Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Pasul Bratocea - Marți, 19 Aug 2003, 9:41, vizitată de 7795 ori


Aflat pe granița dintre Munții Grohotișu (la vest) și Ciucaș (la est), este ușor accesibil doar cu autoturismul, pe o șosea destul de bine întreținută, ce leagă Vălenii de Munte cu Brașovul. Curse de călători nu există și se pare că nici speranțe nu sunt să se realizeze prea curând un astfel de transport. Traseele, marcate sau nu, ce pornesc din Pasul Bratocea (1263 m), atractive în toate anotimpurile, pot deschide gustul pentru munte în cazul neinițiaților sau pot satisface setea de cunoaștere mereu crescândă în cazul experimentaților călători pe munte.

Fie că alegem să mergem spre Grohotișu (hartă pliabilă în numărul 27 al revistei Munții Carpați) sau Ciucaș (hartă pliabilă în numărul 23 al revistei), urcușul ne scote în circa 45-60 minute dincolo de limita pădurii și perspectivele spre masivul învecinat sunt generoase și diverse. Dacă în Grohotișu semnele turistice sunt neîndestulătoare (cu toate acestea, orientarea pe vreme bună nu constituie o problemă), în Ciucaș marcajele, realizate în cea mai mare parte de Clubul de turism alpinism “Emilian Cristea” din Ploiești, ne oferă și variante de traseu și certitudinea că nu ne vom rătăci dacă vremea se burzuluiește.

Din Pasul Bratocea până pe Vf. Ciucaș (1954 m) ne sunt necesare 2-3 ore, funcție de vreme, bagaj, vârstă. Dar vrem să vă atragem atenția că popasul în zona vârfului vă va răpi timp, asta din cauza peisajului extrem de divers care-l înconjoară. Ansamblul de stâncării, întins pe vreo 300 m denivelare, nu poate fi “epuizat” într-o singură tură (zi), în plus el este și foarte fotogenic. Câteva deplasări în zonă, sau alocarea câtorva zile pentru ea (locuri de campare există berechet) sunt necesare pentru a ne împlini de toate bucuriile pe care ni le oferă aici muntele.

Deplasarea a fost sponsorizată de revista de publicitate Oferte Speciale.

Ică Giurgiu,
revista Munții Carpați
Cătălin Olteanu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii CIUCAS - Stana Bratocea  
Muntii CIUCAS - Cabana Ciucas  
Muntii CIUCAS - Saua Ciucas  
Muntii CIUCAS - Varful Ciucas  
Muntii CIUCAS - Varful Bratocea Mica  
Muntii CIUCAS  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Poiana Dalghiului-Saua Ciucas-Varful Ciucas

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.