Cioplea (11/4 oră); cruce roșie către Piatra Mare (31/4 ore).

De la cabana se poate coborî și spre orașul Azuga, urmărind drumul pietruit care pleacă de la sud vest de aceasta, pe sub vf. Cocoșului, pe valea Limbășelului. Îndiferent de varianta aleasa, se impune ca în momentele de repaus să se realizeze un scurt tur de orizont spre est, sud și sud-vest (vezi traseul 13).


 

Comentarii
Fără foto Bogdan Bobolea, Marți, 8 Apr 2014, 9:13

Salut. Poti pune cateva poze sa vedem ce santuri au facut? Multumesc

Ciprian TEODORESCU Ciprian TEODORESCU, Marți, 8 Apr 2014, 10:29

Salut Dane. La fel este si in Masivul Penteleu, incepand de la podul de la Gura Milei pana aproape de stana Cernatu. Sau, daca mergi din Predeal catre Poiana Secuilor, Saua Calului, vei vedea niste santuri adanci si "bonus", defrisari masive. Eu am pozele pe blog.
Salutari!

Fără foto Vivian Bogdan, Marți, 8 Apr 2014, 12:56

Salut!

Pe Muntii Tarcu e la fel... numai urme de 4x4 (pe varful Tarcu este lipit un afis cu LandRover Challenge)

Fără foto Golopentia Dan, Marți, 8 Apr 2014, 19:32

Multumesc pentru comentarii.

@Bogdan. Unul dintre colegii mei de tura a facut cateva poze cu acei "cuceritori ai inaltilmilor". Dar barbaria lor apare mult mai clar din propriile lor filme, pe care au avut audacitatea sa le posteze pe net. Am afisat aceeasi stire si pe Carpati.org. Le puteti vedea acolo la comentarii, o saramaneti uimit.

Fără foto Ionut Bucur, Miercuri, 9 Apr 2014, 23:08

Domnule Galopentia Dan,

Sunt un om oarecare din comunitatea club4x4. Comunitate care in acest caz NU ARE NICI O LEGATURA cu incidentul relatat de dvs.

Mai jos, un reprezentant al club4x4romania (club sportiv, altceva decat comunitatea club4x4) precizeaza, citez:

"Pe alpinet a afirmat cineva ca 30 de masini ale membrilor clubului 4x4 Romania au mers pe culmea muntelui, etc.
Eu am incercat sa arat ca este imposibil sa fie asa, deoarece:
- clubul nu are atatea masini in prezent (singurul fel in care ar putea iesi 30 ar fi daca am numara toate masinile tuturor membrilor EVER - adica daca toti fostii membri s-ar aduna toti, alaturi de actualii, poate am ajunge la 30 masini - a se tine cont ca exista membri de club care sunt sot-sotie, deci nu au 2 masini, etc)
- clubul are in principal masini de concurs nu masini de tura
- clubul nu a organizat nici o activitate
- este improbabil ca toti membrii de club actuali sa fi facut o iesire secreta de care eu sa fiu singurul care sa nu stie:)

Realizez ca ceva din zona legata de faptul ca nici cu fostii membri nu se fac atatea masini s-a inteles altfel. Imi pare rau."
Daca doriti va pot da in privat inclusiv date de contact sa va confirme.

Pe final spre luminarea si elucidare problemei dumnevoastra...v-as ruga sa cititi mai jos:

In zona Sinaia-Busteni-Azuga sunt destule masini 4x4 cu insemnele club4x4 care plimba turistii pe munte pe bani. Astia nu au absolut nici o treaba cu nici un fel de forum (comunitate) si cu nici un club de offroad din Romania. Cu toate astea, am inteles de la amici care au apelat la serviciile lor...ca nu merg prea fara urme pe unde merg.

Cred ca in anul de gratie 2014 cel putin 90% din comunitatea generata de comunitatea club 4x4, nu calca rezervatii, nu lasa gunoi in urma lor, nu dau muzica la maxim, nu calca puietii de brad, inchid in urma lor portile care le gasesc inchise...samd. Refuz sa cred altceva!


In virtutea acestor spuse as insista sa va faceti articolele putin mai documentate ptr a nu mai face confuzii.

O seara placuta,
Ionut Bucur

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Joi, 17 Apr 2014, 21:26

Cu siguranta in zona Sinaia-Busteni-Azuga sunt peste 30 masini 4x4 cu turisti si cu numere din judete diferite... vai de noi. Si s-au gandit sa duca fix in aceasi zi si fix pe acelasi drum turistii. Asa, o coloana intamplatoare, neorganizata:-D

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.