Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Varful Pietroasa si Varful Plesca

Bookmark and Share

Varful Pietroasa si Varful Plesca - Varful Pietroasa - Partea a-II-a
Un marcaj nestiut,

        Un marcaj nestiut, patrat albastru de 15x15 cm , întâlnit si pe Ignis, delimitând parca arealuri de pasunat . Întâlnim trei tineri, un drujbas preparând infernala scula gata sa curme în 2-3 min. o viata de arbore crescut, evoluat 50-100 de ani , doi însotitori . Luam aminte la marcajele silvice, cu toporul si creion negru. Vizeaza doar arborii perfecti, apti transformarii în cherestea pentru export, nu si exemplarele impresionante, ascunzând vicii insesizabile ochiului neprofesionist.
        Lastarisul dens, tânar, de fag complementat cu vreji de mur si mladite de zmeur ne limiteaza avântul. O vreme. Dam de curbele sinuoase ale vechiului drum de TAF ce conduce spre golul alpin. Le urmam o putin. Iancsi în verva de invidiat. Papa povestind de unele si altele glumind, animând trupa. Atacam direct pe un povârnis bolovanos ce ne indica apropierea izvorului cu debit serios. Azi ascuns sub zapada , siroind ici colo , susurând . Ne orientam usor spre est evitând stâncariile , iesind într-o mica sa în momentul în care soarele explodeaza deasupra Pietroasei punând în valoare azurul nevisat al cerului pe care se profileaza coroanele fagilor si paltinilor dantelate de groasa chiciura, alb-argintie.
        Vale seaca de bolovani negri, rugosi, imensi. În dreapta apare stânca-pinten avântat spre haul de dedesubt, loc de belvedere , în continuare, pe directia marcajului banda rosie ,de creasta , ce duce spre Poiana Soci, alte stâncarii singulare . Spre Pietroasa converg paralele vai partial neguroase, spinari împadurite cu derivatii colaterale , departe, dincolo de depresiunea Baii Mari-Busagului-Tautii Magheraus , spre valea inferioara a Lapusului si Somesului , o mare valurit-framântata, de nori alb-cenusii-negri acopera orizontul. Ce spectacol ! Nici daca am fi fost la 2500-3000 m ...Abia am atins 1200 m dar altitudinea nu are mereu importanta. Câtiva mesteceni se interpun delicat-fotogenici pe aceasta panorama. Ce minunate rochii albe de mirese le îmbraca firavele trupuri abia ancorate în solul arid ! Amintirea turelor precedente în aceste locuri ne asalteaza ( culesul mânatarcilor catifelate, de fag, dintre smocurile luxuriante de iarba aducând a costreie, aparitia de basm a cioporului de ciute precedate de falnicul cerb mânat de patimasa iubire în sezon autumnal, de boncanit, recolta de mure savurate pe o vreme cetos-înabusitoare, cea de fragute si zmeura în final de iunie...).
        E abia trecut de amiaza. Adunam vreascuri si lemne de foc. Profitam de materialele incendiare pregatite, ca norocul, de-acasa. Reusim un frumos, stimulant , foc de tabara. Apoi prânzim haiduceste . Eu vânez unghiuri, cadre, imagini de neuitat. Ne minunam cu totii de superbul cer pe care se profileaza alba dantelarie a coroanelor de fagi cu chiciura. Glumim, readucem impresii din ture precedente, chipuri apuse. Spre est un nor negru acapareaza precum o hidoasa plaga cerul, dramatizând panorama, prevestind ninsoarea mult dorita. Plecam cu regret, spre ora 14, alunecând, cazând , amuzându-ne precum niste zvapaiati copii, gustând din plin binefacerile unei alte ture de exceptie.
        Urmam în aval pârâiasul nascut din abundentul izvor sudic al Pietroasei, apoi, la întâlnirea drumului înzapezit de TAF ne angajam spre est ajungând în Poiana Paltinis. Întoarcem privirile spre culmi, negrele stâncarii, admirând geana stralucitoare de soare ce învioreaza masivul abia parasit. Alte urme de cerbi, vulpi, iepuri, poate si de mistreti , zapada pufoasa refuza memoria tiparului ferm . Continuam prin albia destul de colmatata cu resturi vegetale a V.Colbului , atenti la bolovanii glazurati, ochiurile putin adânci de apa alternând cu altele translucide de gheata.Apoi reântâlnim drumul forestier la confluenta cu V.Ciresului. Tulbure. Cu pragurile , repezisurile laptos cafenii. Toate acele podoabe diamantate au fost înghitite de apa tulburata de TAF si dezghetul partial de peste zi... Coborâm fara probleme la masina, de-acolo spre Baita . Ajungem la Baia Mare în jurul orei 16, abia asteptând duminica ce vine pentru a continua periplul nostru alpin.

-2-

Author: Petru Lucian Goja
Uploaded by: Vasile Coţovanu
Views: 5991, Last update: Wed, Feb 7, 2001



Links to the Mountain Guide:
Muntii GUTAI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Baia Mare-Dealul Florilor-Varful Piatra Soimului-Lacul Bodi Ferneziu-Baia Mare

 

Login or register to comment