Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet articles archive - Teste la frig - lucrarea II

Bookmark and Share

Teste la frig - lucrarea II

PRIMUL EXPERIMENT ROMÂNESC DE EVALUARE A MODIFICĂRILOR METABOLICE ŞI IMUNE ALE ORGANISMULUI UMAN LA TEMPERATURI SCĂZUTE

II. DINAMICA CERULOPLASMINEI SERICE CORELATĂ CU VARIAŢIILE MASEI ACTIVE

Ceruloplasmina (CP) este un factor nespecific de adaptare a organismului. Proteinele de fază acută de genul CP sunt sintetizate şi eliberate în sânge ca urmare a inflamaţiilor sau leziunilor tisulare provocate de diverşi agenţi infecţioşi. Deoarece exerciţiul fizic susţinut poate, de asemenea creşte concentraţia CP serice, s-au investigat efectele efortului fizic asupra nivelului CP şi a parametrilor corporali în condiţii de expunere continuă la frig.

Experimentul s-a efectuat pe cinci subiecţi (3 femei şi 2 bărbaţi, cu vârste între 25, 5 - 58, 4 ani), în perioada 17-28 februarie 2005, în Munţii Bucegi, la altitudinea de 2257m, într-un areal situat pe paralela de 45O24.798' latitudine nordică şi 25O28.204' longitudine estică, cu cazare în corturi, la temperaturi minime de - 25OC, cu viscole frecvente. Dimineaţa şi seara s-a servit hrană caldă preparată la primus, cu apă de zăpadă, iar în timpul zilei alimente la temperatura ambiantă, aportul caloric zilnic fiind de 3000-3250 kcal. Activitatea de efort fizic a constat în deplasări lungi, în ritm susţinut prin zăpadă şi viscol, alergări pe distanţe situate între altitudini diferite, peste şi sub cea la care s-a instalat tabăra, la intervale de 2-4 ore/zi.

Concentraţia CP s-a determinat prin metoda Ravin (cu p-fenilendiamina ca substrat enzimatic) în probele de sânge recoltate la orele 9: 00 şi 13: 30, la plecarea din Bucureşti şi la o zi după revenirea în Bucureşti (zilele 1 şi 13), precum şi în ziua a 8-a la locul experimentului. Investigaţiile antropometrice s-au făcut în zilele de 1 şi 13.

Nivelul CP în dimineaţa zilei a 8-a a scăzut, comparativ cu cel din ziua 1, în medie cu 5, 71% la 4 subiecţi, în timp ce la subiectul 5 a crescut cu 13, 41%. În aceeaşi zi, nivelul mediu al CP a crescut după efortul fizic cu 12, 39% la subiecţii 1-4 şi cu 1, 15% la subiectul 5. În ziua a 13-a, după o noapte de repaus la +24OC, tendinţa CP a fost de revenire la nivelurile iniţiale. Masa activă corporală a scăzut cu circa 1kg la subiecţii 1-4 şi a crescut cu 0, 3kg la subiectul 5. Scăderea masei active în cursul experimentului s-a corelat cu creşterea concentraţiei de CP în perioada efortului fizic (r=-0, 96, p<0, 05). Ţesutul adipos, măsurat pe 5 repere (abdomen, flanc, spate, triceps, brahial şi coapsa anterioară a scăzut la toţi subiecţii cu circa 0, 2kg. Mobilitatea organismului s-a ameliorat, au crescut forţele la toţi subiecţii, iar din punct de vedere al tonusului muscular s-a evidenţiat o oboseală restantă. În concluzie, rezultă că dinamica CP la subiecţii care s-au expus continuu la frig timp de 12  zile şi efort  fizic 2-4 ore/zi s-a corelat invers cu variaţiile masei active.

Negoiţă Teodor - Institutul de Cercetări Polare, Topârceanu Florica - Institutul de Virusologie Şt. S. Nicolau", Gurău Anca Ileana - Institutul Naţional de Medicină Spotivă, Ichim Loretta - Institutul de Virusologie Şt. S. Nicolau"

Lucrarea a fost prezentată în amănunt la Simpozionul de Imunopatologie "Progrese în imunopatologia clinică şi imunofarmacologie", desfăşurat în la Târgu Mureş, în perioada 07-09 aprilie 2005, sub auspiciile Academiei de Ştiinţe Medicale filiala Târgu Mureş şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.

Author: Teodor Negoiţă şi colaboratorii
Uploaded by: Ileana Bocanciu
Views: 10622, Last update: Sun, Apr 17, 2005



Links to the Mountain Guide:
Muntii BUCEGI  


A photo
IARNA NU-I CA VARA, submitted by mark stefan
"IARNA NU-I CA VARA"dar citeodata e cald. Paza facuta pe 7 februarie linga Piatra Arsa.

An article [Not found]

A trail
Cabana Babele-Mt. Jepii Mici-Cabana Caraiman

 

Login or register to comment