Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Romanian legislation - Buletin informativ de mediu, nr. 12 / decembrie 2003 - februarie 2004

  • Alpinet
  • Articole
  • Buletin informativ de mediu, nr. 12 / decembrie 2003 - februarie 2004
Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu, nr. 12 / decembrie 2003 - februarie 2004 - Breviar

BREVIAR

AURUL, APUSENII SI UNIUNEA EUROPEANA

Reprezentantii U. E. au fost în Apuseni în zona în care se doreste realizarea controversatului proiect al Comp. Gold Corporation.
S-a luat nota de faptul ca proprietatile statului din zona au fost vândute în multe cazuri companiei respective, ca prospectiunile continua fara avizele necesare, ca sunt executate presiuni economice asupra locuitorilor din zona pentru a-si vinde proprietatile.
Reprezentantii U. E. au subliniat faptul ca orice intentie de exploatare aurifera trebuie sa respecte normele europene si ca se vor purta discutii despre intentionata exploatare de la Rosia Montana cu reprezentantii Guvernului Român si ai Academiei Române, ultima institutie opunându-se acestui proiect.
Daca România se pare ca din punctul de vedere al protectiei mediului este "sat fara câini", din fericire în Uniunea Europeana se pare ca lucrurile stau cu totul altfel.

SE POATE SI LA NOI!

Societatea Ornitologica Româna, organizatie neguverna-mentala pentru studiul si protectia pasarilor si a mediului, adresa: Cluj - Napoca, str. Gheorghe Dima nr. 49/2 face publica intentia de a lua în custodie Rezervatia Naturala "Lacul Stiucilor" situata în judetul Cluj.

ONG - URI SI PROIECTUL GOLD CORPORATION LA ROSIA MONTANA

Reprezentantii Comisiei PHARE au declarat ca asupra acestui proiect sunt indreptati "ochi" din toata lumea pentru ca acesta va determina dintr-un anumit punct de vedere viitorul mineritului din toata Europa. Îngrijorarile existente se datoreaza faptului ca proiectul ar fi cel mai mare de acest fel la nivel european, datorita precedentelor accidente ecologice de la Baia Mare si datorita presiunii mari dinspre industria miniera (care include o categorie profesionala instabila / destabilizata politic si social am adauga noi) pe de o parte si Guvernul(?) României si Bruxell - ul de cealalta parte.
În termeni de participare publica, aceasta se va putea desfasura pe o perioada de mimim 8 luni. Astfel, ONG - uri din tara si nu numai care au un interes într-unul dintre aspectele care va fi acoperit de catre Studiul de Impact asupra Mediului (mediu, biodiversitate, legislatie, minerit, social, culturale, etc.) se pot înregistra ca parti interesate pentru a fi consultate.
Potrivit Comisiei PHARE Ungaria, Bulgaria si Serbia si-au exprimat interesul în a fi consultate în aceasta problema conform Conventiei Espoo.
Momentul este propice pentru înregistrarea ONG - urilor ca parti interesate (ministerul de resort având obligatia sa va garanteze accesul la consultarile publice).
Tot ce trebuie sa faceti este sa scrieti la: Dimitrie Clepan Sef al Agentiei de Protectie a Mediului Alba, Str. Lalelelor, nr. 7B Tel/Fax: 0258 813 248/813290 e-mail apm_alba@hotmail.com si sa solicitati includerea în procedura de evaluare a impactului asupra mediului a RMGC.
Daca cunoasteti ONG - uri din tari vecine, importanta ar fi si încurajarea lor sa se înscrie atât la Ministerul lor cât si la Agentia de Protectia Mediului Alba.
Doar o atentie continua asupra controversatului proiect si o presiune constructiva constanta din partea societatii civile si comunitatii internationale poate evita luare unor decizii gresite/rauvoitoare/egoiste la Rosia Montana. Locuitorii zonei au nevoie ACUM de sprijinul nostru!

POVARA FIERULUI!

Leaderul ROMSILVA a anuntat intentia (laudabila de altfel) ca, carnagiile organizate de unii subordonati ai dânsului, de multe ori peste limitele de autosustinere a unor populatii naturale, pentru ocidentalii cu dare de mâna si... mioriticii naraviti, se vor transforma macar partial dupa modelul "primitivilor" africani în "vânatori" cu... aparate de filmat si foto.
Aceasta abordare fericita, cu rezultate ecologice si economice verificate în mai toate tarile cu un management responsabil minimal, poate fi solutia si pentru noi.
Acestea ar fi în mare declaratiile si poate intentiile. Care este realitatea? Diverse personaje (începând cu eternul sef de post, brigadierul silvic si ajungând la parlamentari, prim ministri, presedinti, "turisti" straini cu buzunarele doldora de valuta, care vâneaza orice, oricând si oriunde), ascunse în spatele a pretins nobile/subtiri arhetipale instincte si traditii, au ca placere uciderea unor creaturi fara aparare, ca jalnica dovada a "barbatiei" respectivelor triste personaje. Doriti sa dovediti ca sunteti barbati, vânatoarea cu tapina si cutitul (înca practicate, în caz de nevoie de pastori prin muntii nostri) v-ar oferi cicatricile gloriei dupa care tânjiti si succesul povestilor de alcov si de sprit!
Trista isprava a ministrului mediului(!?!), reflecta "fair-playul" acestui narav atunci când vasnicii vânatori ajung de cealalta parte a tevii si faptul ca cel pus în înalt jilt inclusiv întru apararea jivinelor codrilor nostri nu are înclinatie pentru aceasta misie.
Sa fie întâmplarea domnului Ilie Sîrbu o lectie pentru cei care au suflet si minte sa o cuprinda, ca nu se vorbeste aiurea prin Banat, locul de bastina al împuscatului domn ministru, cum ca "sinie/cine chilavesce/raneste sau sturaste/face sa dispara joavina/animalul padurii fara da a fi sâlit/silit sa-si apare pielea sau stâmpare/astâmpere foamea, o sa sâmta/simta tovara/povara fierului cu care o/a lovit"?
Speram ca "tovara fierului" sa nu aiba urmari grave, iar cel care a simtit-o sa transmita lectia (poate) învatata numerosilor vajnici vânatori din clasa politica careia îi apartine si care se pare ca stau la fel de bine la tintirea obiectivelor politicii de mediu ca si la tintirea creaturilor fara aparare.

Doru Banaduc

Author: ECOTUR Sibiu (ONG)
Uploaded by: Daniel Verniş
Views: 4233, Last update: Sat, Mar 20, 2004


Login or register to comment