Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Din nou despre braconaj - Sâmbătă, 21 Mai 2005, 11:53, vizitată de 7279 ori


Seful Asociatiei "Montana-Cosbuc", acuzat de braconaj

Abuzuri si constructii ilegale in fondurile de vanatoare din Bistrita-Nasaud


Primarul comunei Romuli din judetul Bistrita-Nasaud, Ioan Monita (PPRM) a sesizat Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale in legatura cu abuzurile savarsite de Asociatia de vanatoare "Montana Cosbuc", condusa de Pavel Sangeorzan. Un apropiat al fostei puteri, Pavel Sangeorzan, administreaza un fond de vanatoare care se intinde pe circa 16.000 de ha de padure.
Initial, aceste suprafete apartineau statului si erau gestionate de Romsilva, dar ulterior, ele au devenit proprietatea comunelor Telciu si Romuli. Potrivit primarului Ioan Monita, Sangeorzan s-ar face vinovat de constructia unei cabane pentru care nu are nici o autorizatie, de vanatoare ilegala sau braconaj, dar si de pagube facute in dauna ciobanilor din zona carora le impusca fara nici un drept cainii.
Sangeorzan a reusit sa puna mana in anul 2000 pe Fondul de vanatoare cu nr. 8. Fiad - Romuli din judetul Bistrita-Nasaud, dupa ce fostul secretar de stat Anton Vlad, a avut grija sa atribuie direct anumite fonduri de vanatoare acolitilor sai.
Odata ajuns stapan pe circa 16.000 de ha de padure, Pavel Sangeorzan a inceput, in urma cu doi ani si constructia unei cabane de vanatoare fara a avea aprobarile legale. Imobilul se afla pe raza comunei Romuli, iar pentru aceasta ocupare abuziva de fond forestier pe o suprafata de 1.192 de mp, specialistii Inspectoratului de Regim Silvic si Cinegetic Bistrita-Nasaud i-au intocmit proces verbal sub acuzatia de infractiune silvica, proces ce a facut obiectul dosarului penal cu numarul 356/P/2004 de la Parchetul de pe langa Judecatoria Nasaud. In urma cercetarilor insa, procurorii l-au scos pe Sangeorzan de sub urmarire penala. Somatiile de demolare a cabanei au venit totusi atat din partea Directiei Silvice, cat si a Primariei Romuli, insa nici unul dintre avertismente nu a fost luat in considerare. Intr-un profund dispret al legii, Pavel Sangeorzan si-a continuat constructia, care se afla in faza de finalizare.
In urma unei interprelari pe aceasta tema adresata de deputatul PPRM, Ioan Aurel Rus, ministrului Gheorghe Flutur, s-a primit un raspuns bizar. Dintr-o eroare a celor care l-au intocmit, el reda fidel exact lucrurile semnalate de primarul Ioan Monita, recunoscandu-le a fi reale, insa fara nici un fel de completare care sa arate pozitia ministerului. Nu numai ca da dreptate reclamantilor, dar ministrul Gheorghe Flutur parca se multumeste sa constate acest lucru si sa ridice din umeri.
In tot acest timp, Pavel Sangeorzan se bazeaza pe contractul de cesiune cu nr. 1.477 incheiat de Societatea de Vanatoare "Montana" incheiat pe o durata de 10 ani la data de 30 noiembrie 2000, cand el a primit dreptul de a vana pe o suprafata de peste 16.000 de ha de padure din care 1.645 ha reprezinta zona de protectie a vanatului. Din aceasta suprafata, 12, 4 ha este teren liber de vegetatie forestiera care ar trebui folosit pentru producerea si depozitarea hranei vanatului. Contractul are din inceput o clauza ciudata: "In cazul in care Directia Silvica nu poate asigura in fiecare an suprafata mentionata, administratorul dispune reducerea cuantumului tarifului ce trebuie platit Directiei Silvice cu o suma echivalenta, determinata procentual". Adica bani mai putini.
Asa cum arata contractul, Sangeorzan nu a preluat numai padurea, ci si bunurile patrimoniale existente pe fondul de vanatoare. Si toate acestea la tariful anual perceput asociatiei lui de numai 23 de milioane de lei pentru folosirea fondului de vanatoare din zona Fiad - Romuli si Mires. Pentru acesti bani, Societatea de Vanatoare "Montana" are si ceva obligatii, nu multe, ce-i drept: sa asigure cantitatile de hrana necesare animalelor constand in furaje fibroase, concentrate si suculente, sa asigure evaluarea efectivelor de vanat si sa practice vanatoarea in limitele cotelor de extras aprobate de specialisti. Totodata, mai este obligata sa nu dauneze prin organizarea si practicarea vanatorii sau prin modul de gospodarire a fondului de vanatoare folosita de baza terenului si sa suporte in conditiile legii, toate pagubele produse fata de terti. De asemenea, concesionarul mai este obligat, prin contract, sa ia masuri pentru prevenirea producerii de catre vanat a unor pagube la culturile agricole, silvice sau animalelor domestice si sa suporte pagubele in cazul nerespectarii prevederilor legale, inclusiv pagubele produse de speciile de vanat protejate. Nimic despre taxele din vanat si despre procentul pe care ar trebui sa-l incaseze statul din acesta. Primarul comunei Romuli, Ioan Monita, sustine insa ca majoritatea acestor prevederi sunt incalcate. Pavel Sangeorzan si prietenii lui vaneaza dupa cum ii taie capul, insa la mare distrectie, impusca orice vietate le iese in cale, cum ar fi cainii ciobanilor si, culmea, varsa in conturile bugetului local doar suma de 2 milioane de lei aual. Aproape neputincios in fata acestor ilegalitati semnate si parafate, primarul din Romuli sustine ca nu-i ramane alta cale decat sa intre in greva foamei in fata Guvernului. "Poate asa ma va baga cineva in seama si va pune capat acestor abuzuri", a spus primarul.
(Cristiana Sabau, Romania Libera)
Mihaela Carstea


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BISTRITEI - Valea Bistritei  
Muntii BISTRITEI - I.F. Cristisor  
Muntii BISTRITEI - Valea Cristisor  
Muntii BISTRITEI - Saua Cristisor  
Muntii BISTRITEI - Valea Dreptu  
Muntii BISTRITEI - Comuna Dreptu  
Muntii BISTRITEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Comuna Grinties-Dealul Frasinu-Mt. Preluca (1357)-Varful Grinties (1758)-Casa Darda-Saua Tibles-Mt. Luparia-Ref. Vamanu-Saua Racila-Varful Paltinis (1485)

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.