Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Pasul Bratocea - Marţi, 19 Aug 2003, 9:41, vizitată de 8903 ori


Aflat pe graniţa dintre Munţii Grohotişu (la vest) şi Ciucaş (la est), este uşor accesibil doar cu autoturismul, pe o şosea destul de bine întreţinută, ce leagă Vălenii de Munte cu Braşovul. Curse de călători nu există şi se pare că nici speranţe nu sunt să se realizeze prea curând un astfel de transport. Traseele, marcate sau nu, ce pornesc din Pasul Bratocea (1263 m), atractive în toate anotimpurile, pot deschide gustul pentru munte în cazul neiniţiaţilor sau pot satisface setea de cunoaştere mereu crescândă în cazul experimentaţilor călători pe munte.

Fie că alegem să mergem spre Grohotişu (hartă pliabilă în numărul 27 al revistei Munţii Carpaţi) sau Ciucaş (hartă pliabilă în numărul 23 al revistei), urcuşul ne scote în circa 45-60 minute dincolo de limita pădurii şi perspectivele spre masivul învecinat sunt generoase şi diverse. Dacă în Grohotişu semnele turistice sunt neîndestulătoare (cu toate acestea, orientarea pe vreme bună nu constituie o problemă), în Ciucaş marcajele, realizate în cea mai mare parte de Clubul de turism alpinism “Emilian Cristea” din Ploieşti, ne oferă şi variante de traseu şi certitudinea că nu ne vom rătăci dacă vremea se burzuluieşte.

Din Pasul Bratocea până pe Vf. Ciucaş (1954 m) ne sunt necesare 2-3 ore, funcţie de vreme, bagaj, vârstă. Dar vrem să vă atragem atenţia că popasul în zona vârfului vă va răpi timp, asta din cauza peisajului extrem de divers care-l înconjoară. Ansamblul de stâncării, întins pe vreo 300 m denivelare, nu poate fi “epuizat” într-o singură tură (zi), în plus el este şi foarte fotogenic. Câteva deplasări în zonă, sau alocarea câtorva zile pentru ea (locuri de campare există berechet) sunt necesare pentru a ne împlini de toate bucuriile pe care ni le oferă aici muntele.

Deplasarea a fost sponsorizată de revista de publicitate Oferte Speciale.

Ică Giurgiu,
revista Munţii Carpaţi
Cătălin Olteanu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii CIUCAS - Stana Bratocea  
Muntii CIUCAS - Cabana Ciucas  
Muntii CIUCAS - Saua Ciucas  
Muntii CIUCAS - Varful Ciucas  
Muntii CIUCAS - Varful Bratocea Mica  
Muntii CIUCAS  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Poiana Dalghiului-Muntele Dungu-Poiana Tesla

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.