Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Romanian legislation - Buletin informativ de mediu, nr. 17 / martie – mai 2005

Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu, nr. 17 / martie – mai 2005 - O sansa data biodiversitatii

O SANSA DATA BIODIVERSITATII DELTEI DUNARII

Pe baza unei experiente îndelungate, creata prin realizarea a numeroase studii, specialistii din cadrul Institutului de Cercetare si Dezvoltare "Delta Dunarii" au solicitat Ministerului Mediului si Ministerului Agriculturii interzicerea vânatorii în Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Interdictia are ca scop declarat protejarea tuturor speciilor de pasari si mamifere din delta, pe o durata de cel putin câtiva ani. Cercetatorii în cauza considera ca aceasta interzicere temporara a vânatorii ar fi o masura foarte benefica pentru conservarea biodiversitatii zonei, inclusiv a prea mult si neprincipial râvnitului fond cinegetic, urmarind prevenirea disparitiei unor specii valoroase, cum ar fi de exemplu rata cu gât rosu, cormoranul pitic, gaia bruna, etc.
În acelasi sens, vânatoarea ar trebui interzisa pentru o perioada în toate ariile protejate de pe cuprinsul României, în vederea conservarii diversitatii faunei salbatice. Studiile efectuate în cadrul Institutului de Cercetare si Dezvoltare "Delta Dunarii" au evidentat declinul evident al efectivelor la majoritatea speciilor vânate în prezent, în mod deosebit pentru 22 de specii de pasari dintre cele 51 permise la vânatoare pe teritoril Rezervatiei Delta Dunarii.
Efectivele au fost decimate, printre autori numarându-se atât cei ce îsi spun vânatori (tristi Neandeerthalieni întârziati) atât români cât si straini. Ultimii duc lesurile în tarile de origine unde trofeele sunt prelucrate de specialisti în taxidermie, ulterior fiind revândute la pret bun.
În prezent vânatoarea pe teritoriul Rezervatiei se desfasoara pe 200.000 ha., în cele 25 de fonduri de vânatoare, unde se vâneaza 51 de specii de pasari si 11 specii de mamifere.
Specialistii au constatat ca legile nu se respecta, folosindu-se arme semiautomate sau automate, din ambarcatiuni sau autovehicule în miscare, de asemenea o ilegalitate. Folosindu-se aceste arme automate, sunt ucise la gramada si uneori la întâmplare zeci de pasari, iar multe nici macar nu sunt recuperate de "vânatori". Folosind armele ucigasilor profesionisti acestia distrug la întâmplare si pasari din speciile protejate, daca ele zboara odata cu stolul de pasari vizat de braconierii respectivi.
Asociatiile de vânatoare (asa cum era de altfel de asteptat de la aceasta trista si nefericita categorie de personaje) refuza sistematic sa colaboreze cu Administratia Rezervatiei Deltei Dunarii si (foarte grav) nu permit însotirea grupurilor de ucigasi de catre un agent ecolog, care sa constate respectarea sau, dupa caz, încalcarea reglementarilor impuse prin autorizatia de mediu.
Poluarea fonica provocata de zgomotul împuscaturilor afecteaza toate speciile de pasari prezente.
Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii are o suprafata de 5.800 de km2 si ocupa 2, 5% din teritoriul României, fiind greu de controlat cu efectivele reduse de care dispun autoritatile de mediu. De obicei, se gasesc doar urmele acestor masacre: cadavre de pasari salbatic sfârtecate. Din fericire noul sef al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (A. R. B. D. D.), domnul Paul Conov, sustine interzicerea vânatorii, de exemplu la mistreti. Mai mult se avanseaza idea deosebita de interzicere a accesuui în Delta Dunarii cu arme de vânatoare, dar Administratia nu poate lua o astfel de decizie, aceasta trebuind impusa în mod normal printr-un act normative de catre Guvern.
Singurii care se opun unei astfel de masuri sunt evident vânatorii (a se citi ucigasii cu sânge rece). Presedintele Asociatiei Generale a Vânatorilor si Pescarilor Sportvi (A. G. V. P. S.), Nicolae Selaru, sustine ca masura interzicerii vânatorii ar fi "irationala" pentru ca echilibrul în delta se face cu arma în mâna. Acesta mai sustine ca anumite specii de pasari sau mamifere trebuie vânate, pentru ca altfel ar distruge fauna din rezervatie!!
Desigur nu este nici locul nici momentul expunerii motivelor, evident necunoscute sistemului "clasic", desuet si contraproductiv care înca se mai învata prin anumite locuri retrograde, conform carora omul (I se zicea omul nou) este nascut sa subjuge natura, iar nu sa se integreze ei. În fapt, echilibrul natural are reglaje fine de autocorectie, interventia antropica arareori reusind altceva decât o disturbare a acestor echilibre cu efecte potential devastatoare la nivel local, regional si global.
Speram totusi ca expertiza reala a membrilor Institutului din Tulcea sa aibe în final câstig de cauza, spre o dorita integrare a Deltei Dunarii în sisteme de management progresiste, caracteristice în alte delte importante ale lumii, acum, la început de nou mileniu!

Doru Banaduc - Sibiu

Author: ONG Ecotur Sibiu
Uploaded by: Daniel Verniş
Views: 3924, Last update: Sun, Nov 27, 2005


Login or register to comment