Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Romanian legislation - Buletin informativ de mediu, nr. 12 / decembrie 2003 - februarie 2004

  • Alpinet
  • Articole
  • Buletin informativ de mediu, nr. 12 / decembrie 2003 - februarie 2004
Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu, nr. 12 / decembrie 2003 - februarie 2004 - Introducerea ilegala de specii in Parcul National Retezat

SCRISOARE DESCHISA, PRIVIND INTRODUCEREA ILEGALA DE SPECII ÎN PARCUL NATIONAL RETEZAT

Domnule Dan Munteanu, dorim sa va semnalam un eveniment grav petrecut în luna octombrie 2003 pe teritoriul Rezervatiei Stiintifice a Parcului National Retezat, fata de care asteptam reactia oficiala a Comisiei Monumentelor Naturii, în baza atributiilor conferite acesteia de lege.
Am aflat din presa locala ca, la începutul acestei luni, un grup de "voluntari" si "finantatori anonimi", împreuna cu autorul articolului, au desfasurat o actiune de populare ilegala cu pastrav a lacurilor alpine glaciare Gemenele, Stirbu si Capra din Rezervatia Stiintifica Gemenele a Parcului National Retezat.
La aceasta actiune reprobabila a participat inclusiv personalul de paza al Rezervatiei Stiintifice, personal angajat al Academiei Române, subordonat Comisiei Monumentelor Naturii si Casei Oamenilor de Stiinta. Am aflat, de asemenea, ca Administratia Parcului Retezat nu a fost anuntata, desi Legea 462/2001 prevede ca orice lucrare efectuata în parc trebuie sa fie autorizata de catre structurile de administrare ale ariei protejate.
Ca reprezentanti ai societatii civile, am dori clarificarea urmatoarelor probleme, care se ridica privind eficienta administrarii Rezervatiei Stiintifice a Parcului National Retezat:

- daca persoanele din afara corpului de paza aveau aprobarea Comisiei Monumentelor Naturii sa intre în Rezervatie (orice cetatean poate intra in Rezervatia Gemenele, numai pe baza unei aprobari scrise eliberate de Filiala Cluj a Academiei);

- cum a aprobat Comisia Monumentelor Naturii popularea cu pesti a unor lacuri dintr-o rezervatie stiintifica si în baza caror prevederi legale?

În numele organizatiilor semnatare, va adresam protestul nostru împotriva faptelor petrecute. Noi militam pentru conservarea valorilor cadrului natural românesc si sprijinim îndeplinirea tuturor prevederilor care decurg din documentele internationale la care România a aderat.
Pâna acum am considerat Comisia Monumentelor Naturii a Academiei Române, un aliat în aceste actiuni, motiv pentru care va rugam sa va precizati pozitia fata de acest eveniment si responsabilitatea fata de urmarile acestuia.

WWF International Programul Dunare Carpati
Societatea Româna de Herpetologie
Societatea Ornitologica Româna
Asociatia AGORA
Societatea Ecologica Aquaterra Iasi
Asociatia Rangerilor din România
Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii "Grupul Milvus"

Author: ECOTUR Sibiu (ONG)
Uploaded by: Daniel Verniş
Views: 4245, Last update: Sat, Mar 20, 2004


Login or register to comment