Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

"Muntii Carpati" Magazine - Schi pe Valea Gaura

Bookmark and Share

Schi pe Valea Gaura
Munţii Bucegi       În poza de sus sunt eu, Andrei Samoil. Luna mai 2003. Plecaţi din Bucureşti (tata şi cu mine), la ora 7, am ajuns la cabana Babele, după ce am urcat cu telecabina din Buşteni, pe la ora 12. Aici, ca de obicei, lume de tot felul şi coadă mare la telecabină.
       Începeam tura noastră pe schiuri.


       Suntem în urcuş, pe Muntele Obârşia. În spate apare Muntele Coştila şi releul de pe el. În ultimul plan, Munţii Baiului, spre dreapta.


       Continuăm drumul spre cabana Omu, pe sub Ceardac, adică pe drumul de vară...


       Pe la ora 15 ajungem la cabana Omu. Stratul de zăpadă a coborât mult...


       În spatele cabanei este Vârful Omu iar către dreapta zărim ceva din clădirea meteorologilor.


       Chiar în spatele cabanei se deschide Valea Gaura, pe care urmează să o coborâm pe schiuri (vezi şi descrierea şi harta lui Radu Cotta, din numărul 14 al revistei Munţii Carpaţi, pagina 26).
       În partea stângă a imaginii este muntele pe care debutează frumosul traseu pe versantul vestic al Bucegilor, spre cabana Padina. Iar în stânga de tot, în spate, se înalţă Masivul Leaota.       A doua zi, după ce am fost primiţi cu mare ospitalitate de cabanierii de la Omu (în aceeaşi zi sosiseră şi ei la cabană), am început să coborâm, pe la ora 8, 30. În spate rămân staţia meteo, Vf. Omu şi cabana.


       Puţin mai jos faţă de cadrul anterior privirea cuprinde spectaculosul Muntele Scara (încă evitat de călătorii prin Bucegi) şi, în fundal, Masivul Piatra Craiului.
       În stânga se cască Valea Gaura, în dreapta coboară brusc Văile Ţigăneşti şi Mălăieşti. Toată zona nordică a Bucegilor este deosebit de diversă şi atrăgătoare.       Am ajuns în treimea superioară a Văii Gaura şi vom face primele urme pe traseul turistic ale cărui semne sunt acum sub zăpadă.


       Dacă întoarcem privirea spre cabana Omu, rămasă sus, în cel mai depărtat plan al imaginii, nu recunoaştem sub zăpadă relieful ruiniform săpat pe conglomerate şi calcare.
       Mai jos de noi, Cascadele de la Moara Dracilor pot fi coborâte pe schiuri, acum apărându-ne doar una singură dintre ele; zăpada foarte moale s-a scurs în această zonă (vezi ilustraţie în numărul 5 al revistei Munţii Carpaţi).       La ora 12 ne odihnim pe primele petice de iarbă, la baza Văii Gaura, imagine în care fundalul este dominat de fantasticul relief pe conglomerate şi calcare din versantul ei drept.

text: Andrei Samoil, Ică Giurgiu

Author: Andrei Samoil, Ică Giurgiu
Uploaded by: Cătălin Olteanu
Views: 40583, Last update: Thu, Oct 16, 2003Links to the Mountain Guide:
Muntii BUCEGI  


A photo
Diham, submitted by DAN ŞERBANESCU

An article [Not found]

A trail
Cabana Varful Cu Dor-Valea Izvorul Dorului-Sub Varful Nucetu-Cabana Zanoaga

 

Login or register to comment