Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Cătălin Olteanu in de-ale lui Cătălin Olteanu , de-ale lui Cătălin



Proiectul "International Work Camp" la Cabana Valea Simbetei.
In perioada 23 iulie - 13 august 2003, la Cabana Valea Simbetei, in Muntii Fagaras, a avut loc o tabara ecologica cu participare internationala.

Initiatorii roiectului sint Horst Laube, si cluburile KOPRA e. V. din Rostock , care se ocupa de tineri fara loc de muca si probleme sociale, si Gruener Grashalm e. V. din Wismar, un club pedagogic si de aventura. La acest proiect au participat tineri din Germania, Suedia, Ucraina, USA si Romania. Scopul este de a contrui toalete ecologice si dusuri solare la Cabana Valea Simbetei.



Astfel Cabana Valea Simbetei va fi prima cabana montana din Romania care va incerca sa se alinieze in anumite standarde ecologice. De asemenea gunoaiele au fost sortate si transportate la vale. Pentru construirea toaletelor si a dusurilor au fost carate la cabana 5 metri cubi de scindura si foastene, recipientul pentru dusuri cu o capacitate de 140l, si o greutate de 150kg, panourile solare cu o suprafata de 4mp, si o greutate de 70kg, impreuna cu toate accesoriile necesare pentru buna desfasurare a proiectului.



Unii dintre cei mai importanti oameni pentru construirea toaletelor cu o structura de lemn impresionanta, sint Horst Laube, initiatorul si conducator general al proiectului, Olof Matthaei, inginer de lemn si împreuna cu Norbert Srock, timplar si responsabil pentru proiectul de constructie. Deasemenea la buna desfasurare a proiectului iau parte si 2 membri din staff-ul Asociatiei Ghizilor Montani din Romania, Iulian Cozma, secretarul General al AGMR si Ghe. Enache, trezorier al AGMR. Cei doi sint administratorii Cabanei Valea Simbetei.



Toaletele ecologice vor avea urmatorul sistem de functionare: Dupa separatia de urina si a fecalelor, acestea sint adunate separat si decompostate biologic. Prin aceasta mirosul dezagreabil nu ne va mai deranja iar resturile dupa o pastrare de cca 6-8 luni se pot utiliza la gradina cabanei. Acoperisul va fi acoperit cu iarba si pamint pentru a se integra cit mai bine in peisaj. Speram ca prin aceasta conditiile la Cabana Valea Simbetei se vor imbunatati, si nu in ultimul rind vom da un exemplu si celorlalte cabane si turistior despre ceea ce inseamna ecologia. Deasemenea am fost si simtem ajutati de fosti membrii ai CPNT Brasov, precum si de turistii care vin la Cabana Valea Simbetei, si benevol, care cite una sau doua scinduri. Le multumim!

 
Author: Iulian Cozma
Views: 14251, Last update: Thu, Aug 7, 2003


Comment
Fără foto GHEORGHIU PAUL, Thu, Aug 7, 2003, 5:47 pm

Se pare ca Valea Sambetei a devenit deja un exemplu de intitiativa si eficienta in multe privinte pentru toate cabanele din muntii Romaniei. Felicitari, Iulian, tie si tuturor celor care au depus si depun un efort altruist la crearea unei atmosferi tot mai civilizate in munti. Cea mai buna metoda de a stimulat producerea evolutiei e cea a exemplului personal. A job well done!

Comments for this article
Login or register to comment