Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Cătălin Olteanu in de-ale lui Cătălin Olteanu , , de-ale lui Cătălin ,

(afis)
GENERALITATI

Freeriding este coborarea pe o partie neamenajata pe care se gasesc o serie de obstacole cum ar fi stanci, zapada mare etc. In functie de felul in care fiecare concurent abordeaza acest traseu si felul in care ei depasesc aceste obstacole s-au alcatuit anumite anumite criterii de punctare.

Criterii de punctare:
1) Tehnica si stilul - competitorii sunt punctati pentru abilitatile tehnice si stilul lor.
2) Agresivitatea - energia cu care fiecare concurrent ataca traseul ales si siguranta in coborare.
3) Fluiditate - mentinerea unei directii constante, asta incluzand sariturile si aterizarile, care trebuie sa fie cat mai sigure si precis executate, cat si parcurgerea intregului traseu fara a pierde controlul si in conditii de siguranta.
4) Alegerea traseului si dificultatea lui - fiecare concurrent are dreptul sa-si aleaga propriul traseu, in perimetrul desemnat de catre organizatori. Punctajul difera in functie de dificultatea traseului ales, cat si de modul in care fiecare il abordeaza. Dificultatea traseului este calculata in functie de inclinatia lui, marimea saritorilor, dificultatea sariturilor, obstacolele care se gasesc in traseu si a conditiilor de zapada.
5) Controlul - concurentul trebuie sa ramana in limitele unei coborari controlate pe toata durata ei. Fiecare pierdere a controlului se va depuncta. O cazatura este considerate a fi o consecinta a pierderii controlului si va fi depunctata ca atare. Daca dupa o cazatura concurentul isi revine si continua coborarea, penalizarea nu va fi asa mare.
6) Impreisa generala - se va puncta in functie de prestatia concurentului la criteriile anterioare.

Nr. de puncte acordat in functie de criteriile de mai sus:
 
Nr. maxim de puncte
Proporţia de calcul
Coborarea
insuficient
mediu
bun
excelent
Tehnica& stilul
40
x2
1-4
5-8
9-12
13-16
17-20
Agresivitatea
20
x1
1-4
5-8
9-12
13-16
17-20
Fluiditatea
30
x1.5
1-4
5-8
9-12
13-16
17-20
Alegerea traseului si dificultatea
30
x1.5
1-4
5-8
9-12
13-16
17-20
Controlul
40
x2
1-4
5-8
9-12
13-16
17-20
Impresia generala
40
x2
1-4
5-8
9-12
13-16
17-20
Totalul
200
 
 
 
 
 
 


Criterii de depunctare: se vor acorda puncte negative in functie de numarul de cazaturi si nesiguranta in coborare dupa cum urmeaza:
1) Cazatura minora: care nu il scoate pe concurrent din traseul ales si cu o revenire buna se penalizeaza cu -1.
2) Cazatura medie: provenita dintr-o aterizare slaba si care nu il scoate pe concurent din traseul ales se depuncteaza cu -3.
3) O cazatura mare: cu 1,2 sau 3 rostogoliri se penalizeaza cu -5.
4) Cazatura care pune in joc securitatea concurentului sau a persoanelor din jur se penalizeaza cu -8.
PROGRAM DE DESFASURARE
Bâlea Freeride Open va avea loc în perioada 23-25 februarie si va cuprinde 3 probe: Freeride, Big Air si Chinese Downhill pentru Ski si Snowboard.

Concursul se va desfasura în functie de conditiile meteorologice, fiind posibile eventuale amânari sau reprogramari, aceste decizii fiind luate de catre organizatori.

Din cauza zapezii abundente este necesar ca majoritatea probelor sa aiba loc dimineata, pentru a evita posibilele avalanse.

PROGRAMUL PE ZILE
23.02: Inspectarea traseului de catre concurenti si efectuarea mansei de recunoastere pentru concursul de freeride.
- 19.00 Sedinta tehnica si înscrieri.

24.02:
- 7.30: Întâlnirea concurentilor si plecarea spre locurile de start.
- 9.00: Startul în prima mansa a concursului. Fiecare concurent va pleca la ora desemnata în ziua precedenta.
- 13.00: Afisarea rezultatelor Freeride.
- 15.00: Chinese Downhill, start Saua Doamnei.
- Party.

25.02:
- 10.00 Big Air Practice.
- 11.00 - 13.00 Big Air Jam Session
- 14.00 Premiere Freeride, Chinese Downhill si Big Air.

SPECIFICATII
Organizatorii îsi rezerva dreptul de a schimba programul în functie de anumite conditii.
În toate cele 3 zile de concurs se vor respecta prevederile organizatorilor privind securitatea:
Portul castii de protectie este obligatoriu. Pentru concurentii sub 18 ani este necesar acordul scris al parintilor.
Fiecare concurent participa pe propria raspundere.
REGULAMENT FREERIDE

Concurentul are dreptul sa îsi aleaga traseul având ca punct de start unul din urmatoarele amplasamente ale arbitrilor concursului: Saua Caprei, Vârful Iezerul Caprei, Seaua Creasta Pisicii, Vârful Paltinul.

Traseul ales de catre concurent trebuie anuntat organizatorilor în ziua premergatoare concursului la sedinta tehnica. În functie de linia aleasa de fiecare concurent, organizatorii vor decide ora de start si ordinea în care acestia vor pleca.

Fiecare concurent are dreptul la o coborâre de recunoastere în ziua premergatoare concursului care nu conteaza în punctajul final si o coborâre finala în cadrul concursului, punctate de catre juriu.

Clasamentul final va fi anuntat dupa calcularea punctelor obtinute de catre fiecare concurent, fisele fiecarui membru din juriu putând fi vazute în cazul unor contestatii. Contestatiile trebuie facute în maxim 2 ore dupa anuntarea clasamentului final.

Premierea concurentilor va fi facuta dupa solutionarea eventualelor contestatii.

În timpul concursului nu se va permite coborârea simultana a mai multor concurenti, acest lucru permitând juriului vizionarea în întregime a coborârii respective.

Accesul la zona de start se va face de catre concurenti pe jos, pe ruta stabilita de organizatori. Este interzis accesul spectatorilor atât în zona de start, cât si pe traseu. Spectatorii sunt obligati sa stea în zona desemnata de catre organizatori în acest scop.

Zona în care cameramanii si fotografii au acces la traseu va fi stabilita de catre organizatori în functie de liniile alese de catre concurenti si va fi anuntata în prealabil atât concurentilor cât si fotografilor si cameramanilor.

Aceasta zona nu va trebui sa afecteze siguranta competitorilor, iar prezenta acestora în acea zona sa nu îi încurce pe competitori în nici un fel. REGULAMENT BIG AIR

În cazul în care exista mai mult de 20 de participanti se organizeaza o runda de calificari. Finala se va desfasura într-un sistem jam session în care concurentii au voie sa execute câte sarituri vor într-un anume timp, hotarât de catre organizatori. Fiecare saritura va fi punctata de catre juriu, dar un aspect important este si impresia generala lasata de concurent.

Nu va exista o ordine de start, dat fiind faptul ca fiecare concurent alege momentul în care doreste sa sara. Pentru finalisti nu sunt luate în considerare punctele din calificari. Totusi va exista un arbitru de start care sa lase un anumit interval de timp între doi concurenti din motive de siguranta.

REGULAMENT CHINESE DOWNHILL

Este o proba de concurs care scoate în evidenta atât calitatile tehnice ale concurentilor cât si curajul si viteza lor.

Este o proba foarte apreciata data fiind spectaculozitatea ei maxima.

Statistic, este proba în care concurentii sufera cele mai multe cazaturi.

În aceasta proba concurentii vor pleca deodata, atât schiori cât si snowboarderi, pe parcursul probe sunt permise apropierile si împingerile usoare între concurenti.

Fiecare concurent are dreptul sa aleaga orice linie de coborâre, dat fiind faptul ca o linie mai dreapta ofera mai multa viteza si o parcurgere mai rapida a traseului între start si sosire.

Clasamentul final va fi realizat în functie de ordinea în care concurentii trec linia de sosire.

Author: Vali Puscasu
Views: 4896, Last update: Mon, Feb 19, 2001


Login or register to comment