Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Dragos Dula in Dragos Dula

DSCF3017
In zadar vei astepta stimate cititor iubitor de munte, ca randurile ce urmeaza sa te conduca pe o poteca marcata totla doi pasi spre un varf, o vale, sau o cabana- bine cunoscute si pentru care ghidurile atent si ingrijit intocmite iti pun la dispozitie cele mai mici detalii.
De data aceasta, pe cararile golite de tumultul verii, vei porni, desigur cam stingher-fara o tinta clara, pe un itinerar ce nu poarta un nume caci fie de vei merge spre Voievodul, fie spre Lotru, sau vei sui pe culmile acum incaruntite ale Retezatului, vei recunoaste ca te indrepti spre un miraj, acel al toamnei poposite in munti, care te-atrage cu o forta ce nu o banuiai.
DSCF3054
Aceste toamne pe plaiurile de la poalele Parangului, mai frumoase uneori decat verile, te cheama acolo sus in munti, unde valoarea lor sporeste, unde culoarea padurii se revarsa generoasa in atatea nuante mirifice, peste ochii ce nu mai prididesc, nestiind sa aleaga intre verdele inca viu pe alocuri, intre ruginiul frunzelor mai grabite, intre verdele profund si grav al bradului sauintre rosul aprins sau galbenul linistit al fagului. Si daca toate aceste nuante se vor profila pe un albastru, cum numai cerul cristalin de toamna il poate avea, atunci drumetule, vei accepta, ca anotimpul ce precede lunga iarna nu isi are egal in frumusetile pe care ti le daruieste.
DSCF3082
Incet, te va cuprinde inserarea, caci ziua scurta acum, va trece repede cedand locul instelatei nopti, nu mai putin fermecatoare. Si contrar obiceiului, nu te vei indrepta astazi spre cabana ademenitoare, caci casuta padurarului iesindu-ti in cale, va invinge tentatia comoditatii si a unei companii poate mai numeroase, dar nedorite acum. Vei prefer vorba molcoma a batranului paznic de vanatoare, din odaita ospitaliera invaluita de o caldura placuta. Vei scoate din ranita plina, fel si fel de bunatati si pe masura ce orele se vor scurge in clepsidra noptii spiritele se vor aprinde sub imperiul oboselii si al …licorilor din straita. Povestirile paznicului ti se vor parea cand hazlii, cand inspaimantatoare si in cele din urma, rapus de lunga si totusi atat de scurta sporovaiala te va cuprinde somnul.
DSCF3097
In zori, acelasi soare darnic, poate mai darnic decat in vara, iti va dezvalui noi frumuseti. Imprietenit deja cu padurarul, vei porni acum cu el, acesta calauzindu-te in cele mai frumoase colturi din natura parca special alese pentru tine, noul sau favorit. Simtind pasiunea ta pentru munte, cel care in miez de toamna ai renuntat la o duminica comoda de orasean, el – paznicul, iti va rasplati prin straduinte neinsemnatul tau efort caci in curand in cale, iti va iesi, sa zicem cerbul, sau poate ursul, mistretul, sau colo mai sus pe cleanturi, ei bine de acolo vei vedea o stanca imprietita intre stanci, falnicul tap negru!
Si daca toate acestea ti se par putine si neinsemnate frumuseti ale unui itinerar de toamna, atunci stimate cititor, nu renunta la plimbarea ta de sambata seara prin oras, evident intinuta impecabila, sau probabil la fumul gros de tigara din restaurantul frecventat atat de des… Dealtfel tot degeaba ai incerca sa pleci in munti in calea toamnei, ea recunoscandu-te nu ti-ar putea oferi nimic …
Author: Aurel Dula
Views: 4926, Last update: Sat, Nov 6, 2010


Comment
Fără foto Gabriel Salomia, Thu, Jan 6, 2011, 11:09 am

deep man..puff, puff, pass...:-bd

Comments for this article
Login or register to comment