Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Tura la Varful Omu

Bookmark and Share

Tura la Varful Omu

Data: 2-4 ianuarie 2008

 

Participare:

 

-      Tura la Vârful Omu: Mihai Radu, George Matei, Gigi Nedelcu, Maria Nedelcu, Nelu Tamaş, Bogdan Drăgoi, Darius Vasile Şerbănescu, Cezar Crican, Cătălin Bivolaru;

 

-      Tura pe Valea Horoabelor: Nicu posta, Marius Prundaru, George Toncian (Braşov), Ileana Bocanciu;

 

Descriere:

 

Tura la Vârful Omu a devenit deja tradiţională aşa că lumea interesată s-a pregătit din timp. Grupul mare a plecat de vineri  dimineaţă, lăsând maşinile la Centrul de Agrement “Cerbul” Brătei. Au urcat, dar nu pe traseul clasic ci pe sus, pe la stână, coborând pe un vâlcel, undeva mai sus de Cabana Scropoasa. Încercare destul de solicitantă însă, cu bagajul greu şi cu zăpada măricică. Au sosit pe seară la Cabana Diana şi s-au cazat aici, în condiţiile ştiute, adică ospitalitate maximă, dar căldură mai pe sponci…

 

Sâmbătă dimineaţa s-a dat startul spre Vârful Omu pe o vreme frumoasă dar foarte rece. Urcarea s-a făcut pe Piciorul Babelor iar întoarcerea pe Vale Obârşiei. Nu au fost problem deosebite, doar vântul şi-a făcut de cap pe creastă, biciuindu-i cu nădejde pe cei fără cagulă. Au sosit înapoi în jurul orelor 19: 00, cu un popas pentru reîmprospătarea forţelor la Cabana Padina.

 

Pentru echipa celor care au ales să plece de sâmbătă dimineaţa, traseul a fost parcurs până la Cabana Diana cu maşina lui George. Am sosit în jurul orelor 12: 00 şi am mâncat puţin, apoi am pornit cu hotărâre către Valea Horoabelor, aşa cum ne propusese Nicu, având în vedere că avea de recuperat un piolet, lăsat acolo de mai bine de un an. Am intrat în vale. Iniţial erau câteva urme, care apoi s-au pierdut. Am urcat cu nădejde, având bagaje uşoare dar cu mare atenţie pentru că zăpada era proaspătă pufoasă şi destul de mare. Frigul ne însoţea şi pe noi, fără excepţie. Cascada Burlacului era o splendoare de gheaţă iar padurea de o sălbăticie netulburată.

 

La săritoarea mare, cineva (Vali Băcanu – am aflat ulterior) îşi făcuse milă să pună un brăduţ, mititel şi pricăjit, dar fără de care nu am fi putut trece mai departe. Am găsit cu destulă dificultate cablurile prin zăpadă, în porţiunile unde acestea sunt montate şi din cauza zăpezii şi a gheţii nici celelelte săritori şi porţiuni aparent mai uşoare, nu au fost prea simplu de depăşit. În special partea finală a văii care se parcurge foarte repede pe timp frumos, ne-a dat mult de furcă, datorită faptului că zăpada nu era suficient de întărită ca să ne ţină dar destul de mare pentru a acoperi o parte din bolovani, printre care scăpam adesea.

 

Partea bună a lucrurilor a fost că am găsit imediat pioletul, fix în locul indicat de Nicu şi l-am recuperat. Am luptat apoi din greu să ieşim în Drumul Hoţilor dar odată ajunşi pe Culmea Bătrâna, întunericul a început să ne învăluie. Nu că peste zi ar fi fost mai cald, dar odată cu noaptea şi cu oboseala acumulată, frigul devenea din ce în ce mai pătrunzător. Cu toate acestea am ţinut drumul, chiar dacă aparent am mers mai mult, pentru că era cea mai sigură variantă. Am sosit la Salvamont în jurul orelor 18: 00 şi ne-am încălzit cu câte un ceai şi un vin fiert. La Diana am ajuns pe la 19: 00, puţin în urma grupului mare, întors de la Omu.

 

Cum în camera nu era prea cald, ne-am cuibărit în bucătărie, unde împreună cu Salvamontul am dat-o pe ciorbe, bancuri şi ţuică fiartă. Ne-am culcat tot târziu, ca de obicei la munte.

 

Duminică dimineaţă, grupul de Omu s-a retras în acelaşi mod, adică pe jos, mult mai câştigat însă decât noi, care am dat târcoale vreo trei ore pe lângă maşina lui George (un Fiat pe motorină), care îngheţase tun. Abia am reuşit să o pornim, după zeci de insistenţe. În fine, în jurul orelor 15: 00 ne-am reunit la Fieni pentru o sarma, o ciorbă, ori un pahar de vin.

 

Ileana Bocanciu

 

Asociaţia de Turism Chindia

Autor: Ileana Bocanciu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 9400, Ultima actualizare: Joi, 8 Ian 2009Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Moeciu De Sus-Valea Bingaleasa-Valea Pravalele-Sub Strungile Mari-Refugiul si Saua Strunga-Cabana Padina

 

Comentariu
Adrian Negrean Adrian Negrean, Duminică, 25 Ian 2009, 23:47

Felicitari pentru tura si cat mai multe zile frumoase la munte, acolo unde ne este locul noastra celor ce iubim muntele mai mult decat orice. Numai bine:-P

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii