Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Mountain guide - Tura in Creasta Fagarasului

Bookmark and Share

Tura in Creasta Fagarasului

     Observatii la excursia de pe masivul Fagarasului: 1-8 August 2007

     Traseu de creasta Vest - Est

     Traseul pleaca din dreptul Haltei Valea Marului, peste linia ferata gasindu-se un indicator vechi, ruginit, banda rosie, "spre Chica Pietrelor". Indicatorul arata spre un drum de care, paralel cu linia ferata, pe care ar trebui de mers cam 1-2 km, dupa care, printr-o poiana drumul ar lua-o la deal spre dreapta. Localnicii indica totusi si o alta varianta, o poteca ce pleaca direct in sus de la indicator. Nu am gasit vreun semn pe nici una din aceste variante, fapt care ne-a determinat sa alegem varianta prin Turnul Rosu. Salvamontul spune ca nu a mai marcat acest acces spre munte, pentru ca sunt brazi cazuti pe poteca si poteca se poate pierde foarte repede.
    Pe traseul Gara CFR Turnu Rosu - Manastirea - creasta, nu exista nici un loc de cazare. de asemenea, de la urcarea abrupta in munte (1/2 - 3/4 ora de urcus), nu mai exista apa, pana la saua "La apa cumpanita". Manastirea nu are unde primi oaspeti.
    In drumul spre Suru, exista un loc de campare la 1800 m in saua "La apa cumpanita", o sa domoala cu izvoare pe ambele parti ale muntelui.
    Strunga Dracului are lanturile in stare buna.
    Lacul Avrig era secat pe un sfert si paraul aferent lacului nu curgea. Din cauza secetei, secasera toate izvoarele de pe versanti. Totusi apa colectata din lac este potabila. Lipseste cablul de la iesirea spre Garbova, din caldarea Avrigului, dar brana este in stare buna si nu este periculoasa.
    Pe Laita si Laitel, locurile periculoase sunt asigurate cu cabluri in buna stare.
    Cablurile de "La trei pasi de moarte", de dupa Fereastra Zmeilor sunt utile si in buna stare.
    Din Fereastra Mica a Sambetei, mai sunt 3 ore pana la Curmatura Zarnei, pe poteca clara si care nu mai urca decat usor. Coborarea prin Fereastra Mica spre Cabana Valea Sambetei este de 1, 5 ore, foarte abrupta, dar ne periculoasa contrar celor scrise pe indicator. 

    Marcaje

    Marcajul banda rosie este relativ proaspat, des (la fiecare 20 m) si vizibil chiar pe ceata. Potecile sunt clare si drumul nu se prea poate pierde. Indicatoarele sageti sunt prezente si pozitionate in locurile necesare.
    Poteca de coborare spre Iezerul Podul Giurgiului, are o varianta anulata, ocolitoare pe linia de nivel, care este surpata. Varianta buna o ia peste varf, dar acolo, marcajul este cel vechi, mai sters.

     Locuri de popas - refugii

     Refugiul Suru este primul, amenajat in fostul grajd de magari al cabanei arse. Este distrus in interior, cu scandurile arse.
     Refugiul de la saua Scara are tabla dinspre vest smulsa de vant, dar are inca miezul interior existent si care protejeaza intr-o oarecare masura.
     Refugiul de la Lacul Caltun este utilizabil, intreg, dar si acolo, in mare parte, scandurile de pat au fost distruse.
     Refugiul din creasta de sub Vistea este refacut in 2004 si in stare buna. Are cam 10 locuri.
     
Refugiul hemisferic din Curmatura Zarnei are piese lipsa din invelitoare si ploua in interior. Salvamontul ar intentiona sa monteze un refugiu nou acolo.
     Refugiul de pe Berevoiescu are invelitoare a buna, nu mai are geamuri, si este distrus in interior.
     Gunoaiele de la locurile de popas traditionale (ex. lacuri) sunt o problema mare. Ar trebui ca cei ce utilizeaza conservele sau sticlele, recipientele de plastic, sa le care cu ei goale pana la prima cabana intalnita. Consiliile judetene pot finanta tabere speciale cu copii, care sa curete locurile, in cadrul programelor ecologice europene. Nu am gasit gunoaie pe malul Lacului Capra!

     Conditii de cazare si masa la cabane

     Cabana Negoiu este curata cu locuri suficiente de cazare la pret de 25 - 50 RON/ pers/ noapte. Mancare gatita este tot timpul. Grupuri sanitare curate cu apa curgatoare. Telefoane rezervari - 0744-573875, 0269-210607
     Cabana Balea Lac are preturi intre 45 RON/pers/noapte la camere comune de 30 de paturi la 290 RON/camera de trei paturi cu mic dejun inclus. O camera de 2 paturi este in jur de 150 RON/noapte. Fiecare camera are grup sanitar. La Balea Paltinul, camerele costa intre 180 (2 paturi in camera) - 240 (4 paturi in camera) RON. Conditiile sunt foarte bune, camerele sunt dotate cu televizor (Balea Lac) si cu baie privata cu dus (in afara de cele cu multe paturi). in week-end este o aglomeratie groaznica, fiind foarte greu de gasit un loc fara rezervare. Telefoane rezervari: 0745-072602 (cab. Balea Lac), 0269-211703 (vila Paltinu).
     Cabana Podragu are preturi de 25 RON/pers/noapte in camere de 16 - 20 paturi. Se pregateste micul dejun si cate 1 -2 feluri de mancare calda. WC-urile au apa curenta dar lipsesc chiuvetele, fiind utilizat paraul de la 50m de cabana. Telefon rezervari: 0740-041766
     Cabana Valea Sambetei este in stare proasta, costuri aproximative de 20 RON/pers /noapte. Nu se pregateste mancare sau mancarea este stricata, fiind veche. Cabanierul nu este tot timpul prezent. WC-urile sunt afara, in stare proasta si de asemenea, apa se poate procura de la izvorul de langa cabana.
     Cabana Urlea este in stare foarte proasta. Nu exista cabanier dar se poate inca dormi inauntru.

Author: Vlad Agachi
Uploaded by: Vlad Agachi
Views: 9753, Last update: Sat, Aug 11, 2007



Links to the Mountain Guide:
Muntii FAGARASULUI  
Comment
Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Sat, Aug 11, 2007, 10:40 pm

Informatiile sunt foarte utile pentru Ghidul Montan si pentru turistii care vor sa ajunga in Fagaras. Multe multumiri.

Gheorghe Herisanu Gheorghe Herisanu, Sun, Aug 12, 2007, 7:22 pm

Scurt si la obiect - Ms. pentru informatii:-P

Comments for this article
Login or register to comment