Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Marcaje încîlcite în zona Gîrbova Luni, 15 Aug 2011, 18:43

Bookmark and Share
Postat de: Sorin Demetrescu in de-ale lui Sorin Demetrescu

Marcaje încîlcite în zona Gîrbova

Iată cîteva impresii dintr-o plimbare făcută la Gîrbova, Sîmbătă 13 August 2011.

Nu am băgat de seamă nici un indicator de direcție la cele patru drumuri ce pornesc de la cabană. Spre Clăbucet plecare nimereşte oricine, dar spre restul potecilor e mai încurcat:

  • poteca (triunghi albastru) către Predeal e vizibilă doar dacă îţi dă prin cap să explorezi niţel liziera pădurii.

  • în spatele cabanei este o potecă scurtă şi abruptă care duce repede în Valea Limbăşelului; nu a fost marcată niciodată.

  • spre Azuga (iar triunghiul albastru) se vede departe şi cam neclar, pe Clăbucetul Taurului, o jumătate de stîlp iar dacă urci mai dai de un stîlp. Cred că de la cabană pînă la intrarea în pădure ar trebui patru stîlpi şi un indicator de direcţie şi timp. Cobor de pe Clăbucet şi continui pe marcajul triunghi albastru care duce în DN 1. Dau de o poiană – şi poienile sunt o pacoste căci ieşi din pădure dar adesea după traversare nu nimereşti intrarea în pădure din nou. Un stîlp e absolut necesar acolo. Poate din lipsa lui, poate din neatenţia mea intru în pădure cam pe stînga şi dau de o potecă foarte bună marcată cu...punct albastru (dar, repet în poiană nici o săgeată). Seara acasă m-am uitat pe vreo două hărţi şi nu am găsit marcajul ăsta. Dar fiind un drum bun, în coborîre şi bănuind că tot la Azuga ajunge nu m-am întors să caut triunghiul. După vreo oră intersectez un drum forestier, iarăşi bun – dar iar nici o săgeată. Merg vreo 30 minute pe drum în jos, văd primele acoperişuri ale caselor şi spre marea mea surpriză dau de triunghiul albastru. Dar desigur nu cel pe care voiam să merg iniţial spre autostop pe DN 1. În sus marcajul ăsta intra pe o potecă îngustă şi care părea urîtă la început; unde ducea sau de unde venea marcajul? Nici un indicator (nici această potecă nu am găsit-o pe hărţile mele – accept că poate o fi vreo hartă mai nouă, aş cumpăra-o dacă există). Mai merg vreo 20 minute, drumul forestier devine stradă printre conacele celor ce au făcut multe economii, ajung la parcul oraşului. Mă aşez în iarbă să mă schimb. Întorc capul şi văd iar triunghiul albastru pe un stîlp de cabluri, fără nici o indicaţie. O iau spre piaţă şi fac un test (trebuie să spun că presupuneam rezultatul): întreb patru persoane consecutiv - nu ştiau de existenţa acestor marcaje dar nici măcar nu auziseră de niscaiva poteci turistice pornind din zonă. Nici drumul forestier nu are nume şi indicator de lungime, nici pe hartă nu l-am găsit. În Azuga nu există nici un panou cu potecile turistice – mai sunt şi altele afară de cele pomenite acum. De ex. poteca de la Cabana Trifoiul la Hotelul Susai cred că nici acum nu are indicatoare de direcţie la nici un capăt. Aproape toate drumurile forestiere din zonă (multe, frumoase, utile) nu au indicatoare de direcţie, nume, lungime.

    Altfel într-o zi frumoasă plimbarea a fot plăcută şi uşoară. M-am mai mirat la Clăbucet plecare că majoritatea oamenilor veniseră cu telescaunul (nu pe picioarele lor) și fugeau direct la Gîrbova la mîncat. Posibil ca mulți să nu fi știut nici pe unde se află. Cabana Gîrbova, renovată arată foarte bine dar preturile mi s-au părut mari. La Clăbucet – ruinele antice rămîn.

Autor: Sorin Demetrescu
Vizualizări: 5880, Ultima actualizare: Luni, 15 Aug 2011


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii