Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Ioan BĂŽndeanu in Geo-Alpinet , Făgăraş - Accidente , d'ale lui Ionel

Autor:hermannstadt
Data:4 iulie 2003
Titlu: Atenţie la şerpi şi înţepături
Text:

Este cineva care poate da detalii despre seringa de aspiraţie a veninului? De unde se poate procura? O poate folosi oricine sau necesită tehnici speciale, experienţă ş.a.m.d.

Am mai detaliat subiectul însă revin. Seringa asta se găseşte la aproximativ 50 EUR (aşa era în Elveţia) iar trusa conţine o seringă de plastic cu nişte adaptoare (duze) care se folosesc funcţie de animăluţul care te-a muşcat (are un adaptor rotund pentru înţepăturile de tânţari sau albine, unul oval pentru şerpi ş.a.m.d.). Seringa asta o poţi folosi cu o singură mână, o aplici deasupra înţepăturilor iar atunci când apeşi pistonul se crează vidul care absoarbe veninul (e un sistem de ventile în ea). Până să ne trimită o asemenea bijuterie prietena noastră Rodica, foloseam o seringă de "montat vaci", din aia de plastic cu fi = 2 cm, la care i-am retezat capul unde se montează acul şi i-am rotunjit marginile pe o plită... singurul dezavantaj era că trebuia al doilea om, seringa aia rudimentară necesitând 2 mâini, cu una presezi pe piele şi cu cealaltă tragi de piston.

2. Soluţia de hipermanganat de potasiu. Ştiu că se foloseşte dar nu am găsit încă detalii despre cum se prepară.

Se găseşte la farmacie, sub formă de cristale (luciu metalic, negre), un plic costă câţiva lei... nu ştiu proporţiile dar în principiu se face o soluţie concentrată de culoare maronie într-o linguriţă, care se pune pe rană (pe micile tăieturi de lamă cu care ai crestat muşcătura de şarpe) după ce ai extras veninul... o variantă este să pui direct cristale de hipermanganat pe sângele de pe rană, dar se va vindeca mai greu, substanţa asta arde/ distruge tot ce e organic (de aia se foloseşte şi la verificarea calităţii apei, 2...3 cristale la un pahar de apă = rămâne roz e ok, se colorează în brun are pipi de oaie în ea. NU SE BEA apoi apa, nu e desinfectant!)

Cum se administrează? Soluţia preparată are vreun termen de valabilitate sau trebuie preparată pe loc...

se descompune în timp, n-o poţi păstra ca soluţie... exact ca şi tinctura de iod sau apa oxigenată, şi alea au "termene de garanţie" reduse, dacă nu sunt proaspete degeaba le foloseşti...

3. Chiar nu se poate procura antiviperin de nicăieri?

TOTUL depinde de rapiditatea cu care acţionezi... şi trebuie din primele secunde... nu ştii unde a muşcat animăluţu', dacă veninul a intrat direct într-un vas de sânge e mai trist decât dacă a muşcat în muşchi!... te aşezi jos, nu alergi ca bezmeticul, repede improvizezi un garou (şiret, eşarfă, cordelină, tricou) deasupra locului muşcăturii (către corp)... scoţi trusa, scoţi lama, crestezi uşor muşcăturile, în cruce (nu tai muşchiul!), montezi duza, tragi câteva minute sânge + venin, faci soluţia de hipermanganat şi o pui pe rană (toate astea durează la noi mai putin de 60 secunde!)... apoi, urgent la spital... pe drum înlocuieşti "garoul" improvizat cu unul dintr-o faşă de tifon, pe care îl mai deschizi periodic... ideal ar fi să poţi să duci accidentatul pe sus până la prima maşină, orice mişcare răspândeşte veninul... Cam asta facem noi (la simulari) în caz... de caz... N-am avut ocazia în 30 de ani să probez metoda, aşa că... întrebaţi specialiştii... seringa aia am folosit-o însă în nenumărate cazuri de înţepături de viespi, ajută enorm! Ideea e că am întâlnit vreo 7 vipere şi vreo 5 neveninoşi prin Cozia, Narăţ, Cindrel, Făgăraşului etc... dar i-am vazut înainte şi am aşteptat să plece... nu te atacă, stă şi se uită la tine... tu te uiţi la ea şi aşa trec 10 minute până se plictiseşte şi pleacă... dacă o calci sau bagi mânuţa după ea, sare, se apără!... Deci, nu merită să îţi fie frică să mai calci pe potecă de teama lor! Se zice că e bine ca în zonele predestinate viperelor să tropăi (simt vibraţiile) şi să ocoleşti buturugile unde se prăjesc ele la soare...

ATENŢIE! 1: informaţiile de mai sus trebuie supervizate de un specialist! 2: e o minune să găseşti o maşină care să vrea să te ducă la spital, stăpânul ei lăsându-şi grătarul să aştepte!

radu şerban, www.smartsb.ro, www.cercetasii.tk, www.scout.ro/sibiu

Author: hermannstadt
Views: 12584, Last update: Tue, Sep 27, 2005


Comment
Fără foto Danut Ianc, Tue, Sep 27, 2005, 7:00 am

Salutare la toti.

In zona mea (Deva, Craciunesti) sunt multe vipere (as putea zice ca ii cam unicata in tara). Dar nu asta ii problema.
Problema este ca daca aveti neparata nevoie de ser, puteti apela la mine ca am vreo 3 doze (facute rost cu greu) produse de un institut din Zagreb ca la noi in tara nu se mai fabrica venin.
Cam 80-90% din oamenii muscati de vipere scapa nevatamati fara vaccin antiviperin. La restul de 10% este problema. Acuma totul depinde de locul unde te-a muscat si de cantitatea de venin care ti-a fost injectata. Una este sa te muste de un deget (atunci cand te cateri si uiti sa fluieri sau sa bati pe stanca si pui mana pe vipera) si alta este sa te muste de antebrat sau de pulpa piciorului. In toate cazurile este bine sa va pastrati calmul (ii foarte greu) si sa nu actionati in pripa. Efectul se instaleaza cam in 1 ora jumate, 2 ore, timp suficient sa ajungeti la un spital care are camera de urgenta. Chiar si daca v-ati facut vaccinul este bine sa fiti sub supraveghere medicala in orele urmatoare.
In rest, comportamentul serpilor in general (vipere in special) este de non-agresivitate. Ele se retrag din calea oamenilor si nu ataca decat daca le stresati sau le ofensati. Va opriti si asteptati sa plece, nu faceti miscari bruste (ele nu sesiseaza miscarile lente ci doar pe cele bruste). Evitati locurile dintre soare si umbra, umede ca acolo cuibaresc viperele.
Sa aveti noroc sa nu intalnici nici una.

PS: 0745230071

Fără foto Zoltan Bartha, Tue, Sep 27, 2005, 2:15 pm

Salutare tuturor. Despre vipere, inclusiv cele cu corn, vă pot confirma că într-adevăr nu sînt agresive din fire, dacă nu le provoci.În zona pe care o vizitez des - valea Cernei, munţii Mehedinţi şi sudul munţilor Banatului - aceşti şerpi sînt la ei acasă. I-am întîlnit adesea, de cîteva zeci de ori, chiar şi în mijlocul potecii marcate, ba o dată chiar şi pe asfalt, lîngă Herculane. De obicei i-am zărit cînd eram la cca 1-1, 5 metri de ei, uneori chiar mai aproape. Am avut şi noroc, recunosc, dar cu atenţie pot fi evitaţi. Niciodată n-am întîlnit vreun exemplar agresiv. Ori stau nemişcate, ori se retrag. Cît despre antiviperin, ştiu că există în cantităţi minime la dispensarele din zonă. Pînă acum n-am auzit de vreun caz de deces provocat de muşcătura de viperă în zonă în ultimii 30 de ani. Cazuri de persoane muşcate cunosc vreo 2-3. Concluzia mea este că perocolul, deşi real, nu este pe măsura fricii provocate de vipere.

Fără foto nicu Iancu, Wed, Sep 28, 2005, 8:20 am

Danut, din curiozitate(si din cauza faptului ca am incercat sa-mi procur o fiola si nu s-a putut..) ca am auzit o groaza de variante.....
Cat costa serul antiviperin, cat are termenul de valabilitate si in ce conditii trebuie pastrat?
Salutari la toata lumea...........

Fără foto Danut Ianc, Thu, Sep 29, 2005, 1:25 am

Salutare Nicu,

De procurat se procura greu pentru ca in Romania (tara noastra) nu se mai fabrica. Eu l-am procurat de la Zagreb (ceva institut similar cu Cantacuzino). Costul lui nu il stiu pentru ca la mine este pe linie de serviciu chestia asta.
De pastrat se pastreaza peste 0 grade si sub 10.
Termenul de valabilitate? Ale mele expira in 2006 undeva prin vara. Deci cam 1 an de zile este.
Nu este la fiola este la sticluta (similar cu penicilina) si este o doza o data. Kitul de vaccin contine: un flacon de vaccin, o seringa si un ac de unica folosinta.
In rest cum ii norocu fiecaruia. Eu va doresc sa nu fie nevoie de asa ceva... dar...:-(

Comments for this article
Login or register to comment