Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Miscellanea - Bucegi - Caraiman - Versantul Albisoarelor

Bookmark and Share

Bucegi - Caraiman - Versantul Albisoarelor - Albisoara Crucii
Patrunderea in vale se face pe fata cu arbusti dintre aceasta artera si Valea Alba (

Albişoara Crucii

           Patrunderea in vale se face pe fata cu arbusti dintre aceasta artera si Valea Alba (amintita ca posibilitate de retragere din Prispa Hornurilor), evitindu-se astfel prelunga spalatura a vaii de sub confluenta cu Vilcelul Cantuniari.

           Evitind inca o portiune firul, trecem apoi in fir un pasaj ingust, dupa care valea se deschide, iar talvegul se lateste in spalatura pe o buna distanta. Spre capatul ei intilnim doua saritori, ultima (8-10 metri) cu grota pe parcurs. Ne intimpina nu departe o saritoare-cazan, pe care o lasam in dreapta, preferind un vilcel vecin. Dupa ce, dintr-o neasteptata sa, putem arunca o privire spre Albisoara Gemenelor, urcam respectivul scoc pina in Briul Hornurilor.

           Devine aici vizibila portiunea superioara a traseului, privirea fiindu-ne atrasa, intre altele, de afluentul inclinat ce coboara aici din dreapta. Continuind ascensiunea, ne intimpina curind locuri mai strimte, aparent fioroase, unde trecem insa fara probleme doua saritori si ocolim prin dreapta o a treia.
           Am atins la acest nivel un briu, care urca in stinga – cu o scurta denivelare in dreptul Vilcelului Cantuniari – spre saua Gemenelor (legat de care, eventual, ar putea primi un nume). In dreapta, cingatoarea patrunde curind intr-un perete intermediar expus, unde ascendent, pe prize indiscutabil precare, se poate iesi intr-o mica sa de piatra. Briul care porneste de aici spre Albisoara Briului are curind un coboris ce reclama prudenta. El conduce apoi in Valea Alba.

           Depasim exact deasupra briului o saritoare incomoda de 5 metri, apoi, prin escalada exterioara, un prag. De la aceasta inaltime, locurile isi reduc panta si tolereaza in parti fete cu vegetatie. Seria obstacolelor continua totusi cu un bolovan-capac (circa 8 metri), pe care il escaladam prin stinga. Apoi asperitatea vaii se diminueaza, putind nota doar o saritoare spalata de 7-8 metri.
           Este locul unde in stinga porneste un alt briu, care trece pe la obirsia vilcelului de sus al Gemenelor (aici, o nostima clepsidra scobita in stinca) si scoate in Creasta Picaturii.

           De aici, desi uneori oboseala face ca portiunea ramasa sa para nesfirsita, atingem curind Saua Mare a Caraimanului.

           Timp necesar: 2,5-4 ore.

Author: Mircea Marian Ordean
Uploaded by: Vasile Coţovanu
Views: 4580, Last update: Wed, Feb 21, 2001Links to the Mountain Guide:
Muntii BUCEGI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Busteni-Cabana Gura Diham-Cabana Poiana Izvoarelor-Pichetul Rosu-La Prepeleac-Saua La Brina Caprelor-Varful Bucsoiul (2492)-Varful si Cabana Omu-Varful Gutanu (2246)-Varful Batrina (2181)-Refugiul si Saua Strunga-Sub Varful Strungile Mici-Saua Bucsa

 

Comment
mihai cibotaru mihai cibotaru, Fri, Feb 23, 2001, 11:22 am

E prima oara pentru mine. E un lucru placut si interesat. Multumesc.

Fără foto Mihai Nicolau, Sun, Oct 19, 2003, 6:22 am

ATENTIE SPORITA LA PIETRELE PE CARE LE ARUNCA TURISTII DE SUS DE LA CRUCEA CARAIMAN!!!!!!!!!!!!!!:x
AM PATIT-O!!!:x NU CUNOSC RASPUNSUL DE CE ARUNCA CU PIETRE? POATE MA POATE LAMURI CINEVA!

Comments for this article
Login or register to comment