Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Romanian legislation - Pro Via Naturalis - BIM nr. 21

Bookmark and Share

Pro Via Naturalis - BIM nr. 21 - Natura si Aventura - Varianta TVR Cluj

NATURA SI AVENTURA - VARIANTA TVR CLUJ

Natura si aventura - varianta Televiziunii Române - Cluj: animale salbatice zvârcolindu-se înainte de a muri, cadavre de animale ucise de realizatorul emisiunii...
Duminica dimineata, la ora 10.00, pe canalul de televiziune TVR 2, cetateanul român are sansa de a vedea, din când în când, o emisiune de o ora dedicata iubitorilor naturii intitulata "Natura si aventura". Conform informatiilor existente pe internet, emisiunea s-a nascut din doua emisiuni si anume "Natura" realizata la un moment dat de TVR 2 si "Club Aventura" care este produsa de TVR Cluj, avându-l ca realizator si prezentator pe domnul Dan Pavaloiu (conform informatiilor existenet în generic). Ma voi referi la episoade produse de TVR Cluj. Emisiunea nu este cantonata la nivelul judetului amintit, realizatorii, calatorind pe banii contribuabilului român de-a lungul si de-a latul tarii.
Conceptul emisiunii pe care Televiziunea Româna, institutie bugetara, a acceptat sa o finanteze cu banii contribuabilului este probabil unul care urmeaza liniile politicii conservationiste moderne si anume - dezvoltarea durabila, conservarea biodiversitatii, educatia ecologica a tinerei generatii, ca forma de a asigura un viitor "naturii salbatice" în tara. Ora si ziua de difuzare a emisiunii - duminica dimineata - ne face sa credem ca rolul programatic al emisiunii este unul educativ de tipul documentarelor, difuzate pe posturile de televiziune: Animal Planet, National Geographic Channel sau Discovery Channel.
Se pare ca nu este asa! Sau poate ca doar realizatorii sa fi deturnat grav sensul educational al emisiunii si într-un mod evident banii contribuabilului!
De ce? În ultimele luni, de câte ori am putut sa urmaresc emisiunea "Natura si aventura", dorind sa-mi "clatesc ochiul" cu frumusetea naturii românesti, sa aflu ce programe de conservare cu fonduri nationale si europene mai sunt în desfasurare, cum sunt gestionate parcurile nationale si naturale si totodata sa vad unde se duc banii contribuabilului, am vazut, timp de o ora filmarea unor partide de vânatoare - la gâste, la iepuri sau mistreti. Incredibil, dar adevarat! Nimic despre conservarea naturii! TVR 2 transmite duminica dimineata, la ora 10.00, fara nici un semn de avertizare, care sa ne atentioneze ca vom vedea scene oribile de cruzime fata de animale.... iepuri care tipa sfâsietor, când se dau peste cap atinsi de "lovitura reusita" a realizatorului emisiunii. Socant. Am putut afla cum realizatorul emisiunii, vazând un mistret iesit în goana alaturi de o turma de porci domestici, nu s-a mai putut abtine si a cerut sa se afle repede (datorita existentei telefoanelor mobile este posibil) daca exista autorizatie sa împuste mistretul. Exista autorizatie si aveam sa vedem ca mistretul a fost rapid omorât. Probabil si realizatorul acestei emisini a fost satisfacut din moment ce a tinut sa împartaseasca întregii natiuni cum a obtinut imediat permisiunea de a ucide mistretul, desi se afla la o vânatoare colectiva la iepuri. Culmea disgratiosului a fost însa atinsa prin scenele care aratau bataia la fund administrata ca botez vânatoresc. Aceste imagini ar fi avut poate sens într-o emisiune dedicata exclusiv vânatorilor în contextul obiceiurilor vânatoresti.
Exhibitionismul, satisfacut pe bani publici, duminica dimineata, fara semn de avertizare în coltul imaginii indica emisiunea "Natura si aventura" ca un client pentru masurile punitive ale Consiliului National al Audiovizualului. Chiar solicitam analizarea continutului acestei emisiuni CNA-ului. Banuim ca membrii acestui consiliu nu doresc ca pe banii lor (ca cetateni contribuabili), copiii lor sa poata viziona, duminica, dimineata, cum sunt ucise animale, sau cum un vânator este batut la fund dupa ce si-a satisfacut placerea de a ucide animale fara aparare.
Conform Deciziei nr. 249 din 1 iulie 2004, privind protectia copiilor în cadrul serviciilor de programe si Deciziei nr. 404 din 30 iunie, 2005 pentru modificarea Deciziei nr. 249 din 1 iulie 2004, privind protectia copiilor în cadrul serviciilor de programe Consiliul National al Audiovizualului a stabilit categoriile în care se încadreaza productiile audiovizuale. Prin Art. 19. litera d) sunt considerate productii audiovizuale interzise copiilor sub 16 ani cele în care sunt prezentate "scene de cruzime asupra oamenilor sau animalelor". La Art. 22.- (1) Productiile audiovizuale prevazute la art. 19 lit. d) se difuzeaza numai în intervalul orar 22.00 - 6.00 si vor fi însotite, permanent, de un semn de avertizare, reprezentând un cerc de culoare alba, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numarul 16 de culoare alba. Emisiunea Natura si aventura a încalcat deciziile mai sus amintite ale Consiliului National al Audiovizualului.
Am vrea sa stim de ce Televiziunea româna cheltuieste banii publici pentru a arata poporului cum pot fi ucise de catre un realizator TV animale din fauna salbatica a tarii? Care este sensul educativ al imaginilor socante din aceasta emisiune? Am vrea sa stim de ce aceasta emisiune care arata fara nici o perdea acte de cruzime fata de animale, este difuzata fara nici un avertisment la ora 10.00 dimineata, duminica? Este TVR scutita de a atentiona publicul ca se vor difuza imagini, socante de cruzime fata de animale? A scutit CNA-ul TVR de obligativitatea de a folosi semnele de avertizare
TVR organizeaza pe banii contribuabilului partide de vânatoare pentru realizatorii sai dornici sa filmeze animale salbatice, în timp ce sunt ucise cu bestialitate? Am vrea sa stim cum explica cei care au aprobat proiectul acestei emisiuni, difuzarea imaginilor socante si imaginile exhibitioniste în nota sado-masochista? Am vrea sa stim daca deplasarea si cheltuielile "realizatorului-vânator" au fost decontate din banii contribuabilului, sub pretextul realizarii emisiunii? Imaginile soc difuzate de TVR 2 cer în mod expres o reanalizare a conceptului emisiunii care a condus la difuzarea acestor barbarii, duminica, dimineata.
Astfel de orori nu au nici o conotatie educationala sau ecologista. Induc ideea absurda ca "aventura" în natura consta în a ucide animale salbatice, a filma asta si a difuza pe postul national tipetele scoase de animalele ucise (precum si multe alte imagini socante).
Adevarata aventura este întelegerea si eventual protejarea naturii. Emisiunea amintita, prin aceste episoade înfioratoare, care necesita sanctionarea drastica din partea CNA-ului si o analiza din partea comisiei de specialitate din Parlamentul României, face un grav deserviciu conceptului de protejare a naturii.
Nu negam sensul unei emisiuni dedicate pasionatilor de vânatoare. Dar imaginile soc din partidele de vânatoare la care a participat realizatorul clujean al emisiunii "Natura si aventura" nu îsi au locul nici macar într-o emisiune dedicata exclusiv acestei pasiuni. Partidele de vânatoare mentionate pot fi oferite doar celor care se bucura la vederea momentului în care animalul este ucis sau celor care iubesc luptele de câini sau de cocosi, celor care vor sa vada sânge (în nici un caz al lor!) si animale zvârcolindu-se înainte de a muri.
Vânatorii pasionati sunt interesati de tot ansamblul gestionarii unui fond de vânatoare, de istoria metodelor de vânatoare, de sanatatea populatiilor de vânat, de observatii în teren si nu doar de momentul în care animalul este ucis si se zbate total neputincios. Vânatorii pasionati, de moda veche pastreaza discretia fata de momentul uciderii animalului, fiind un act care implica propria constiinta, un gest intim asumat prin care este luata viata unei fiinte "lasata si ea de Dumnezeu pe Pamânt".
Nu negam dreptul realizatorului clujean de a filma propriile partide de vânatoare, oricât de sângeroase ar fi. Consideram, însa, ca difuzarea imaginilor nu trebuie sa se faca pe un post national, finantat din bani publici.
Episoadele sângeroase ale emisiunii "Natura si aventura" sunt jenante pentru Televiziunea româna si sunt un semnal de alarma. În acest ritm, ne putem astepta ca pe banii contribuabilului, la ore de mare audienta, un realizator cu derapaje emotionale sa împartaseasca natiunii imagini filmate cu "aventuri" mai scabroase la care a fost împins de propria "natura". Ele pot fi imagini cu sex explicit, cu nuditate, cu violenta extrema care ar putea fi difuzate fara nici un semn de avertizare duminica dimineata la emisiunea extrem de permisiva: Natura si aventura.
Sa speram ca semnalul de alarma va fi auzit si înteles, iar coordonatorii de programe din Televiziunea Româna, CNA-ul, Comisiile parlamentare cu atributii în domeniu vor gasi o formula de a face emisiunea "Natura si aventura" decenta.

Nicolae Serban-Pârâu - Bucuresti

Author: ONG Ecotur Sibiu
Uploaded by: Daniel Verniş
Views: 6669, Last update: Wed, Jun 7, 2006


Comment
DAN IORGA DAN IORGA, Sun, Jun 11, 2006, 5:52 pm

Sincere felicitări autorilor articolelor de mai sus!
Clubul Ecoterra2001 din Brasov promite să vină in curând cu completări privind gravele încălcări ale legislaţiei de mediu în multe zone ale ţării. Astăzi ne-am întors de la "7 Scări" din Piatra Mare, unde am încercat (fără succes) să mai curaţăm ceva din gunoaiele lăsate de turişti. Dacă insistam, ne prindea anul...3006!
Vă propunem aşadar, dragi colegi, mai ales Cluburilor braşovene (şi nu numai) declanşarea unei campanii de amploare pentru includerea Masivului Piatra Mare in zona ariilor protejate din România. Până nu este prea târziu!
Salutări tuturor!:-)

Fără foto Emeric PUSKAS, Sun, Jun 11, 2006, 9:34 pm

Sunt de acord cu faptul ca trebuie sa facem ceva cu protejarea mediului alpin, ca la tot pasul intalnim mormane de gunoaie lasate de turisti, dar sa fim atenti pe cine mandatam sa administreze Parcurile Nationale.

Exista un caz la care va invit sa meditam si anume:
Oare Parcul National - Piatra Craiului este cu adevarat protejat de cand sa infiintat Parcul?

Poteci insorite si mai ales curate!

Comments for this article
Login or register to comment