Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Mountain guide - Azuga

Bookmark and Share

Azuga - Istoric

Valea Prahovei a fost dintotdeauna o permanenta cale de legatura între locuitorii vechii Dacii si mai târziu între romanii de pe ambii versanti ai Carpatilor. Ea a fost locuita din cele mai îndepartate timpuri de oamenii care au gasit aici locuri favorabile traiului lor si animalelor.

Initial a functionat ca han, fiind descris de Nestor Urechea în lucrarea sa "Drumul Brasovului" si de Nicolae Iorga în "Scrisori de negustori". Un document vechi din 1815 mentioneaza hanul Caciula Mare. Aceasta asezare s-a extins treptat datorita unei intense vieti pastorale.

Hanul "Intre Prahove", dupa cum spune traditia orala, a fost construit pe la jumatatea veacului al XVIII - lea, în Azuga la poala Clabucetului Taurului, în dreptul Scolii Generale de azi, în apropierea locului unde se varsa pârâul Azuga în râul Prahova. Locul unde era situat I-a conferit si numele, fiindca, pe vremuri, ambele râuri au fost socotite izvoare ale Prahovei.

In preajma hanului, la nord si la sud, la rasarit si la apus nu se gasea nici o locuinta omeneasca, la începuturi. Abia în primii ani ai secolului al XVIII-lea aparusera, ici - colo, câteva gospodarii razlete, cum a fost a ciobanului George Zangor.

Se pare ca mesterii care au înaltat hanul au avut un model în Slonul de Piatra. Ei au muncit mult, facând aici un han tot atât de mare, cel putin în ceea ce priveste numarul încaperilor. Sopronul, cosarul pentru fân si celelalte dependinte erau dispuse în jurul cladirii principale înlocuind zidul de piatra, astfel încât, prin înfatisarea lui exterioara, Hanul "Intre Prahove" era diferit de celelalte hanuri din Vale Superioara a Prahovei.

Primul locuitor care s-a statornicit în Azuga a fost Gheorghe Zangor, care avea 500 de oi si si-a construit primul casa în anul 1800. Casa lui Zangor a fost o locuinta simpla, taraneasca si nu prea mare. Inainte de aceasta casa mai exista un han vechi, care dupa unele afirmatii s-ar fi construit intre anii 1720 - 1725, care a fost ars în mai multe rânduri de turci. Acest han se afla în locul unde este astazi Biserica Ortodoxa.

Casa lui Gheorghe Zangor a fost construita pe malul drept al Vaii Azuga, iar lânga ea s-a construit mai târziu casa Blebea, care îmbina toate liniile de arhitectura româneasca.

În timpurile vechi, aceste tinuturi erau acoperite de paduri necalcate de picior de om. Documentele vechi vorbesc despre aceste locuri, ca de niste pustietati lipsite cu totul de populatie. Primii locuitori au fost pastorii de vite.

Prin marimea si linia lor arhitecturala, hanurile prahovene au fost la acea vreme o însemnata zestre edilitar - urbanistica a Târgurilor Ploiesti si Câmpina, în timp ce altele, cele din Breaza de Sus, Sinaia, Busteni, Azuga au constituit o atractie deosebita pentru calatori, fiind multa vreme singurele asezari stabile din Valea de Sus a Prahovei.

În anul 1884, Predeal, Azuga, Busteni si Poiana Tapului s-au dezlipit de Sinaia pentru a forma împreuna o noua comuna sub numele de Predeal, care se întindea pâna la apa Pelesului.

În 21 aprilie 1889, resedinta Primariei s-a stramutat de la Predeal la Azuga, intr-un local ridicat pe un teren pus la dispozitie de Maria Sa Regele Carol I, proprietarul mosiei, aparând astfel si avantaje atât din punct de vedere administrativ cât si pentru populatie, prin faptul ca resedinta era la centru.

Primele începuturi de industrie în Azuga, atunci catun apartinând de comuna Predeal, dateaza din anul 1830 prin înfiintarea de catre Aslan, venit de la Rucar, a unei Fabrici de Sticla - "Glajeria lui Aslan . Dupa ce a lucrat 2 ani la montarea ei, aducând sticlari din Bohemia, carora le-a facut vreo 30 baraci din lemn pentru locuit si dupa ce a adunat multa materie prima, nisip de siliciu, lut pentru oale de topit furnizat de râsnoveni, pe care îl platea cu "sare de Telega", a produs sticla suflata, sticla colorata si geamuri. A închis-o în scurt timp, din motive necunoscute noua, parasind toate investitiile sale, care s-au ruinat fiind ramase fara stapân.

În decursul anului 1879 s-a construit Fabrica de sticla, proprietatea d-lui S. Grunfeld, situata intre Vaile Prahovita si Azuga, în fata liniei ferate. Fabrica avea 250 de lucratori, în mare parte din Bohemia, iar produsele erau foarte cautate pe pietele românesti.

În 1882, Matei Mocanu a înfiintat Fabrica de Cascaval. Cascavalul se fabrica în lunile mai si iunie iar de la Sf. Petru pâna la Sf. Maria Mare se facea brânza. De atunci pâna la plecarea oilor în munti se facea "lapte de putina" sau "lapte gros".

Fabrica de Var hidraulic, a fost înfiintata în 1885, pe Muntele Urechea, pe proprietatea familiei Blebea, de catre francezul Leboeuf. Dupa doi ani a trecut în posesia firmei Taranget si Renard, iar în anul 1893 în cea a firmei Renard & Co. Varul era de o calitate buna, obtinând medalia de argint la Expozitia Universala de la Paris din 1889.

Fabrica de Ciment a inginerului Erler, a fost înfiintata în anul 1885, pe mosia Sorica. În 1888, ing. Erler a înfiintat pe Valea Seaca o noua instalatie analoga iar în 1892, a construit la Piatra Arsa un cuptor sistematic pentru var alb si toate aceste instalatii moderne erau în deplina functiune, în timp ce produceau un ciment alb de calitate superioara.

Fabrica de Postav, înfiintata în anul 1887 de firma Rheim, Scheeser & Co, se afla la locul unde Muntele Sorica se scalda în apa Azugii, pe un platou frumos, umbrit de o padure deasa cu arbori înalti. Tot în 1887, Carol Scheeser a construit Fabrica de salam, care functiona regulat cu cinci masini speciale si producea salam si tot felul de "afumate si cârnatarie".

Fabrica de Cherestea de la Malul Ursului (1888) înfiintata de Schender, producea la acea vreme 3000 mc cherestea de brad si molid pentru constructii. Pentru exploatarea padurilor din Muntii Susaiului, Ritivoiu si Fata Gavanei, Fratii Carol si Samuel Schiel din Busteni, înfiintasera la poalele Susaiului dinspre Ritivoiu, lânga Valea Azugii, o fabrica sistematica de cherestea si chibrituri sub conducerea ing. C. Ganzert.

Mai amintim ca în anul 1892 a fost înfiintata Fabrica de Sampanie, în 1908 Fabrica de Samota. O alta întreprindere este Fabrica de Bere, care s-a construit între anii 1898 - 1900, de catre firma Grundt, Radulescu & Co. Industriasul Peter Schesser l-a convins pe maestrul berar Grundt (care în acea vreme fabrica în Brasov cea mai buna bere) sa vina la Azuga pentru a participa la înfiintarea unei fabrici de bere.

Author: Primăria Azuga
Uploaded by: Cătălin Olteanu
Views: 7422, Last update: Sat, Dec 17, 2005



Links to the Mountain Guide:
Muntii DIHAM  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
La Sipote-Valea Frasinet-Cabana Diham-Sub Varful Diham-Poiana Pichetul Rosu

 

Login or register to comment