Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinism şi Escaladă - Coltarii

Bookmark and Share

Partea I

COLŢARII

"No goal is too high, if we climb with care and confidence..."

       Colţarii fac parte din echipamentului tehnic de munte. Ei ajută la progresul pe zăpadă îngheţată, gheaţă şi teren mixt .Se prezintă sub forma unei rame metalice, care are la exterior în partea care ia contact cu solul, un număr de colţi, iar în partea superioară ce ia contact cu bocancul, un sistem de prindere.
       Rama metalica este adaptabilă la forma bocancului şi printr-un sistem de chingi sau legături se prinde de acesta. Numărul de colţi, forma acestora şi înclinaţia poate varia, de la vechile "pisici" cu 4-6 colţi ,


       până la Foot-Fangs (colţari cu rama rigidă, inserţie de plastic pe mijloc, 14-25 de colţi)

       sau modernii colţari rigizi şi semi-rigizi cu forma asimetrică, geometrie variabilă, colţi frontali verticali mono-point (un singur colţ-dinte), cu legături mecanice sau mixte .

       O funcţie importantă a colţarilor este creşterea gradului de siguranţă prin împiedicarea alunecării şi implicit a căderii. Mulţi confundă aceasta cu scopul lor. Scopul este înaintarea, mersul pe gheaţă, progresul.
       Un mare alpinist a fost întrebat odată de nişte profani, dacă se gândeşte la consecinţele căderilor pe munte? Acesta a răspuns ca el "merge pe munte ca să urce, nu ca să cadă...".
       În funcţie de construcţia lor, colţarii se împart în trei mari categorii: articulaţi, rigizi şi semi-rigizi.
       O regula de bază: colţarii articulaţi (flexibili) se folosesc pentru mers pe munte la stilul clasic (treking, hiking) iar colţarii rigizi pentru cascade de gheaţă şi ture mixte.

Autor: Mugur Nicolae
Înscris de: Florian Mastacan
Vizualizări: 14812, Ultima actualizare: Marţi, 18 Dec 2001


Comentariu
Iulian Cozma Iulian CozmaAdministrator Alpinet , Marţi, 18 Dec 2001, 6:49

"coltarii articulati (flexibili) se folosesc pentru mers pe munte la stilul clasic (treking, hiking) iar coltarii rigizi pentru cascade de gheata si ture mixte.", asta depinde de ce fel de bocanci ai la dispozitie. Parerea mea e ca, asta nu e o regula de baza. Eu am un Grivel G12 rigizi, ii folosesc pe bocanc de plastic si la una si la alta. Nu am vazut nici un coltar flexibil care sa se flexeze asa de bine la trekking, indiferent de ce bocanc ai.

Fără foto Ana Bulgăr, Vineri, 21 Dec 2001, 17:47

nu ar fi rau de stiut daca se produc in tara ,unde se gasesc si la ce categorie de pret. e in regula articolul sandu bulgar

Fără foto Mihai Nicolau, Duminică, 19 Oct 2003, 5:18

Coltarii rigizi cu geometrie variabila in special se folosesc in catararea mixta care este singura din tara noastra (noi nu avem cascade de gheata); prin asezarea unui singur punct (colt) frontal ceeace da o siguranta mai mare in catarare iarna.

Fără foto Mihai Nicolau, Duminică, 19 Oct 2003, 5:23

Nu as recomanda nimanui sa cumpere coltari de la fabrica care produce coltari pentru Armata Romana!!!!!!!! Am vazut personal cum o pereche stransa pe bocanc la o temperatura de +20 grade Celsius s-a rupt efectiv in mai multe bucati!!!!!!:x

Fără foto Dragos Nestor, Joi, 16 Iun 2005, 9:20

Bravo! un articol binevenit in ceea ce ma priveste!

colac catalin colac catalin, Marţi, 8 Dec 2009, 18:13

Intrebare...

La modelele cu vergea pe fata se roade bocancul?

Multumesc mult

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii