Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Miscellanea - Bucegi - Caraiman - Versantul Albisoarelor

Bookmark and Share

Bucegi - Caraiman - Versantul Albisoarelor - Albisoara Hornurilor
De la Verdeata,

Albişoara Hornurilor

           De la Verdeata, mai exact de pe pintenul unde se pun aici corturile, confluenta Vaii Albe cu Albisoara Hornurilor este greu depistabila, iar firul acesteia din urma este ascuns complet privirilor. Exact vizavi de pinten deslusim insa o copaie stincoasa, iar nu cu mult deasupra ei un horn cu peretii apropiati (a nu se confunda sistoaca abrupta aflata imediat in stinga) – pendinte de traseul cautat. Dupa ce depasim cu oarecare atentie copaia, avansam pina sub horn. Ascensiunea acestuia pune probleme, motiv pentru care il evitam prin dreapta. Daca pina acum am deslusit cu greutate linia vaii, deasupra amintitului obstacol aceasta vadeste o taietura foarte clara (dominata la obirsie de hornurile care i-au dat numele).

           Ne aflam la aceasta inaltime intr-un canion, al carui mal din dreapta este accesibil pina inaintea ultimei treimi a vaii. In talveg se succed citeva saritori, care la inceput de sezon (când e mizga, dar si lipsa de antrenament) pot pune probleme. Iesirea din canion este marcata de o saritoare cu frunte de pamint, unde saltam in dreapta peste o crestulita, intr-un jgheab pendinte de o ramura a vaii ce a luat nastere pe nesimtite ceva mai jos.

           Cum malurile sint aici foarte tentante, abandonam pentru o vreme firul, revenind in el in zona unde malurile se inaspresc, gonind vegetatia. Singura problema este de aici un obstacol in doua trepte, pe care il depasim in ramonaj. Notam si o saritoare extrem de ingusta care se trece placut, prin exterior. Citeva zeci de metri mai sus pasim pe Briul Hornurilor, unde ascensiunea albisoarei omonime ia sfirsit.

           Timp necesar: 2-3 ore.

           Posibilitati de retragere: Se poate merge de aici

– pe Creasta Picaturii, spre Saua Mare (fata Hornurilor, direct, gradul III);
– coborire, in rapeluri, Fata Inalta (prin stinga, initial printr-o mare de jnepeni) si Albisoara Turnului;
– prin Tunel, pina in Briul Portitei (patru pasaje delicate), si pe acesta spre valea Jepilor (pina in dreptul Hornurilor Vaii Seci, alte patru puncte cu probleme);
– coborire, dupa opinia noastra cea mai clara si totodata rapida: Briul Hornurilor, la dreapta, 4-5 rapeluri pe Albisoara Gemenelor; luat apoi muchia injnepenita din stinga acesteia, de unde traversam, cind locurile o permit, in firul care s-a adincit pe nesimtite in stinga (si care poate purta numele unuia dintre primii exploratorii ai locurilor, Ion Cantuniari). Acesta conflueaza nu departe cu Albisoara Crucii, loc in care traversam pe malul opus. Coborim apoi padurea de arbusti de pe acea parte, avind grija sa nu ne apropiem prea mult de vaile care o incadreaza (Alba si Crucii), si razbim curind in locuri unde apropierea de Verdeata – aflata la cinci minute de mers – nu mai pune vreo problema.

Author: Mircea Marian Ordean
Uploaded by: Vasile Coţovanu
Views: 4580, Last update: Wed, Feb 21, 2001Links to the Mountain Guide:
Muntii BUCEGI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Sinaia-Hotel Alpin-Cabana Varful Cu Dor-Valea Izvorul Dorului-Saua Laptici-Vilcelul Laptici-Cabana Pestera

 

Comment
mihai cibotaru mihai cibotaru, Fri, Feb 23, 2001, 11:22 am

E prima oara pentru mine. E un lucru placut si interesat. Multumesc.

Fără foto Mihai Nicolau, Sun, Oct 19, 2003, 6:22 am

ATENTIE SPORITA LA PIETRELE PE CARE LE ARUNCA TURISTII DE SUS DE LA CRUCEA CARAIMAN!!!!!!!!!!!!!!:x
AM PATIT-O!!!:x NU CUNOSC RASPUNSUL DE CE ARUNCA CU PIETRE? POATE MA POATE LAMURI CINEVA!

Comments for this article
Login or register to comment