Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Piatra Arsa-Omu-Malaiesti

Bookmark and Share

Piatra Arsa-Omu-Malaiesti

       Sfarsit de vara. Am plecat pentru doua zile sa facem un traseu spre Omu. Am ales Sinaia-Poiana Stanii-Piatra Arsa-Babele-Omu urmand ca acolo sa alegem in functie de timpul ramas sa coboram pe Valea Cerbului sau prin Malaiesti. Sambata 27 August 2005. Am plecat din Bucuresti cu personalul de 6: 10. Din Sinaia am urmat marcajul dunga albastra spre Poiana Stanii. La un momentdat a aparut o bifurcatie, o poteca direct spre Poiana Stanii si una ce trece si pe la stancile Franz Joseph. Am avut inspiratia sa o alegem pe a doua. Panorama ce se deschide de pe platforma amenajata acolo este incredibila si cuprinde aproape intreaga Valea Prahovei. Inca 5 minute si am fost in Poiana Stanii (1265m) pentru prima oara. Poiana plina de capite de fan. Traseul ce urca de aici spre Piatra Arsa l-am fii facut pentru prima oara. Din pacate marcajul prost a facut sa ne trezim pe soseaua Sinaia-Cota 1400 si am urmat de acolo traseul dunga rosie spre Piatra Arsa pierzand astfel ore destule. Am lua apa de la Fantana lui Davila (aproximativ cota 1250m) si ne-am continuat urcusul. La Cota 1400 puzderie de masini, gratare si pantofi cu tocuri. Noroc ca gloata se oprea la Valea cu Brazi (1510m). Am urcat pe traseul de vara si de la stancile La Cetate am cotit-o spre Piatra Arsa urmand marcajul dunga galbena.


Vremea superba a fost tulburata de un val de ceata ce a trecut la fel de repede cum a si venit. Intr-un minut am pozat Varful cu Dor (2030m) mai intai in toata splendoarea lui, acoperit de ceata si din nou cu cer senin. Trecand pe sub Cabana Miorita (1987m) si linia telecabinei am ajuns in Saua Calugarului (1950m). Am regretat ca nu am avut timp sa urcam si pe Furnica (2003m). Prin padurea de jnepeni am ajuns la Cabana Piatra Arsa (1950m). Am ajuns la Babele cand incepuse sa se lase frigul. In poate ultima zi frumoasa a anului lumea urcase puhoi aici cu telecabina si lasase gramezi de gunoi. Coada la coborare era pe masura. M-am bagat in cort si am dormit o ora dupa care am aprins focul. Sapte corturi peste noapte. Am stat la povesti cu doi baieti si doua fete din Severin ce veneau pentru prima oara in Bucegi. Erau dezamagiti de nesimtirea celor de la cabana pe care o mai testasem si eu intrecut pe propria piele. A fost o noapte friguroasa, cerul innorat prevestea furtuna. Am avut noroc insa  sa nu ploua iar dimineata vremea era din nou superba. Duminica 28 August. Cateva poze la Sfinx si am pornit-o spre Omu urmand acelasi marcaj dunga galbena. Cand am ajuns langa Valea Cerbului si urma sa o luam spre Omu pe traseul de vara s-a lasat o ceata deasa sa o tai cu cutitul.


     In 5 minute s-a ridicat si ne-am continuat drumul. Am mai facut o pauza in Saua Vaii Cerbului admirand Mecetul Turcesc. In limba turca mecet inseamna biserica. Nu cred ca era cazul de cuvinte turcesti. Sub mecet isi are izvoarele Ialomita. Pana aici poteca mi s-a parut mai degradata ca in alti ani. Ajunsi pe Omu am zabovit un sfert de ora cat sa facem poze si sa ne odihnim putin. Dupa o scurta discutie am ales sa coboram in Malaiesti pe traseul de vara. Am luat-o pe marcaj dunga albastra nu inainte de a arunca o privire spre Varful Bucsoiu (2492m). Mereu mi s-a parut ami impunator decat Omu. Am coborat serpentinele stranse de pe peretii vaii glaciare si am ajuns pe terasa glaciara a II-a (1915m). Cativa magarusi pasteau linistiti deparet de rautatile lumii. Inca o scurta coborare si am ajuns la Cabana Malaiesti (1720m). Am dormit de cateva ori la cort aici si valea este superba noaptea.


    Am ales sa nu o mai luam pe Take Ionescu si pentru divertisment am luat-o pe La Glajerie. Am urmat dunga albastra pana in Poiana Ferigii de unde am luat-o pe marcajul cruce albastra. Aici am mancat si ne-am luat apa. Nu mancasem de la Babele iar apa nu mai luasem de la Fantana lui Davila. Am urcat la Cabana Diham (1320m) si am avut surpriza sa vedem ca lucrarile de aici au mai avansat si exista chiar si posibilitati de cazare. Totusi o caruta tocmai iesea din curte plina cu lemne ascunse sub fan. Si la munte e tot Romania. Am avut proasta inspiratie sa nu o luam pe la Cabana Poiana Izvoarelor (1444m). O luna mai tarziu corpul central a ars si noi am pierdut ocazia sa mai vedem poiana asa cum era. Am urmat marcajul triunghi albastru prin Saua Baiului (1363m). Dupa un scurt popas in camping la Gura Diham am plecat spre Busteni apoi spre tristul Bucuresti. Serviciul ne-a impiedicat sa mai stam macar o zi. A fost ultima mea tura insotit de cort pe 2005. Public cu intarziere tura dar mai bine mai tarziu decat niciodata.

Autor: Ionel Perju
Înscris de: Ionel Perju
Vizualizări: 19580, Ultima actualizare: Luni, 11 Aug 2008



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Malaiesti-Valea Malaiesti-Brina Caprelor-Saua La Brina Caprelor

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii