Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinism şi Escaladă - Zona Negoiu

Bookmark and Share

Zona Negoiu

ZONA NEGOIU


       Accesul la cabana Negoiu se face din Halta C.F.R. Porumbacu. Urmează un drum asfaltat şi apoi forestier până la Carieră, pe o distanţă de 25 km. Mijloc de transport: duba lui Nea Nicodim. Se continuă drumul forestier, lăsând în partea stângă nişte case ale muncitorilor, traversăm un curs de apă, după care drumul face o serpentină unde câştigăm ceva altitudine.
       Urmăm acest drum până la un pârâiaş, după care drumul se îngustează, transformându-se în potecă şi urcă pieptiş prin pădure. Timp de mers, de la Carieră până la potecă: 20-30 de minute.
       Poteca urcă la început direct prin pădure, după care se urmează nenumărate serpentine prin pădure, timp de 40-50 de minute, până la izvorul de sub cabana Negoiu. Înainte de a ajunge la acest izvor mai trecem de o răscruce, unde din drumul nostru se desprinde în dreapta jos, poteca ce merge la cascada Şerbota în 10-15 minute.
       Trebuie să ajungem în firul văii Şerbota, la baza cascadei.


Drumul de acces spre cascada Şerbota


Sursa foto: Mugur Nicolae

       De regulă cel mai bun drum este pe stânga, pe la marginea pădurii, după care ne lăsăm în firul văii prin locul cel mai accesibil şi mai apropiat de baza cascadei. Atunci când sunt ninsori abundente, zăpada atinge în unele locuri şi 2 metri. În firul văii trebuie sa fim atenţi la podurile de gheaţă care se mai rup şi putem face o baie rece... Cascada

Cascada Şerbota

Sursa foto: Mugur Nicolae

       are cam 70-80 de metri înălţime, 10 metri lăţime, gradul 2, nu depăşeşte 65 de grade înclinaţie. Partea cea mai dificilă (tehnică) este cea superioară sub forma unei perdele subţiri de gheaţă sub care se zăreşte apa curgând. Perdeaua are cam 5 m. înălţime pe 7-8 lăţime şi înclinaţie 70-80 de grade. Nu este recomandat să fie abordată decât de alpiniştii cu oarece pregătire. Au mai fost accidente grave în acest loc...
       De la izvorul de sub cabana după câteva serpentine şi 5-10 minute de mers ajungem în spatele cabanei. Pentru prima zi acest drum de apropiere de acasă până la Cabana Negoiu este suficient, aşa că putem campa aici, unde există camere de 2, 4 sau 6 paturi.
       Din faţa cabanei sau de pe terasă putem admira o splendida panoramă care cuprinde muchia Şerbota, Vârful Şerbota, Custura Sărăţii, Vârful Negoiu. Sub Custura Sărăţii putem zări Căldările Sărăţii cu cele 3 cascade: Cascada nr. 1 din Căldarea Inferioară, Cascada nr. 2 în extrema stângă a Căldării Superioare şi Cascada nr. 3 din extrema dreapta a aceleaşi Căldari.


Panorama Negoiu, Vârful Şerbota, Custura Sărăţii


Sursa foto: Mugur Nicolae

       De la cabană până în Căldări se pot urma 2 rute:

       drumul de vară, peste poduri, care traversează o grămadă de văi şi vâlcele expuse la avalanşe;
       drumul de iarnă prin fundul văii, mai sigur iarna.

       Ambele drumuri se unesc cam după 50-60 minute în partea de jos a Căldării Inferioare, într-un mare amfiteatru, unde peisajul este mirific.
       Cascada nr. 1, se afla în dreapta şi se urca pieptiş până la baza ei.


Cascada nr. 1


Sursa foto: Mugur Nicolae

       Cascada are 45-50 de metri diferenţă de nivel şi lăţime 10-15 metri. Varianta cea mai dificilă este pe dreapta, unde începe cu o înclinaţie de 65-70 de grade, care ulterior după câţiva metri devine verticală. Pe partea stângă se începe la fel, cu aceeaşi înclinaţie ca în partea dreaptă, după care se ocoleşte spre dreapta şi apoi stânga, un obstacol de stâncă uşor surplombat. Se traversează o pantă de 50-60 de grade, pe o distanţă de 10-15 metri până se ajunge pe linia variantei din dreapta.


Cascada nr. 1


Sursa foto: George Stroe

       Atenţie, această traversare se face pe gheaţă moale, putredă, fără posibilităţi de asigurare, aflată exact pe centrul cascadei şi unde curge apa pe dedesubt. Din punctul unde se unesc variantele, panta se îndulceşte, ajungând la 45-50 de grade, în general pe zăpadă întărită, pe care se continuă uşor dreapta, până la un bolovan sănătos, în jurul căruia se poate regrupa.
       În această iarnă (2000-2001) cascada era descoperită în partea de jos, având mai mult un aspect de mixt şi o diferenţă de nivel de 70-80 m.

Cascada nr. 1

Sursa foto: Alex Doaga

       Grad de dificultate 2-3. Retragerea se face urcând până la baza Căldării Superioare, uşor stânga şi apoi de aici se coboară pe dreapta (cum stăm cu faţa în jos) până în Căldarea Inferioară de unde am plecat.
       Accesul la Cascadele nr. 2

Cascada Nr. 2

Sursa foto: Alpin Extrem

       şi 3 se face urcând din Căldarea Inferioară, pe retragerea aferentă Cascadei nr. 1, până în Căldarea Superioară. De aici traversăm uşor ascendent dreapta pe lângă nişte bolovani imenşi de 3-5 m. înălţime. După 5-10 minute ajungem la baza Cascadei nr. 2, care se prezintă ca o limba consistentă de gheaţă de circa 40-50 de metri. La plecare este verticală după care panta se mai domoleşte. Gheaţa este consistentă, compactă. Ea se opreşte undeva între nişte stânci. Retragerea se face printr-un rapel din 2 pitoane de gheaţă, care se recuperează ulterior de jos, printr-o metoda ceva mai complicată, care presupune ceva antrenament, motiv pentru care n-o descriu aici. Am înţeles că există şi o retragere prin dreapta, pe nişte mixturi, până la unul din culoarele ce uneşte această căldare cu Custura Sărăţii. Grad de dificultate 3. În perioada 4-7 ianuarie 2001 aceasta cascadă nu era făcută, decât sub forma unei pojghiţe extrem de subţiri, probabil din cauza anului secetos.
       Continuând drumul de la baza Cascadei nr. 2 se traversează nişte culoare înclinate ce ies în Custura Sărăţii şi după 5 minute se atinge baza Cascadei nr. 3, cea mai mare şi mai spectaculoasă.

Cascada nr. 3

Sursa foto: Alex Doaga

       Cascada are la bază în extrema stângă o grotă unde ne putem adăposti sau lăsa ceva.


Cascada nr. 3 - vedere de ansamblu


Sursa foto: George Stroe

       Această cascadă are 125 de metri înălţime şi 50-60 de metri lăţime. Se disting 3 variante de abordare:

       varianta din extrema stângă; lateral stânga, dreapta, în sus (pasaj cheie dat pe spate), în sus 7 m., regrupare în gheaţă, în sus şi uşor stânga, regrupare în gheaţă sau cu un friend (cel mai mare), 30 metri uşor stânga pe feţe expuse de zăpadă întărită până într-un mare Circ.
       Aceasta variantă este descrisă pe larg în articolul Separat de realitate , aflat în secţiunea Rucsacul cu amintiri.
       Grad de dificultate: 4.

       varianta centrală; se pleacă din dreapta variantei extremă stânga, se parcurg câţiva metri şi se atacă frontal câteva trepte verticale,




Varianta centrală a cascadei nr. 3


Sursa foto: Alex Doaga

       după care panta pierde din înclinaţie şi se poate regrupa, oarecum pe acelaşi nivel cu varianta din extrema stânga. Se continuă în sus încă o lungime şi apoi încă o jumătate de lungime de coardă până în acelaşi Circ superior unde se termină şi varianta din extrema stângă.

Cascada Nr. 3 - varianta centrală

Sursa foto: George Stroe

       Această variantă este descrisă mai pe larg în revista Alpin Extrem.

       varianta din extrema dreaptă este în mod cert cea mai tehnică, presupune experienţă, o bună cunoaştere a tehnicii de gheaţă şi mixt, scule procopsite (colţari foarte tehnici, pioleţi foarte tehnici, frienduri, nuci ) şi mult noroc.
       Ea se prezintă sub forma unor perdele de ţurţuri, ce alternează cu pasaje de mixt. De multe ori aceşti ţurţuri sunt fragili, depărtaţi şi la 1 metru de perete, pasajele de gheaţă depăşesc verticala de multe ori. Consistenţa şi structura gheţii în această zona a cascadei sunt foarte capricioase, fiind chiar deasupra fluxului principal de apă.
       Şi această varianta se termina tot în Marele Circ de sub Custura Sărăţii, ca şi celelalte două.
       Din aceste motive, la care se adaugă gradul de risc, această variantă are gradul 5.


Varianta din extrema dreaptă a cascadei nr. 3


Sursa foto: Alex Doaga

       Retragerea din Cascada nr. 3, de pe oricare din variante, se face traversând în lateral stânga până la culoarele ce unesc Căldarea Superioară de Custura Sărăţii. Se alege varianta pe care zăpada îngheţată este continuă, neîntreruptă de stânci; aceasta deoarece culoarele au înclinaţie mare (în unele pasaje ne descăţărăm cu faţa la perete), iar în cazul unei căderi riscăm să zburăm din decor. Să nu mai vorbim de faptul că aproape tot timpul, curg mici avalanşe şi oricând se poate declanşa una adevărată...
       Aceasta retragere dificilă şi expusă face parte integrantă din gradul de dificultate al Cascadei.
       La baza acestor culoare se află Căldarea Superioară a Sărăţii, poziţionarea lor este situată între Cascadele nr. 2 şi 3. În anii secetoşi ca 2001, retragerea din Cascada nr.3 se poate face din Marele Circ coborând prin laterala din dreapta cum urci. Această variantă în partea de jos, iese tot în Căldarea Superioară a Sărăţii, de unde se urmează drumul de întoarcere spre cabană exact pe unde am urcat.
       Baftă maximă!

Autor: Mugur Nicolae
Înscris de: Florian Mastacan
Vizualizări: 20424, Ultima actualizare: Joi, 22 Mar 2001



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI  
Comentariu
Fără foto Cătălin Florescu, Luni, 20 Aug 2001, 17:47

intrebare: de ce nu este menţionata şi zona din Căldările Sărăţii?

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii