Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Miscellanea - Versantul estic al Bucsoiului

Bookmark and Share

Versantul estic al Bucsoiului - Varianta romaneasca la drumul lui Deubel

Varianta romaneasca la drumul lui Deubel

Primul drum turistic din Bucsoiul, deschis de Friedrich Deubel la 1886, servea necesitatilor ardelenilor, legind Omul de casa Malaiesti. Cum o asemenea desfasurare ii indeparta excesiv pe turistii regateni de Pichetul Rosu (pe unde trecea granita dintre Austro-Ungaria si Romania), acestia din urma au preferat – indrumati indeobste de localnici – o coborire pe "panta ierboasa a Bucsoiului". Au parcurs-o la acea vreme, intre altii, generalul Mavrocordat si Nicolae Bogdan. Aceeasi "coasta cu cruce" ("cruce" vizibila de la distanta si formata de intersectia in unghi drept a grohotisului vaii Bucsoaia cu un guler de stinca dezgolita), a fost strabatuta, in deceniul trei, de fratii Titeica, pentru ca ulterior ea sa dispara din insemnarile turistice. O scara de lemn, in buna stare la 1980, arata insa ca locurile continua sa cunoasca pasii oamenilor, ale vinatorilor mai ales.

La coborire, imediat din virful Bucsoiului se patrunde in pilnia nesfirsita a Vaii Bucsoaia. Deosebit de interesant, datorita privelistii ample asupra Vaii Bucsoiului, este aici mersul in imediata apropiere a coamei din dreapta. In locul unde aceasta coama cunoaste o prima bifurcatie (anuntind iesirea la liman, imediat mai jos, a Birului Mare, incepem traversarea in stinga, pentru a evita portiunea abrupta a vaii Bucsoaia. Depasind doua fire cu grohotis, patrundem dupa un timp in afluentul sudic al Vaii Rele, brat care a luat nastere nu cu mult mai sus, sub un perete de piatra. Desi locurile sint intrucitva inclinate, putem avansa cu usurinta, vizind un colt distinct, pe muchia dinspre Valea Bucsoaia. Prin saua ce leaga acest tanc de trupul muntelui revenim in bazinul Bucsoaiei, coborind un scoc prietenos pina intr-o zona deschisa, unde se lasa din dreapta firul principal al vaii. Ne despart aici de poteca Take Ionescu 5-10 minute de mers fara probleme.

Timp din virful Bucsoiului: circa o ora si jumatate. Dificultati minime, insa mersul pe ceata este recomandabil numai cu un bun cunoscator al locurilor.

Author: Mircea Ordean
Uploaded by: Vasile Coţovanu
Views: 5208, Last update: Wed, Jun 27, 2001



Links to the Mountain Guide:
Muntii BUCEGI  


A photo
Sfinxul babelor, submitted by Mariana Adam
26.07.2009

An article [Not found]

A trail
Cabana Babele-Mt. Jepii Mici-Cabana Caraiman

 

Login or register to comment