Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Drumul Lupilor - Joi, 7 Apr 2005, 16:11, vizitată de 5705 ori


O echipă de cercetători germani va parcurge pe jos, timp de patru luni, traseele urmate de lupi pe tot lanțul Carpaților. Expediția, condusă de specialistul în viața lupilor Peter Sürth, a pornit la 1 aprilie din Prăpăstiile Zărneștiului, o zonă de la poalele Pietrei Craiului, și va trece prin Ucraina, Slovacia, Polonia, Cehia și Germania.

Reabilitarea lupului

La startul expediției din Parcul Național Piatra Craiului au participat reprezentanții administrației parcului, ai RNP Romsilva, ai Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice Brașov și ai televiziunii ARD din Austria. Peter Sürth, însoțit de un fotograf profesionist și de trei ajutoare de-ale sale care duc hrana și echipamentul necesar pentru expediție, va căuta culoarele de migrație a lupului, dar și barierele de care se lovesc animalele în drumul lor spre Germania, unde numărul acestor carnivore s-a redus foarte mult în ultimii ani. Peter Sürth va face totodată un studiu genetic asupra lupilor, pentru asta adunînd urmele lăsate de carnivore în munți. Proiectul „The Way of The Wolf“ urmărește însă și să schimbe imaginea lupului în ochii oamenilor. „Lupul este cunoscut de oameni mai ales ca un animal feroce, dar în realitate nu se poate spune despre el că a ucis foarte multe persoane. Nemții vor acum să îl reabiliteze și să schimbe oarecum povestea cu «Scufița roșie». Proiectul a pornit de la Brașov, pentru că Peter Sürth a mai lucrat la Zărnești, la proiectul carnivore mari, fiind foarte atașat de această zonă“, spune Horațiu Hanganu, șeful Parcului Național Piatra Craiului.

Ecoturism cu lupi

După încheierea proiectului, locuitorii Zărneștiului vor putea să folosească rezultatele lui pentru a dezvolta ecoturismul. Peter Sürth vrea să atragă străinii să urmeze drumul lupului prin pădurile brașovene. „Proiectul va aduce promovarea Brașovului, dar și a României, pentru că va atrage persoanele care vor să urmeze drumul lupului și să observe urmele animalelor, să cunoască habitatul lor. În Parcul Național Piatra Craiului trăiesc acum 20-30 de lupi, dar sînt greu de numărat, pentru că ei migrează în permanență. Unora dintre ei le-au fost montate emițătoare la gît, pentru a putea fi urmăriți în permanență“, mai spune Hanganu. Romsilva apreciază că proiectul este deosebit de important, pentru că va promova în lume ariile protejate din Carpați, dar și informații despre carnivorele mari care trăiesc acolo. Expediția cercetătorilor germani se va încheia în august.

Megagrădină zoologică

Centrul Carnivorele Mari din Piatra Craiului urma să fie o megagrădină zoologică, cu un centru de informare, cu expoziții interactive, amfiteatru și sală de studii pentru școli și universități, precum și incinte extinse populate cu urși, lupi, rîși, cerbi, căprioare, capre negre și mistreți. Investiția se ridică la 1, 3 milioane de euro, din care un milion de euro este deja asigurat prin Ministerul German al Cooperării Economice și trei fundații internaționale din Olanda și Italia. Cînd va fi gata, parcul va „copia“ viața în libertate a mai multor specii de carnivore mari.

Expert în viața carnivorelor

Peter Christoph Sürth s-a născut în Elveția, iar acum este cetățean german. A studiat viața animalelor la Institutul Van Hall din Olanda. Din 1996 pînă în 2003 a lucrat în România la proiectul „Carnivore mari din Carpați“. Sarcina lui era să cerceteze carnivorele mari precum lupii, urși bruni și rîșii eurasieni. A devenit un expert în viața animalelor.

Vedete pe BBC și Discovery

Cu cîțiva ani în urmă, Peter Sürth împreună cu Christoph Promberger, cel cu care a lucrat la proiectul „Carnivorele mari din Carpați“, au adoptat doi lupi. Practic, Sürth i-a salvat de la moarte cînd erau pui și fuseseră duși la o fabrică de blănuri din Tîrgu Mureș. De atunci, cei doi lupi, dar și alte animale din pădurile zărneștene, au stîrnit curiozitatea cercetătorilor germani, care au umplut sute de caiete cu date, au înregistrat zeci de casete video și au făcut mii de poze. Echipe de reporteri de la BBC și Discovery i-au filmat timp de doi ani. Cei doi lupi, găsiți în Piatra Craiului și în Poiană, au intrat în programul de cercetare a carnivorelor mari din Carpați, inițiat de Uniunea Europeană, prin World Wildlife Society din Germania, fundația care i-a trimis pe cei doi cercetători în România. „Poiana și Crai sînt micuții noștri lupi români“, spune acum Peter despre carnivorele salvate de la moarte.
(Daniela OBEADĂ-Monitorul Expres)
Mihaela Carstea


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PADUREA CRAIULUI - Pestera Rosie  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Stanu Lupului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Pietrelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Prapastii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Zarnesti  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Comuna Fundata  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.