Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Un baiat accidentat in Hornul Malaiesti : Ştiri

Bookmark and Share

Un baiat accidentat in Hornul Malaiesti - Marţi, 24 Iun 2008, 22:17, vizitată de 9225 ori


Se pare ca seria accidentelor din acest inceput de vara (in munti), continua, avand ca si cauza principala neglijenta in abordarea limbilor de zapada ramase mai ales pe versantii cu expunere nordica, nord-vestica, la altitudini de peste 2000-2200 metri. A fost Fagaras, cu caldarea umbrita a Avrigului si mai apoi cu Strunga Dracului, iar acum Hornurile Malaiesti.

La baza lecturilor noastre despre munte, mereu au stat cartile clasicilor montanismului romanesc, din secolul trecut (Ionel Coman, Walter Kargel, Emilian Cristea, Aristide Stavros si altii) si in aceste carti accidentele montane de la inceputurile verii (mai ales luna iunie) sunt tratate cu accent deosebit tocmai datorita riscurilor la care se expun turistii in aceasta perioada. Este luna cand se separa in muntii inalti, drumetia/alpinismul de iarna de cele de vara si cand multi turisti nu iau (uita, nu au, nu considera necesar) cu ei in traseu ceea ce nu ar trebui sa lipseasca din echipament in aceasta luna capricioasa: coltarii si pioletul.

Nu este o fudulie sa le cari de rucsac. Este o necesitate.

Pentru unii primul accident este o invatare de minte (pentru cei norocosi, asa cum am fost si eu odata) si o corectare a atitudinii de om versus munte. Pentru altii ... altii, din pacate nu mai au a doua sansa.



Mihai, baiatul de mai jos, are a doua sansa! Sa nu o iroseasca...



"Un tanar din Ploiesti care a cazut aproximativ 300 de metri, in vaile de sub Varful Omu, a fost salvat de pe munte, cu un elicopter. Turistul, in varsta de 25 de ani, a ajuns pe patul spitalului, insa, din fericire, viata lui este in afara oricarui pericol. Sambata dimineata, tanarul a plecat, impreuna cu alti prieteni, pe munte. Au urcat pana la Varful Omu, insa la intoarcere, desi era echipat corespunzator, baiatul a alunecat pe zapada ramasa in vai si a cazut circa 300 de metri. Ingroziti, amicii tanarului au sunat, imediat, dupa ajutor. Si asta, cu atat mai mult, cu cat baiatul se ranise la picioare si nu se mai putea misca. Salvamontistii brasoveni au pornit pe urmele turistului cu un elicopter. Dupa doar 10 minute, salvatorii montani au ajuns la victima si au transporta-o pe aceasta la Spitalul Judetean Brasov. Medicii spun ca pacientul s-a ales cu mai multe leziuni, insa, acum, se afla in afara oricarui pericol." (Ziarul Prahova, Luni 23 iunie 2008)



Accidentul s-a intamplat in Hornul Turistic al Malaiestilor, in week-end-ul trecut.

Emi Cristea


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI - Mt. Dracului  
Muntii FAGARASULUI - Valea Moasa Avrigului  
Muntii FAGARASULUI - Valea Avrigului  
Muntii FAGARASULUI - Strunga Doamnei  
Muntii FAGARASULUI - Strunga Ciobanului  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii FAGARASULUI - Satul Sambata De Jos  
Muntii FAGARASULUI - Strunga Dracului  
Muntii FAGARASULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.