Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Un an de la moartea lui Edmund Hillary : Ştiri

Bookmark and Share

Un an de la moartea lui Edmund Hillary - Sâmbătă, 17 Ian 2009, 19:17, vizitată de 3890 ori


In urma cu cateva zile am comemorat un an de la moartea unei legende a alpinismului mondial, Sir Edmund Hillary, primul om care a ajuns pe varful Everest. Acesta a decedat la 11 ianuarie 2008, la varsta de 88 de ani, in urma unui infarct miocardic.



Nascut la 20 iulie 1919, el a crescut in Auckland, Noua Zeelanda, unde a devenit interesat de alpinism. A escaladat, desigur, varfurile din Noua Zeelanda si apoi a abordat Alpii si Himalaya.



El a participat, in 1953, la expeditia condusa de ofiterul britanic John Hunt, in urma careia a fost atins, in premiera, cel mai inalt varf din lume Everest (8848 m altitudine). Expeditia a debutat in luna martie si a fost dusa la capat pe 29 mai doar de Hillary si de serpasul nepalez Tenzing Norgay, ceilalti alpinisti renuntand pe parcurs, din cauza epuizarii. Succesul expeditiei a fost anuntat public in ziua incoronarii reginei Elisabeth II a Angliei, pe 2 iunie 1953, care l-a decorat pe Edmund Hillary cu ordinul Imperiului Britanic.



Hillary si-a continuat activitatea participand la instalarea in anul 1957 a bazei Scott in Antartica. A depus eforturi fructuoase pentru constructia de scoli si spitale in Nepal. Ca o recunoastere a meritelor sale in 1985 a fost numit ambasador al Noii Zeelande in India, Nepal si Bangladesh. In 1991, era desemnat Reprezentant Special UNICEF pentru copiii din Himalaya, iar in 1995 primea de la regina Marii Britanii distinctia maxima existenta in Regatul Unit: Jarretiera.



De asemenea, a continuat alpinismul de performanta pana in decada anilor '80, urcand varfuri ca Tamserku, Kangtega, Aba Dablan, de peste 7000 m. A fost prezent in expeditia ce a atins la 4 ianuarie 1958 Polul Sud cu vehicule (tractoare cu senile), s-a intors in Himalaya in cautarea miticului Yeti, a incercat in 1960-1961 - fara succes - sa urce Makalu (8470 m) fara butelii de oxigen. Ultima premiera a fost in anul 1985, cand, la 66 de ani, impreuna cu astronautul Neil Armstrong (cuceritorul Lunii), a aterizat la Polul Nord. Devenea astfel primul om care a atins cei trei "poli ai Lumii": Polul Nord, Polul Sud si Everestul.



Chiar si la 78 ani era o persoana foarte ocupata. Patru luni pe an calatorea prin lume pentru a tine conferinte si a strange fonduri pentru actiunile umanitare din Himalaya. Iar restul de 8 luni, il petrecea in casa sa din Auckland, scriind, raspunzand la scrisori, facand noi proiecte…



Cu un an in urma, legendarul alpinist, aventurier si filantrop a plecat sa se alature camaradului Norgay, care s-a stins din viata in 1986.



Noi ce mai putem spune, sa nu ne uitam niciodata inaintasii si sa speram ca acolo sus cuplul de alpinisti Hillary-Tenzing s-au reunit din nou pentru a lua in piept impreuna varfurile Cerului.



Sursa: Gabriel-Antonie Lazarovici & Iulian Nica


 

Iulian Nica


Legături cu Ghidul Montan:
Munceii INTORSURII - Intorsura Buzaului  
Munceii INTORSURII  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Valea Mica-Poiana Lunga-Satul Valea Mica

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.