Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Dinu Mititeanu (Cluj-Napoca)


       Când am văzut (ce mult e de atunci!) în Făgăraşi primii turişti străini -vara - cu beţe, m-am cam mirat amuzat, dar apoi m-am gândit că au ceva avantaje. Acum le ştiu bine şi din experienţa personală.
       Avantajele beţelor. Contribuie mult la echilibru în timpul mersului. Preiau o parte din efortul picioarelor, menajând şi genunchii. Împiedică parţial edemul mâinilor ("umflarea" din cauza presiunii curelelor rucsacului pe vasele sanguine ale braţelor şi a poziţiei "atârnând pe lângă corp" când mergem fără beţe. Ne apărăm de câini - nu asmuţindu-i cu beţele - ci ţinându-i la respect înaintând "cu nonşalanţă" în formaţia "arici" (dacă suntem minimum două persoane), lucru despre care am mai scris. Sunt utile în ancorarea cortului, iarna. Beţele de trekking sunt scumpe şi se defectează mereu. Am păţit-o şi eu deseori, le mai meşteresc şi singur, le mai duceam şi la un meşter bun. În iarna asta am rupt două beţe telescopice, unul în Crai, unul de revelion, în Apuseni. Când nu aveţi şi piolet la voi, sunt foarte bune şi beţele de schi. Eu, acum, aşa fac. Desigur că acestea nu pot fi reglate: mai scurte la urcare, mai lungi la coborâre, de lungime inegală când se merge "de-a coasta". În munţi unde prevezi că ai zone unde e mai util pioletul, beţele telescopice au avantajul că le scurtezi şi pui pe ruscac când foloseşti pioletul (sau când trebuie să apuci prize cu mâinile). Căaci - reţineţi! - dacă ai luat-o cumva la vale pe o pantă înclinată, mai ales dacă ai şi rucsac, te poţi opri cu pioletul - dacă îl foloseşti corect şi cât mai rapid. Dar nu te poţi opri cu beţele. Ştiu oameni (doi prieteni, schiori) care au scăpat ca prin minune, ajungând - unul din Şaua Văiuga până pe Lacul Capra şi unul de mai jos de Şaua Capra până pe Lacul Bâlea, din motive de beţe! Şi, cândva, în Cindrel (am undeva date exacte) a murit unul din motive de beţe!
       Relaţia mână-băţ. Am întâlnit foarte mulţi care prindeau greşit beţele cu mâna. Cureluşa băţului trebuie să fie (şi în magazine de multe ori nu e aşa!) în aparenţă răsucită!!, căci la folosirea ce o explic mai jos, ea nu va mai fi răsucită şi nu va jena, mai ales vara, când nu folosim mănuşi. Nu se introduce mâna direct în curea, orizontal, ci DE JOS ÎN SUS, pe lângă băţ, prinzând apoi şi de curea şi de mînerul băţului. În acest fel, sprijinul pe beţe (corect e să ai două!!) se poate face energic. În acest caz vă ajută şi la urcare şi la coborâre, mai ales, braţele preluând o parte din munca picioarelor, menajează muşchii şi mai ales, la coborâre - meniscul şi contribuie la prevenirea posibilelor viitoare neplăcute artroze. Acest sprijin nu se face ca în poziţia greşită - prin strângerea/ forţa degetelor (n-are rost să le obosim) ci, la fel ca în momentele de odihnă şi tracţiune la căţărarea în gheaţă prin intermediul încheieturii mâinii. Iar cureluşa e bine să fie reglată în aşa fel ca degetele şi marginea mâinii să fie "la locul lor", căci mânerul are ghidaje adecvate.
       Am scris mai sus "sprijin energic", căci dacă nu faceţi asta şi le folosiţi doar că "aşa e moda" sau "pentru poze" şi mai mult le târâţi decât le folosiţi... e păcat. Ar mai fi de spus că, în funcţie de mărimea şi consistenţa zăpezii, folosim rondele mici sau le schimbăm cu rondele mari, fixate cât mai bine, să nu rămânem fără ele când se agaţă de vegetaţia de sub zăpadă sau de crusta zăpezii.

Author: Dinu Mititeanu
Views: 5430, Last update: Sun, Jan 18, 2004


Login or register to comment