Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Romanian legislation - Buletin informativ de mediu, nr. 18 / iunie – august 2005

  • Alpinet
  • Articole
  • Buletin informativ de mediu, nr. 18 / iunie – august 2005
Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu, nr. 18 / iunie – august 2005 - Breviar

BREVIAR

"PATRIA CODRILOR" SUB MEDIA EUROPEANA
În conformitate cu datele oficiale România dispune în prezent de 6, 38 milioane hectare de paduri, ceea ce ar însemna 28, 2% din suprafata tarii. Astfel, România s-ar afla cu putin sub media înregistrata în U. E. (29%).

. N. G. ALBURNUS MAIOR VERSUS R. M. G. C.
În data de 15 iunie Tribunalul Alba a admis, cererea de suspendare a certificatului de urbanism emis pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), în urma unei actiuni introduse de Asociatia Alburnus Maior. Altfel spus, decizia legala are efecte imediate si va suspenda toate procedurile de autorizare bazate pe acest act, inclusiv procedura de obtinere a acordului de mediu. Mai mult, suspendarea certificatului de urbanism presupune faptul ca orice avansare în procedura de "Modificare a Planului Urbanistic Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana Gold Corporation" este lovita de nulitate.
Oricât au încercat hidoase fantome ale trecutului românesc sa întârzie prin orice mijloace renasterea societatii civile în România, se pare ca totusi, încet, încet, istoria revine la o matca naturala si pentru neamul nostru.

PARADISUL ÎN PERICOL
În 13-15 iulie, la Sibiu, a avut loc cu participarea a 50 de experti din 6 tari, Conferinta "Paradisul în Pericol - România si Padurile sale", gazduita de Academia Evanghelica Transilvania.
La discutii au luat parte si doi reprezentanti ai Ministerului Mediului, ceea ce reprezinta un pas înainte fata de legislaturile trecute în care interesul reprezentantilor acestuia fata de acest gen de manifestari ale acelorasi organizatori a fost nula.
Câteva dintre concluziile reliefate au fost: padurea si lemnul au fost si sunt un factor economic important în lume; este necesara asigurarea exploatarii durabile a padurilor; aceasta implica si crearea unor mecanisme eficiente de control în domeniul exploatarii padurilor; actiunile desfasurate de ecologisti, nu sunt orientate împotriva industriei, ci împotriva exploatarii abuzive a lemnului; padurea si masa lemnoasa nu trebuie definite doar ca factori economici (paduri de exploatare), ci si ca factori care determina calitatea vietii, precum si ca surse de energie; padurile trebuie percepute ca factori de echilibru ecologic; padurile ca resursa reprezinta o valoare care trebuie protejata; Garda de Mediu trebuie sa dispuna de atributii extinse, inclusiv dreptul de a verifica respectarea prevederilor legale de catre fiecare camion care transporta masa lemnoasa; populatia, trebuie sensibilizata prin mass-media si prin masuri de instruire social-politica, fiind accentuata ideea ca exploatarea durabila a padurilor reprezinta un aspect esential pentru omenire; este necesara elaborarea unui model exact pentru viitorul industriei forestiere din România; protectia padurilor seculare din România trebuie sa reprezinte o prioritate absoluta; privatizarea efectivelor de paduri din România, cu lipsa mecanismelor de control si a instruirii viitorilor proprietari ai padurilor conduce la o catastrofa ecologica; autoritatile statale trebuie sa protejeze padurea cu toate mijloacele care se afla la dispozitia acestora; la nivel european este necesar sa se urmareasca adoptarea unor actiuni unitare, în acest scop, U. E. trebuie sa puna în miscare mecanismele si instantele de control necesare; obiectivul tuturor eforturilor trebuie sa fie reprezentat de garantarea unei exploatari responsabile a padurilor, durabile si ecologice, care ia în calcul în aceeasi masura interesele economice si ecologice; protectia naturii si industria forestiera trebuie sa ajunga la un numitor comun, care sa confirme necesitatea exploatarii pe termen lung si echilibrate a padurilor, aceste doua domenii trebuie sa actioneze concertat pentru a preveni exploatarea abuziva si valorificarea unilaterala a padurilor, astfel, ele vor îndeplini misiunea lui Dumnezeu de a ocroti creatia Sa.
Aviz pitorestilor personaje cu palarii verzi si "mâini nervoase pe securi"!

PADURI SECULARE
Reprezentantul Ministerului Mediului, domnul Smaranda, a declarat ca desi în padurile seculare protejate (211.000 ha.) nu este permisa taierea arborilor, acest flagel nu poate fi controlat.
Surprinzatoar de placuta sinceritatea reprezentantului ministerului. Întradevar o atitudine noua în sectorul guvernamental românesc. Felicitari. Totusi, sunt oameni platiti de la bugetul de stat pentru... rezolvarea acestor tipuri de probleme!

ZVONERUL SI RASPÂNDACUL VERDE
Se zvoneste (nu bagam mâna în foc) ca Nicolae Selaru, presedintele Asociatiei Generale a Vânatorilor si Pescarilor, din România, a sustinut ca se organizeaza partide de vânatoare incorecte si ca sunt ucisi masculii dominanti de urs brun, fapt care duce la scaderea calitativa a populatiilor de ursi.
Si ce daca?!

Doru Banaduc - Sibiu

Author: ONG Ecotur Sibiu
Uploaded by: Daniel Verniş
Views: 3159, Last update: Sun, Nov 27, 2005


Login or register to comment