Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Ileana Bocanciu in de-ale lui ileana bocanciu

                                TURA TRADIŢIONALĂ LA VÂRFUL OMU

      

        De câţiva ani încoace, Asociaţia de Turism "Chindia" din Târgovişte, organizează în primele zile ale anului, o ieşire în Munţii Bucegi pentru atingerea vârfului Omu (2505m).

       Anul acesta, tura a avut loc în perioada 03-05 ianuarie 2003 şi la ea au participat 11 membri activi şi doi viitori (sperăm) membri simpatizanţi.

        Prima echipă (formată din Nicu, Mihai, Nini, George, Nicuşor şi Cati) a plecat vineri dimineaţă la ora 8: 00 din Moroieni (pe DN 71 Târgovişte-Sinaia) şi trecând prin satul Pucheni, a urcat pe drumul ce însoţeşte Valea Ialomiţei (pe marcaj cruce albastră) şi la scurt timp a fost preluată de o ocazie până în Cariera de calcar Lespezi. De aici, coborând puţin a intrat din nou în traseul marcat şi urcând peste Muntele Orzea a trecut rapid pe lângă cabana Scropoasa (1205m) şi prin Cheile Zănoagei Mari, pe lângă cabana Zănoaga (1400m) şi în fine a sosit la cabana Bolboci (1460m) unde a făcut o pauză mai mare pentru un ceai

fierbinte oferit de vechi şi buni prieteni, cabanierii Nina şi Doru Nache. Echipa I a continuat deplasarea până în Peştera (1625m) unde a sosit în jurul orei 14: 00.

        A doua echipă (formată din Ileana şi Marius) a urmat acelaşi traseu (plecarea din Moroieni la ora 10: 00) dar fără "ocazie" trecând pe lângă tabăra de elevi "Căprioara" şi hidrocentrala Gâlma, apoi pe lângă tabăra "Cerbul" şi în fine pe lângă hidrocentrala Dobreşti şi tabăra "Vânătorul". Urmând crucea albastră (acest marcaj, între tabăra Vânătorul şi Cabana Zănoaga, a fost refăcut de A. T. C. în 2001, în vopseaua proaspătă impregnându-se microbile din sticlă ce conferă marcajului un efect reflectorizant pe timp de noapte) până la Podul lui Baltag, echipa a doua a urmat apoi acelaşi traseu ca şi prima echipă, ajungând la Peştera la ora 18: 30.

        A treia echipă (formată din proaspeţii simpatizanţi Răzvan şi Gabriela) a plecat din Bucureşti cu un automobil marca Tico, în jurul orei 14: 00 şi a sosit la Peştera tot la 18: 30.

        Echipa a patra  (formată din Nea Mirică, Geo - membri ai formaţiei Salvamont D-ţa - şi Loţi (paznic la telecabină) erau deja sus, aşteptându-ne încă din 2002...

        Sâmbătă dimineaţă, pe o vreme superbă s-a dat startul! Traseul parcurs (de nouă dintre participanţi) a fost: Peştera (plecare la 9: 00) - Valea Obârşiei - Vârful Omu (bandă albastră) sosire la 13: 00, pauză o oră la staţia meteo (iarna cabana Omu este închisă) - Valea Sugărilor (nemarcat) - Peştera (sosire la 16: 30). Răzvan şi Gabi au ales varianta: Peştera  (plecare la 9: 00) -  Şaua Văii Cerbului (13;00) - Babele (14: 30) - Piciorul Babelor - Peştera (sosire la

16: 00), iar Nea Mirică şi Loţi au rămas la bază pentru a ne asigura cu o ciorbă fierbinte la întoarcere.

         Zăpada pe tot traseul a fost  bună, fără a necesita montarea colţarilor, vântul moderat, doar sus în zona Găvanele-Omu mai puternic, iar temperatura la ora 13: 00 la staţie  -7 grade. A fost o tură relaxantă - echipa omogenă şi bine echipată (pioleţi, colţari, cordelină), starea de spirit excelentă - incomparabil mai uşoară ca cea din 2002, când condiţiile meteo au fost foarte dificile (ceaţă, viscol, temperatura la staţia Omu -22 grade).

      Încă de sâmbătă seara a început să fulguiască, aşa că duminică era deja un strat proaspăt de zăpadă şi ningea ca în poveşti. La întoarcere ne-am scindat iar în echipe: Mihai şi George au ales traseul Peştera - Piatra Arsă - Sinaia, Ileana şi Cati au coborât cu Răzvan şi Gabi în Tico, pe drumul Orzei - Sanatoriul Moroieni (stratul proaspăt de zăpadă a prins foarte bine micului autovehicul care patinase destul la venire pe drumul îngheţat) iar Nicu, Nini, Nicuşor şi Marius au venit pe jos până în Bolboci, apoi cu o Dacie. Nea Mirică, Geo şi Loţi au rămas

în continuare în munte, la datorie.

     A fost o tură frumoasă şi nu prea obositoare, prima din cel de-al 20-lea an al A. T. Chindia!

     

                                         ianuarie 2003, Ileana Bocanciu

 

Author: ileana bocanciu
Views: 12150, Last update: Mon, Jan 20, 2003


Login or register to comment