Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Drumul Lupilor - Joi, 7 Apr 2005, 16:11, vizitată de 6280 ori


O echipă de cercetători germani va parcurge pe jos, timp de patru luni, traseele urmate de lupi pe tot lanţul Carpaţilor. Expediţia, condusă de specialistul în viaţa lupilor Peter Sürth, a pornit la 1 aprilie din Prăpăstiile Zărneştiului, o zonă de la poalele Pietrei Craiului, şi va trece prin Ucraina, Slovacia, Polonia, Cehia şi Germania.

Reabilitarea lupului

La startul expediţiei din Parcul Naţional Piatra Craiului au participat reprezentanţii administraţiei parcului, ai RNP Romsilva, ai Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Braşov şi ai televiziunii ARD din Austria. Peter Sürth, însoţit de un fotograf profesionist şi de trei ajutoare de-ale sale care duc hrana şi echipamentul necesar pentru expediţie, va căuta culoarele de migraţie a lupului, dar şi barierele de care se lovesc animalele în drumul lor spre Germania, unde numărul acestor carnivore s-a redus foarte mult în ultimii ani. Peter Sürth va face totodată un studiu genetic asupra lupilor, pentru asta adunînd urmele lăsate de carnivore în munţi. Proiectul „The Way of The Wolf“ urmăreşte însă şi să schimbe imaginea lupului în ochii oamenilor. „Lupul este cunoscut de oameni mai ales ca un animal feroce, dar în realitate nu se poate spune despre el că a ucis foarte multe persoane. Nemţii vor acum să îl reabiliteze şi să schimbe oarecum povestea cu «Scufiţa roşie». Proiectul a pornit de la Braşov, pentru că Peter Sürth a mai lucrat la Zărneşti, la proiectul carnivore mari, fiind foarte ataşat de această zonă“, spune Horaţiu Hanganu, şeful Parcului Naţional Piatra Craiului.

Ecoturism cu lupi

După încheierea proiectului, locuitorii Zărneştiului vor putea să folosească rezultatele lui pentru a dezvolta ecoturismul. Peter Sürth vrea să atragă străinii să urmeze drumul lupului prin pădurile braşovene. „Proiectul va aduce promovarea Braşovului, dar şi a României, pentru că va atrage persoanele care vor să urmeze drumul lupului şi să observe urmele animalelor, să cunoască habitatul lor. În Parcul Naţional Piatra Craiului trăiesc acum 20-30 de lupi, dar sînt greu de numărat, pentru că ei migrează în permanenţă. Unora dintre ei le-au fost montate emiţătoare la gît, pentru a putea fi urmăriţi în permanenţă“, mai spune Hanganu. Romsilva apreciază că proiectul este deosebit de important, pentru că va promova în lume ariile protejate din Carpaţi, dar şi informaţii despre carnivorele mari care trăiesc acolo. Expediţia cercetătorilor germani se va încheia în august.

Megagrădină zoologică

Centrul Carnivorele Mari din Piatra Craiului urma să fie o megagrădină zoologică, cu un centru de informare, cu expoziţii interactive, amfiteatru şi sală de studii pentru şcoli şi universităţi, precum şi incinte extinse populate cu urşi, lupi, rîşi, cerbi, căprioare, capre negre şi mistreţi. Investiţia se ridică la 1, 3 milioane de euro, din care un milion de euro este deja asigurat prin Ministerul German al Cooperării Economice şi trei fundaţii internaţionale din Olanda şi Italia. Cînd va fi gata, parcul va „copia“ viaţa în libertate a mai multor specii de carnivore mari.

Expert în viaţa carnivorelor

Peter Christoph Sürth s-a născut în Elveţia, iar acum este cetăţean german. A studiat viaţa animalelor la Institutul Van Hall din Olanda. Din 1996 pînă în 2003 a lucrat în România la proiectul „Carnivore mari din Carpaţi“. Sarcina lui era să cerceteze carnivorele mari precum lupii, urşi bruni şi rîşii eurasieni. A devenit un expert în viaţa animalelor.

Vedete pe BBC şi Discovery

Cu cîţiva ani în urmă, Peter Sürth împreună cu Christoph Promberger, cel cu care a lucrat la proiectul „Carnivorele mari din Carpaţi“, au adoptat doi lupi. Practic, Sürth i-a salvat de la moarte cînd erau pui şi fuseseră duşi la o fabrică de blănuri din Tîrgu Mureş. De atunci, cei doi lupi, dar şi alte animale din pădurile zărneştene, au stîrnit curiozitatea cercetătorilor germani, care au umplut sute de caiete cu date, au înregistrat zeci de casete video şi au făcut mii de poze. Echipe de reporteri de la BBC şi Discovery i-au filmat timp de doi ani. Cei doi lupi, găsiţi în Piatra Craiului şi în Poiană, au intrat în programul de cercetare a carnivorelor mari din Carpaţi, iniţiat de Uniunea Europeană, prin World Wildlife Society din Germania, fundaţia care i-a trimis pe cei doi cercetători în România. „Poiana şi Crai sînt micuţii noştri lupi români“, spune acum Peter despre carnivorele salvate de la moarte.
(Daniela OBEADĂ-Monitorul Expres)
Mihaela Carstea


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PADUREA CRAIULUI - Pestera Rosie  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Stanu Lupului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Pietrelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Prapastii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Zarnesti  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Comuna Fundata  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.