Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Romanian legislation - Buletin informativ de mediu nr.5 / martie - mai 2002

Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu nr.5 / martie - mai 2002 - Protectia zonelor umede

PROTECTIA ZONELOR UMEDE

Zonele umede constituie o sursa de mare valoare economica, stiintifica si recreativa a caror disparitie ar fi ireparabila.
În categoria "zone umede" sunt incluse "... întinderi de balti, mlastini, turbarii, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este statatoare sau curgatoare, dulce, salmastra sau sarata..." (Conventia de la Ramsar).
Conservarea zonelor umede, a florei si faunei lor, poate fi asigurata numai conjugând politicile nationale pe termen lung cu o actiune internationala constanta. Ca urmare fiecare tara civilizata are o politica nationala de protectie a mediului care include si masuri legislative pentru protectia acestor zone, iar pe plan international au fost încheiate o serie de conventii.
Prin Legea nr. 5/1991 (M. O. nr. 18 din 26.01.1991), tara noastra ratifica Conventia asupra zonelor umede de importanta internationala în special ca habitat al pasarilor acvatice, adoptata la Ramsar (Iran), la data de 2 februarie 1971 sub egida UNESCO, angajându-se sa:

- favorizeze conservarea zonelor umede si pasarilor acvatice, creând rezervatii naturale în zonele umede;
- încurajeze cercetarea si schimbul de date si publicatii referitoare la zonele umede, la flora si fauna lor;
- asigure (prin masuri organizatorice) cresterea efectivelor la populatiile de pasari acvatice în zonele umede care le apartin;
- favorizeze formarea de personal competent pentru studierea, administrarea si supravegherea zonelor umede.

Având în vedere interdependenta dintre om si mediu, considerând functiile ecologice fundamentale ale zonelor umede ca reglatoare ale regimului apelor, ca habitate pentru flora si fauna specifica, se impune luarea unor masuri concrete pentru frânarea degradarii progresive a zonelor umede care poate duce la disparitia lor.
Degradarea zonelor umede poate avea numeroase cauze preponderente fiind însa schimbarea folosintei terenurilor si poluarea.
Este foarte important sa stim ca orice modificare a factorilor de mediu (apa, aer, sol, subsol) genereaza repercusiuni. Eforturilor generale de diminuare a acestor cauze majore, trebuie sa alaturam neaparat efortul personal fara de care nu vom putea avea niciodata câstig de cauza.

Maria-Cecilia Dobrota

Author: Ecotur Sibiu (ONG)
Uploaded by: Daniel Verniş
Views: 4383, Last update: Wed, Mar 3, 2004


Login or register to comment