Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet articles archive - UIAA

Bookmark and Share

UIAA

UIAA - Ce este si ce face?

Federatia Internationala de Alpinism si Escalada

Union Internationale des Associations d`Alpinism

 

Despre UIAA

 

  • In 1932 reprezentanti din 18 tari s-au intalnit la Chamonix, in Franta si s-au pus de acord in privinta unor proiecte de incurajare a alpinismului si escaladei pentru tineri, sa dezvolte standarde internationale, sa mareasca grija pentru siguranta si sa protejeze mediul inconjurator.
  • Azi UIAA este recunoscuta ca fiin federatia internationala pentru sporturi montane si experti consacrati in toate domeniiule escaladei si alpinismului. UIAA promoveaza accesul la libertatea de a savura sporturile montane intr-un mod responsabil, cu un minim impact asupra mediului inconjurator.
  • UIAA contribuie la protectia zonelor montane si a siturilor de escalada si la protectia acestora de dezvoltari distrugatoare, incurajand comunitatile locale. Aceste activitati ofera oamenilor, indiferent de apartenenta sociala, varsta, rasa, religie si nationalitatea, posibilitatea de a experimenta diferite medii si culturi, sa-si dezvolte responsanbilitatea, prietenii de durata si importante valori umane. UIAA are un "Summit Charter" (carte de nivel maxim) care pune in evidenta valorile si beneficiile sporturilor montane si un dosar de propuneri de promovare a cooperarii si pacii, protectiei mediului si excelentei sportive.

 

Membrii

  • Expertiza si fondurile pentru UIAA sunt asigurate de catre membrii caressunt asociatii nationala de alpinism si escalada si alte importante organisme cu interes in sfera sporturilor montane. In 2003 UIAA avea 92 de asociatii membre din 68 de tari diferite cu o reprezentatie de peste 2, 5 milioane membrii individuali si reprezinta interes si pentru inca multi alti participanti. UIAA are un mic birou reprezentativ in Elvetia care ste si locul oficial al UIAA.

     

    Parteneri si Afiliati

     

    • UIAA lucreaza indeaproape cu organizatiile interguvernamentale si este un partener al Natiunilor Unite in Parteneriatul International pentru Dezvoltare Durabila in Zonele Montane. In decursul Anului International al Muntelui 2002, UIAA a avut o serie de proiecte de parteneriat de succes inalt, mai ales cu Uninea pentru Protectia Mediului (IUCN), Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) si Organizatie Natiunilor Unite pentur Hrana si Agricultura. UIAA este recunoascuta drept Federatie INternationala de catre Comitetul Olimpic International (IOC) si un membru al Asociatiei Generale A Sporturilor Recunoscute International (GAISF) si in Asociatia Internationala a Jocurilor din Lume (IWGA).
    • UIAA are de asemenea un program de parteneriat care asigura posibilitati pentru companii de a lucra cu UIAA in scopul obtinerii unui beneficiu mutual.

     

    Programe de lucru

     

    • Mare parte din responsabilitatea UIAA este de a coordona eforturile asociatiilor membre si de a incuraja colaborarea. Astfel, UIAA se bazeaza exclusiv pe o retea de specialisti voluntari din asociatiile membre. Aceste retele si grupuri lucreaza impreuna in virutatea telurilor si obiectivelor unui plan strategic in domeniile de lucru scoase in evidenta in cele ce urmeaza. Fiecare retea si grup are specificul ei dar sunt unite de spiritul comun al celor care pretuiesc valorile sporturilor montane.

     

    Comunicarea

     

    • UIAA isi tine asociatiile membre la curent cu chestiuni de actualitate si noutati prin intermediul scrisorilor de stiri on-line si printr-un jurnal regulat. Toate informatiile despre UIAA, calendarul membrilor, strategiile de mediu, rezolutiile, regulile competitiilor, standarde, informatii media etc. sunt actualizate pe site-ul UIAA - vizitati www.UIAA.ch.

     

     

    Mediul Inconjurator

    • Mersul pe munte, escalada si trekkingul sunt placeri ale zecilor de milioane de persoane din toata lumea. Acestea sunt niste forme foarte sanatoase de a face exercitiu fizic cu multe beneficii sociale si educationale pentur participanti si cu beneficii economice pentru comunitati. Libertatea de a te bucura de sporturile montane promoveaza intelegerea si respectarea naturii si a locurilor salbatice.
    • Astfel, pentru a proteja accesul la bucuria sporturilor montane sin in acelasi timp pentru o dezvoltare durabila si sustinuta a folosirii mediului, UIAA are 3 comisii specializate care lucreaza in chestiuni de mediu: Acces si Conservare, Protectie Montana si Expeditii. Aceste trei comisii au specialisti in toate aspectele accesului si protectiei mediului, de la zone popular accesibile pana la expeditii spre anumite regiuni montane izolate. Pentru a a promova o conduita adecvata fata de natura, UIAA are o etichetare de mediu pentru instructori si ghizi care sunt obligati sa respecte Obiectivele si Directiile de Ghidare ale UIAA.

     

     

    Competitii Internationale

     

    • Competitiile Internationale in domeniul sporturilor montane aduc posibilitatea:

     atletilor de performanta sa-si masoare calitatile unul impotriva celuilalt

      tinerilor de a-si dezvolta deprinderile si de a lua parte la sport

     si tuturor celorlalti de a se reuni pentru a se bucura de sport sau de vizionarea acestuia.

    • Pana acum UIAA promoveaza, dezvolta si organizeaza regulat 3 tipuri de competitii internationale:

     Escalada

     Catarare in Gheata

     Ski-alpinism

     

    • Fiecare dintre cele 3 tipuri de competitii are propriile reguli si sunt sub incidenta Fair-Play-ului, Anti-doping-ului si Protectiei Mediului. UIAA actioneaza in virtutea egalitatilor de oportunitate si are proiecte pentru categorii de oameni dezavantajati si invalizi. Fiecare competitie sportiva are calendarul sau de evenimente internationale care includ:

     

     Cupa Mondiala

     Campionatul International

     Cupa si Campionatul Continental

     Evenimente pentru tineret

     

    • Escalada si cataratul pe gheata au discipline diferite pentru: bouldering (persoana care rezolva cele mai multe probleme castiga), dificultate (persoana care se catara cel mai sus castiga) si viteza (evident persoana care scoate cel mai putin timp castiga). Concursurile de ski-alpinism au probe individuale si de echipa si au un start in masa.. Rezultatele tuturor competiilor sunt criterii masurate obiectiv, nu este nici un calificativ al rezultatelor. Escalada si catarea pe gheata sunt sporturi care se tin in locuri special amenajate si competitiile de ski-alpinis sunt organizate in conformitate cu regulile de mediu. Competia de escalada este una dintre cele 30 de sporturi incluse in Jocurile Internationale si se lucreaza in favoarea includerii si celorlalte 3 in evenimentele multi-sportive si in programul Jocurilor Olimpice.

     

    Siguranta si Antrenament

     

    • Pentru a fi capabili sa se bucure de provovarile sporturilor montane, participantii trebuie sa intelega riscurile si hazardule care le implica acestea, iar liderii si instructorii au nevoie sa fie antrenati cum se cuvine. Comisia de Alpinism coordoneaza cunostiinte de buna practica si promoveaza informatii care sunt accesibile alpinistilor din toata lumea, de exemplu scale de avalansa si carti de informare standard. Comisia monitorizeaza de asemenea si calificarea liderilor si a instructorilor.

     

    Echipament

    • Sporturile montane se desfasoara in zone imprevizibile iar calitatea unui echipament viabil este esentiala pentru siguranta.UIAA are o comisie pentru siguranta care a dezvoltat primul set de reguli si conditii care trebuie respectate de catre producatorii de echipament de alpinism si escalada. Aceste reguli si conditii standard sunt singuele etichete de siguranta recunoscute international. De asemenea pentru produsele care nu au eticheta UIAA de siguranta, cum sunt hainele si echipamentul de camping, UIAA a creat o scara de calitate.

     

    Medical

     

    • Prevenirea si tratarea ranilor sunt esentiale in orice sport si cu precadere in acele sporturi care sunt practicate in anumite locuri unde un grad de siguranta este esential. In particular, degeraturile si hazardele psihologice ale bolilor acute montane provocate de altitudinea mare sunt problemele alpinistilor. Comisia Medicala este cel mai mare grup de profesionisti care ofera informatii si ghidare in prevenirea si tratarea problemelor medicalre pe care oamenii de munte le-ar putea avea.

     

    Tineret

    • Sporturile montane ofera oportunitati foarte valoroase pentru aventura si distractie pentru tineri. Datorita nevoi de invatare a riscurilor si responsabilitatilor, sporturile montane ofera de asemenea dezvoltare sociala, educationala si psihica pentru tineri. Viitorul oricarui sport sta in reprezentantii tineri, astfel Comisia de Tineret coordoneaza schimbul de experienta a tinerilor si are programe de antrenare a tinerilor lideri. Aceasta munca se axeaza pe siguranta, pe importanta protectiei copilului, promovarea oportunitatilor egale si importanta evenimentelor pentru tineri in promovarea cooperarii si a protectiei mediului.

     

    Afilierea la UIAA

     

    • A fi membru UIAA inseama a fi parte dintr-o comunitate globala pentru sporturi montane si impartirea in colectiv de stiinta si experienta modurile de bucurie a provocarilor acestor activitati. Membrii UIAA pot:

     folosi standardele UIAA

     beneficia de un nivel national de recunoastere internationala a UIAA

     avea acces la sfaturi specializate cat si prin retele de experti UIAA

     sa ia parte la intalniri si conferinte internationale

     sa aibe contacte cu membrii UIAA din alte tari

     sa ia parte la lucrul comisiilor speciale si a consiliilor de competitie

     sa participe la competitii de escalada, catarat in gheata si ski-alpinism

     sa ia parte la Adunarea Generala

     

    • Adunarea generala este organismul suprem de luare a deciziilor al UIAA care alege o comisie cu puteri executive si un consiliu cu functii de supervizare. Comisia si consiliul sunt realese odata la 4 ani. Ultimele informatii in legatura cu beneficiile membrilor, cattegoriilor si formularelor de inscrire sunt la dispozitie pe site-ul UIAA si la biroul din Elvetia.
    • Tarile care au asociatii membre UIAA sunt: Andora, Argentina, Australia, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia, Brazilia, Brunei, Bulgaria, Canada, Chile, China, Croatia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Macedonia, Georgia, Germania, Marea Britanie, Grecia, Guatemala, Hong Kong, Ungaria, India, Iran, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Korea, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malaesia, Mexic, Monaco, Mongolia, Maroc, Nepal, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Pakistan, Filipine, Portugalia, Polonia, Moldova, Romania, Rusia, Singapore, Slovacia, Slovenia, America de Sud, SPania, Suedia, Elvetia, Taipei, Turcia, Ucraina, Emiratele Arabe, SUA, Venezuela si Yugoslavia.
    • Membru UIAA in tara noastra este Clubul Alpin Roman.

     

     

  • Author: Feri Teglas
    Uploaded by: Comisia de Tineret a Clubului Alpin Roman
    Views: 7063, Last update: Tue, Mar 23, 2004


    Comment
    Fără foto Marian Anghel, Mon, Apr 19, 2004, 6:19 pm

    Salut,
    este o mica eroane in articol, pe care as vrea s-o rectific.
    La UIAA, din Romania sunt afiliate 2 organizatii:
    CAR si FRAE.
    CAR a fost afiliat in perioada interbelica apoi s-a reafiliat dupa revolutie, in 1990. La ora actuala, din cate stiu, are 1 membru implicat in activitatea organizatiei
    (Mihai Pupeza-membru corespondent la comisia de protectia muntelui, parca)
    FRAE s-a afiliat in 1991. La ora actuala are 2 membrii implicati in activitatea UIAA (Sanda Badralexe, secretar al comisiei de tineret si Ticu Lacatusu, membru corespondent al comisiei de acces).

    Un serial despre istoria UIAA (cum s-a infiintat, cine si de ce) puteti citi in paginile revistei de alpinism Ai.

    Marian Anghel

    Comments for this article
    Login or register to comment