Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - 12 august 2006 :: Magura Casini (1156 m)

Bookmark and Share

12 august 2006 :: Magura Casini (1156 m)

Album foto complet (VALEA BUCIAS)


    Dimineata calda de august undeva prin marginea nordica a Muntilor Vrancei, ne scoate rapid de prin corturi.

Dupa zile intregi de ploi si aer mai rece decat cel obisnuit, vantul de aseara a impins norii in toate partile, lasand peste noapte un cer senin, plin de stele si o luna suie.
     La ora 8 si jumatate,  pe o caldura deja sufocanta, echipa noastra pleaca spre un munte necunoscut, de al carui nume auzisem pe undeva, dar nu stiam unde … Magura Casini. Pasind in padure, prin padurea deasa de fag si carpen, incep sa-mi aduc aminte de prin liceu de bataliile primului razboi mondial. In 1917, armata romana luase cu asalt Magura Casinului (1167 m), intr-una din cele mai sangeroase lupte din campania de vara, impotriva unei divizii austro-ungare.
     Pe o poteca slab conturata, dar marcata cu semne rosii, luam in piept panta mare a botului de muchie lasat din munte. Din echipa mai fac parte Olimpiu, Claudita, Monika si Dana, dar pe tot drumul ne insoteste si Loredana de la Mugur de Colt, cu echipa ei de pusti, proaspat adusi pe la concursuri. Urcusul abrupt scoate untul din noi, si cand ma bucur ca s-a mai potolit muchia incepe zona cea mai dificila. Printre pini razleti, pietre mari si mici, neprinse zdravan de pamantul framantat, urcam cu atentie sa nu accidentam pe cei din urma. Din pacate aglomeratia prea mare de pe poteca, face ca deseori sa se auda de mai sus sau de mai jos “Atentie! Piatra”. Grohotis de CasiniAvem de urcat o diferenta totala de peste 500 metri, din tabara de la Bucias, pana la cel mai inalt varf din Casini. Portiuni de padure deasea, alterneaza cu margini de abrupt framantat rau, pe unde pasesti cu atentie, sa nu cazi in rapa. Dupa mai bine de o ora de astfel de urcus ajungem pe un varf secundar, unde intalnim primul post de arbitri. Spre Zboina Neagra, primul munte mai important din Masivul Vrancei, cerul a ramas senin … frumoasa zi de august.
     De aici incepe calvarul. Culmea, dintre cele doua varfuri mai inalte ale Casinului, este plina de vegetatie abundenta, inalta, ce acopera pietrele instabile de pe poteca. Ai toate sansele sa-ti rupi gatul la un pas gresit. Decat sa ne grabim, mai bine o luam usurel, mai ales ca imediat dupa plecarea din post, o poteca falsa ne furase un pic spre est, intr-o usoara coborare. Cu ochii cascati larg dupa marcajele forestiere, dibuim poteca buna, prin desisul padurii. Dupa un sfert de ora, iesim intr-un luminis mai larg. Aici peisajul se schimba complet. Dam de un perete cu baza plina de grohotis mare. Asa ceva vezi doar prin Retezat sau Parang, pietroaie imense rupte din pereti. Acestea sunt gresiile de Vrancea, predominante in acesti munti. Dupa glasurile celor dinainte, ghicim ca poteca se strecoara undeva pe deasupra peretului, dar pentru a ajunge acolo trebuie sa ocolim ceva vreme. Nu ne vine sa se despartim de zona asta frumoasa, pline de muroi, cu fructele de abia coapte. Anul asta nu pusesem inca gura pe mure …
Zboina Neagra

    Deasupra peretului poteca se strecoara pe marginea abruptului, toti fiind cu ochii atintiti spre panzele de grohotis si, dincolo de vale, spre Zboina Neagra, inceputul adevaratei Vrance. Dintr-o poienita ne fac cu ochiul corturile lasate in urma acum vreo doua ceasuri. Peisajul se schimba iarasi … Magura Casiniintram intr-o padure intuneacoasa, plina de transee din primul razboi mondial. Pe aici austriecii construisera adevarate sisteme de fortificatii, cu transee, galerii, cazemate si cuiburi de mitraliere. Prin acest peisaj framantat, ajungem pe Vf. Casini (1165 m), impadurit, pe care-l ghicim dupa refugiul de lemn, darapanat, ramas pe aici cine stie de cand.
    Poteca isi schimba directia, spre NV, si incepem sa coboram pe o muchie lunga pana intr-o sa impadurita. Dupa ce trecem un mamelon stancos, pe langa o mare surpatura de piatra (de parca un bolovan imens ar fi luat-o la vale), cobram foarte abrupt pe un picior de munte. In stanga noastra ne insoteste o prapastie destul de expusa, mai ales ca printre echipaje mai sunt si neatenti, sau grabiti. Eu le sfatuiesc pe fete sa traverseze zona prin padurea deasa de molidis pitic. Mai bine zgariati decat adunati de prin hauri.
    La capatul pantei, dam de primele firisoare de apa … din pacate nu prea bune de baut. Zona este plina de izvoare ce pornesc spre vale din pamantul negru si mlastinos. Aici grupul se mareste. Ne-am ajuns unii pe altii din urma …Floare de Colt, Carpatia, Hai Hui, Vanturarita, Mugur de Colt … gramada la vale. Intram pe o vale pietroasa, unde suntem nevoiti sa coboram tot pe firul vaii, peste pietre, maluri pamantoase, iar dupa ce trecem o coama muntoasa, ajungem in Valea Buciasului, intr-o poienita cu o casa parasita, si teren mlastinos. Caldura de august ne loveste in crestet … pana aici a fost bine, tot pe la umbra. Continuam pe malul drept al vaii, pana la un vad unde ni se pare ca ar trebui sa trecem apa … o trecem cu emotii, cu bocanci prin apa (incercand sa ajut o domnisoara din Tg. Jiu la trecut apa, mai mult am incurcat-o si s-a udat saraca la picioare … nu prea mi-a reusit gestul, da` se mai intampla). Odata trecuti dincolo, dupa ceva minute de mers, dam si peste podul ce trecea apa … of of of … data viitoare poate scapam neudati. Nu mai avem mult …
    Ajungem la Cascada Bucias … splendida cadere de apa … de peste zece metri. Nu ma mai pot opri din fotografiat. Aici este capatul probei noastre, cu un mic rapel, unde o lasam pe Monika sa-si arate cunostintele. Eu nu mai am rabdare … pornesc pe drum spre tabara, uimit de micile cascade de apa de pe stanga drumului … pamantul plange … si plange frumos …
    Am plecat de acasa, suparat ca va fi o vreme ploioasa si pacatoasa, de stat in fata cortului … dar peste toate m-am intors cu amintiri placute si cu satisfactia de a fi vazut si altceva … un mic munte, de o mare frumusete … Magura Casini.

Emi Cristea, FLOARE DE COLT Brasov
Author: Emi Cristea
Uploaded by: Emi Cristea
Views: 9538, Last update: Sun, Aug 20, 2006Links to the Mountain Guide:
Muntii VRANCEI  
Login or register to comment