Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Postat de: ady beleanu in de-ale lui ady beleanu

Vesti noi!

aprilie 17, 2013

Am vorbit dimineata cu Luci, era pe schiuri de la ora 7! A dormit intr-un canton silvic unde a avut si butelie, astfel a putut sa-si faca ceai, porridge si a gasit chiar si dulceata de zmeura! Zapada este buna sus, insa in curand va fi cald si se va mai inmuia! Nu crede ca va ajunge azi pana la Huedin, cel mai probabil va dormi undeva in masiv! Vremea tine cu el! Si noi!

Ne luam ramas bun de la Lucian…dimineata devreme! Azi va lua schiurile cu el la Muntele Mare fiind zapada! Azi va fi singur pentru prima data! Cred ca e binevenita singuratatea pentru un timp! Nici Dani nu va putea ajunge la el cu masina! Lucian se misca foarte bine si la pranz trece de varf! A innoptat undeva in munti, inainte de Vladeasa! Maine vrea sa ajunga la Huedin! Suntem gand la gand….

De la cortul nostru din poiana cu narcise, dupa o noapte deosebit de rece (afara nu inauntru) coboram spre satul Poieni…atat de frumos, cu case vechi, femei spaland rufe la rau si oameni binevoitori! Putem vedea Muntele Mare de aici, insa deocamdata vrem sa mergem la Vf Detunata! Peisaj de primava incipienta, formatiuni ciudate de bazalt  stau sa cada peste lume! Ne simtim bine, suntem relaxati, am uitat ce zi este, nu stim ora si nu ne intereseaza! Vedem sterilul de la Rosia, privelistea este impresionanta! Terasele sunt parca un amfiteatru urias aflat pe Luna, iar sterilul ne determina sa-l coboram ca pe schiuri….hotaram sa vizitam satul Geamana, adica ce a mai ramas din el, acum fiind sub ape si mal, cu biserica ingropata, careia ii poti zari doar turnul! Doar cateva case mai sunt locuite, una din ele de o femeie de 67 de ani care ne imbie cu placinta cu branza si apa rece! Zabovim vreme de un ceas ascultand povestea ei, timp in care Lucian ii crapa niste lemne! Continuam spre Lupsa, unde Dani vine cu masina! Ne intalnim si cu fratele nostru Ionut care e in zona! Vom innopta toti intr-un catun uitat de lume, ca o familie de localnici,  la o ora de urcat pe deal de la  marginea unui drum forestier!  Zi deosebit de frumoasa, de care imi voi aduce aminte mereu! Au mai trecut 40km!

Nici nu ne luam bine ramas bun de la prietenii din Poarta Apusenilor-Ampoita si de la Dragos, care dupa ce a filmat la calcarele de la Ampoita a prins drumul spre casa….caci iata a venit grindina…si noi care credeam ca o sa fie doar soare! Localnicii din Acmariu, de la poalele muntilor Metaliferi, care ies de la biserica ne invita sa stam de ploaie insa noi abia am inceput ziua (stim, cam tarziu!), asadar nu, nu ne vom adaposti! Urcam vreo 800m+ si iesim pe o muchie frumoasa, plina de mesteceni…ea ne conduce intr- o zona de o frumusete simpla si patrunzatoare…catunul Racatau la poalele unei stanci imense ce pare rasarita de nicaieri – Piatra Tomii…si inca o rafala de grindina! Insa nu dureaza, soarele apare si incalzeste tot in jur! E libertate, e joaca, e fericire sa fim aici impreuna! Alergam departe, departe spre zare, spre nord! Ajunsi in satul Fenes, mancam ceva, caci s-au implinit ore intregi decand umblam! In 2 ore se va intuneca, asadar alegem sa continuam pe vale si nu pe muchie 28 km pana la Poiana cu narcise de la Negrileasa! Aici ne asteapta Dani si Ana cu cortul pus si focul aprins! Au mai trecut 50km frumosi, unici, grei?!

Plecam hotarati sa alergam…. Ana, prietenii, Dragos cameramanul..raman cu mainile suspendate intr-un glas de “Drum bun”! Fritz-cainele fratelui meu Dani nu se dezlipeste de noi, in zadar il gonim…va fi o zi grea, chiar si pentru el! Urmam nordul, vrem sa ajungem la Cugir, sa trecem Muresul…apoi zicem noi, mai departe…. Drumuri si drumulete, urcus pana la varful lui Patru 2130. Zapada din plin, picioarele intra pana mai sus de genunchi, ploua in continuu si bate un vant aspru! E cam trist, vizibilitate slaba, frig si umezeala, personal ma cam strange tricoul…. Lucian inainteaza calm, iar eu incerc sa tin pasul! Viteza de inaintare e incredibil..de mica si mai pierdem si timp cu o tura de penalizare in incercarea de a gasi o varianta off-snow! Una peste alta, ligamentele sunt intinse la maxim si parca incep sa muste! Ca bonus la final un drum forestier de 19 km, dupa care eu “tusti” in masina de asistenta! Lucian alearga si alti ultimi 15km de asfalt pana la drumul national – trecem apele Muresului….pe pod. Total 50 km zicem noi, ca gps-ul a murit intre timp de frig! De la Cugir vom pleca la Ampoita cu masina pentru a vizita o familie draga noua, care ne va gazdui cu toata inima….urmand ca a doua zi sa revenim la Mures pentru start!

La ora 9.30 Lucian a plecat din Sarmisegetuza asistat de cativa prieteni(si de familie) care s-au incumetat sa vina pana aici pe o ploaie deasa, strabatand drumuri lungi de asfalt si km lungi de forestier! Atmosfera emotionanta, intr-un decor nepamantean, incarcat de trecut si cu iz de viitor! Ca prin minune, ploaia a stat pret de 10 minute, pentru a face plecarea mai usoara….intr-un vis nu prea usor….

Ceea ce a urmat pe parcursul a 3 zile, atat cat mi-a fost dat sa-l insotesc urmeaza a schita in urmatoarele articole…

Cand Lucian a terminat traversarea Carpatilor Meridionali de la Predeal la Herculane in 2011 ne-a spus intr-o doara….voi alerga tot arcul carpatic!

Desigur …noi l-am crezut, era doar o problema de timp…
2013 a venit si Lucian a decis ca la inceputul lunii aprilie va lua startul in noul lui proiect: parcurgerea integrala a lantului carpatic combinand alergarea cu schiul de tura!

De ce aprilie? In aprilie natura revine la viata, mai este inca zapada in unele zone pentru a folosi si schiurile si nu in ultimul rand pentru a incununa finalizarea proiectului in 11 Mai alergand  “EcoMarathon” la Moieciu de Sus, eveniment organizat din aceeasi pasiune pentru alergarea montana si preocupare pentru protejarea naturii si a unei destinatii eco-turistice din zona Tara Branului.

In acest proiect Lucian alearga pentru o viata petrecuta mai aproape de natura si protejarea acesteia, pentru a atrage atentia asupra numeroaselor destinatii eco-turistice din Romania, pentru placerea de a descoperi inca o data frumusetea tarii noastre, pentru a fi luat exemplu si a incuraja alti pasionati in a-si urma visele!

Lucian alearga solitar, insa cu siguranta daca cineva doreste sa-l insoteasca o zi, doua, mai multe …este binevenit!

Startul va fi in 13 aprilie 2013 dimineata devreme, din Sarmisegetuza Regia, prima etapa fiind alergarea unei distante aproximative de 60km pana la Ampoita – poarta Apusenilor. Lucian are o masina de asistenta pe toata durata turei, precum si prieteni care vor incerca sa-l ajute din cand in cand!

Pe parcurs vom posta etapele, numarul de kilometrii, diferenta de nivel acumulata precum si cateva impresii la cald!

Vom fi acolo, la capitala Daciei, in dimineata zilei de 13 aprilie 2013!

Andreea Dan

SURSA: http://transcarpathiansrun.wordpress.com/
Autor: transcarpathianrun
Vizualizări: 5900, Ultima actualizare: Miercuri, 17 Apr 2013


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii