Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Cel mai tare muntoman - Etapa I

Bookmark and Share

Cel mai tare muntoman - Etapa I

În perioada 5-7 octombrie 2007 s-a desfăşurat prima etapă a concursului "Cel mai tare munţoman", concurs organizat de Asociaţia de Turism "Chindia" Târgovişte, structurat pe patru etape preliminare şi o etapă finală. Proiectul a fost finanţat de Autoritatea Naţională pentru Tineret, realizat în parteneriat cu Primăria Fieni, Agenţia pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa şi Parcul Natural Bucegi. Partener Media Radio Puls FM Târgovişte. Sponsor S. C. DISTRIGAZ SUD S. A.

PARTICIPANŢI:

1.

UŢINA ANDREEA MIRABELA

Col. Naţ. C. "Carabella"

2.

PAL SILVIU FRANCISC

Col. Naţ. C. "Carabella"

3.

PĂUNESCU ANDREEA RALUCA

Col. Naţ. C. "Carabella"

4.

NEGUŢ ROBERT

Col. Naţ. C. "Carabella"

5.

DOBRE GEORGIAN ADRIAN

Col. Naţ. C. "Carabella"

6.

GALBENU FLORINA MIHAELA

Col. Naţ. C. "Carabella"

7.

APRODU RALUCA

Col. Naţ. C. "Carabella"

8.

STAN FLORENTINA

Col. Naţ. C. "Carabella"

9.

MANGEAC SILVIA MARIANA

Col. Naţ. C. "Carabella"

10.

TĂNASE CRISTINA MARIA

Col. Naţ. C. "Carabella"

11.

ANTONESCU DAN GABRIEL

Col. Naţ. C. "Carabella"

12.

DRAGOMIR ANDREI AUREL

Col. Naţ. C. "Carabella"

13.

MĂNCILĂ VLAD ION

Col. Naţ. C. "Carabella"

14.

NICULAE CORINA MIHAELA

Sc. "Ion Barbu"

15.

FÂRŢADE AIDA ROXANA

Univ. "Carol Davila"

16.

FÂRŢADE CARMEN MIHAELA

Facultatea de Psihologie

17.

MIHAI ADRIAN

Facultatea de Drept

18.

VINTILĂ TUDOR

C. N. "C. Cantacuzino"

19.

ŞTEFAN NICULAE GEORGIANA

Şc. "Mihai Viteazul"

20.

ŞTEFAN NICULAE FLORINEL

Col. Naţ. C. "Carabella"

21.

LĂZĂRESCU GEORGE

Şc. "Mihai Viteazul"

22.

GHINOIU VLAD

Şc. "Mihai Viteazul"

23.

BUZĂŢOAIA ADRIAN

Şc. "Mihai Viteazul"

24.

CONSTANTINOAIA COSMIN

Col. Naţ. "N. Titulescu"

25.

DIACONESCU CRISTIAN

Col. Naţ. "N. Titulescu"

26.

MĂNDOIU IOANA

Col. Naţ. "N. Titulescu"

27.

BĂNULESCU ION RĂZVAN

Col. Naţ. "N. Titulescu"

28.

GORE ANA MARIA CRISTINA

Col. Naţ. "N. Titulescu"

29.

NICOLAE COSMIN

Col. Naţ. "N. Titulescu"

30.

DOBRE CIPRIAN

Col. Naţ. "N. Titulescu"

31.

NECULA CĂTĂLINA ELENA

Col. Naţ. "N. Titulescu"

32.

BUTOIU ANDREEA ELENA

Col. Naţ. "N. Titulescu"

33.

DUŢĂ BEATRICE GABRIELA

Col. Naţ. "N. Titulescu"

34.

DUIA IOANA MĂDĂLINA

Col. Naţ. "N. Titulescu"

35.

ROŞU GABRIEL

Col. Naţ. "N. Titulescu"

36.

BĂRBULESCU RADU ALEXANDRU

Col. Naţ. "N. Titulescu"

PROBELE DE CONCURS:

1.     Orientare de noapte (vineri seară) - probă practică;

2.     Drumeţie (sâmbătă) - Traseu de regularitate: Centrul de Vacanţă "Cerbul" Brătei - Centrul de Vacanţă "Vânătorul" Dobreşti - Cabana Scropoasa - Cheile Zănoagei Mari - Cabana Bolboci - Canton Brătei - Centrul de Vacanţă "Cerbul" Brătei (10 ore) - probă practică;

3.     Cunoştinţe despre Bucegi şi Leaota - 10 întrebări - în traseu, la Centrul de Vacanţă "Vânătorul" Dobreşti - probă teoretică;

4.     Floră şi faună montană - 10 întrebări - în traseu la CabanaScropoasa - probă teoretică;

5.     Meteo - 5 întrebări - în traseu, la cabana Bolboci - probă teoretică;

6.     Sanitar-prim ajutor - 10 întrebări - în traseu, la ieşirea din drumul forestier spre Canton Brătei - probă teoretică;

7.     Orientare de zi - (duminică dimineaţă) - probă practică;

8.     Speologie - 10 întrebări - în traseu, în Cheile Brăteiului la ieşirea din tunel - probă teoretică;

9.     Alpinism - (duminică) - coborârea în rapel - probă practică;

10.Surpriză - (sâmbătă) - ecologizare, strâns gunoi din traseu - probăpractică - (duminică) - impresii despre acţiune - probă teoretică;

FINALIŞTI:

1.    Dobre Georgian Adrian

2.    Antonescu Dan Gabriel

3.    Pal Silviu Francisc

4.    Dragomir Andrei

5.    Stan Florentina

6.    Neguţ Robert

7.    Mangeac Silvia Mariana

8.    Păunescu Andreea Raluca

9.    Măncilă Vlad Ion

Ileana Bocanciu - coordonator proiect

10 octombrie 2007

EDUCAŢIE PRIN TURISM

CEL MAI TARE MUNŢOMAN

IMPRESII - Etapa I

        "Această excursie a fost una dintre puţinele mele experienţe la munte. Chiar dacă a fost oarecum scurtă, a fost plină de peripeţii şi mai ales de cunoştinţe noi pe care cu drag le-am dobândit. Sincer, aş fi încântat ca toate orele de geografie de la şcoală să fie de acest gen. Frumoasele peisaje montane au încântat privirile tuturor participanţilor şi cu siguranţă oricine şi-ar dori să le revadă.

         Cu această ocazie mi-am şi făcut prieteni noi, dar desigur nu i-am uitat pe cei vechi: Dan şi Drago. Am petrecut zile superbe şi haioase împreună în această excursie. Deşi nopţile au fost friguroase, nu a fost o problemă să găsim metode ingenioase şi eficiente de a ne încălzi.

          Prima zi a fost acomodarea cu noul mediu înconjurător, dar cea de-a doua zi a fost cumplită dar în acelaşi timp frumoasă. Drumeţia a fost cel mai dificil lucru, pe care însă l-am trecut cu brio. La sfârşitul acestei probe nu mai aveam terminaţii nervoase în tălpi. Urcuşul şi mai ales coborâşul au fost groaznice pentru neantrenatele noastre picioare... (n.r. băiatul purta bocanci nou-nouţi...) Sincer, sunt chiar mândru că am reuşit să parcurg cei 37, 5 km (care au părut 375 de fapt) (n.r. traseul parcurs are 6 ˝ de mers efectiv, care la munte poate fi echivalat cu cel mult 20 km...).

Vlad

       "Nu ştiu cum să încep... dar, dacă tot nu ştiu, mai bine să sărim peste etapa asta cu introducerea şi să vorbim despre ce s-a întâmplat. (...)

        În primul rând mi-a plăcut ideea unui concurs care se desfăşoară pe munte, la care să participe mulţi tineri. Cel mai mult dintre toate probele mi-a plăcut proba de alpinism, următoarea fiind cea de orientare de noapte, probă ce seamănă cu un concurs super-cool televizat pe AXN; la fel de mult mi-a plăcut şi plimbarea pe traseele turistice, de la o cabană / punct turistic la altul. Un alt lucru care mi-a plăcut a fost acela că ghizii noştri au fost "de gaşcă" adică nişte persoane deosebite."

Georgian

        "Pe 5 octombrie 2007 am plecat cu scopul de a cuceri muntele. (...) Lucrurile frumoase care s-au întâmplat în această tabără au existat datorită ghizilor (sper ca am scris corect), care sunt nişte oameni plini de viaţă şi sociabili. Meritul pentru faptul că ne-am simţit bine aparţine doamnei Ileana Bocanciu şi ne-am simţit onoraţi că ne-a condus pe traseul turistic." (n.r. măi, măi ce drăguţ eşti, mersi!)

Robert - TESHU

         "A fost odată ca niciodată o tabără în inima munţilor: tabăra Cerbul Brătei. Aici am sosit şi noi într-o seară de vineri. Prima impresie nu a fost prea plăcută din cauza frigului. Cum am coborât din autobuz am exclamat în cor: "E frig rău!", apoi ne-am făcut curaj şi am privit dincolo de frig; şi bine am făcut!

         Am descoperit la Cerbul o privelişte nemaipomenită şi am rămas plăcut surprinşi de magia Bucegilor şi a Munţilor Leaota.

         Prima zi de drumeţie (şi singura) a fost în egală măsură fascinantă şi obositoare, am trecut totuşi cu bine de această zi şi am continuat cu următoarele probe. Cea mai interesantă din tot concursul a fost cea de alpinism. Rapelul ne-a provocat fiori pe şira spinării şi ne-a cam făcut picioarele să tremure.

         Concluzia acestei mici povestiri este una foarte scurtă: "Vino la munte şi învaţă să trăieşti!"

Fetiţele Powerpuff

        "Demult, într-o lume îndepărtată, în Munţii Bucegi, trăiau cinci fetiţe Powerpuff, descendente ale marelui munţomanBeep şi dintr-o tâmpenie s-au certat ca idioatele. În rest, tabăra a fost foarte drăguţă,  mâncarea OK, iar drumeţiile foarte faine."

Fetiţele Powerpuff

        "Pentru mine această excursie a fost ceva nou. Chiar dacă am fost de mai multe ori în excursii de acest fel, de data asta am parcurs trasee noi, am văzut peisaje încântătoare si o salamandră. Etapa a fost şi o provocare pentru noi, deoarece traseul a fost destul de greu. Cu toate că pe drum au fost momente plăcute sau mai puţin plăcute, am reuşit cu toţii să le trecem cu bine. Consider că a fost o experienţă ce nu ar trebui uitată niciodată. Sunt bucuros că am venit şi sper să mai am parte şi altă dată de momente atât de plăcute."

Radu

        "Demult, într-o lume îndepărtată, în Minţii Bucegi, trăiau cinci fetiţe Powerpuff descendente ale marelui munţomanBeep. Aşa ar fi început povestea noastră, dar ceea ce am trăit eu a fost realitate. Am venit aici să mă distrez, dar am învăţat lucruri noi şi interesante. A fost destul de obositor, dar asta din cauza faptului că nu în fiecare zi fac astfel de lucruri.

        Peisajele au fost minunate şi, chiar daca nu la toate probele am făcut foarte bine, am fost destul de uniţi şi ne-am împrietenit şi mai tare între noi."

Fetiţele Powerpuff - BUBBLESS

       "În Munţii Bucegi există o tabără, Tabăra Cerbul. Într-o zi de vineri am venit la această tabără la un concurs "Cel mai tare munţoman", împreună cu colegii mei de clasă. Toate probele concursului au fost extraordinare, în afară de cea cu alpinismul, deoarece mi-a fost teamă!"

Andreea

        "Pentru mine acest concurs a constituit o experienţă de neuitat, un prilej unic de a experimenta lucruri noi, de a cunoaşte muntele. Pe lângă compania plăcută şi peisajele superbe, acest voiaj ne-a dat ocazia de a ne cunoaşte pe noi înşine, uitând de viaţa monotonă de la oraş.

          De asemenea, am legat prietenii noi şi am învăţat mai multe despre Munţii Bucegi, decât poate aş fi învăţat vreodată la ora de geografie.

          În opinia mea, "Cel mai tare munţoman" este o tradiţie ce face cinste judeţului, un program care ar trebui continuat. În acest mod se formează dragostea pentru munte, pentru natură şi de asemenea dorinţa de a le menţine curate.

          Imediat ce voi avea ocazia, mă voi întoarce aici. Cu siguranţă. Aici am avut prima mea experienţă alpinistică şi prima călătorie de 10 ore."

Dan

          "Când am sosit în tabără, nu ştiam că acest concurs în urma căruia trebuia să obţinem titlul de "Cel mai tare munţoman" va fi atât de plin de surprize. Încă de la început lucrurile păreau destul de interesante şi pline de neprevăzut, dar pe parcursul drumeţiei de sâmbătă s-au dovedit adevărate încercări, în lupta cu propriile limite fizice şi psihice, în urma cărora, evident am învins!

           Vreau să spun că pe durata excursiei "un pic" poate însemna foarte mult, iar echipa îţi este "o mână dreaptă de fier", care te ajută să mergi înainte atunci când crezi că nu mai poţi. Prima probă a fost cea care ne-a unit echipa, cea mai distractivă şi în acelaşi timp ne-a ajutat să cunoaştem tabăra.

          Oricum în urma acestei experienţe pot să spun că mi-am cunoscut şi depăşit unele limite, am învăţat să merg alături de prieteni şi să mai rezist câte un pic atunci când nu-mi doream...

          "Cel mai tare munţoman" este o experienţă frumoasă, memorabilă şi foarte interesantă."

Carmen

          "Am venit în această tabără la îndemnul unei prietene, gândindu-mă că va fi o relaxare totală. Ajunsă, văzând cum stau lucrurile, m-am speriat puţin, dar asta nu a fost nimic pe lângă ce avea să urmeze a doua zi.

            Am pornit la traseu cu încredere, alături de colegi şi domnii profesori, dar pe măsură ce continuam traseul mi se părea din ce în ce mai greu şi în acelaşi timp începeau să apară şi regretele. Trebuie să recunosc că peisajul era minunat iar glumele domnului profesor mă ajutau să nu mă dau bătută.

          După acest traseu, ajunsă din nou în tabără, oboseala se resimţea în totalitate, mă durea tot corpul. În sinea mea îmi spuneam că n-o să mai vin, un lucru clar!

         Dar după proba de rapel, s-au schimbat lucrurile, au luat o nouă întorsătură: m-a făcut să-mi doresc să mai trăiesc astfel de experienţe, iar dacă o să mai am ocazia să mai trec prin aşa ceva, fără să mai stau pe gânduri, răspunsul ar fi clar DA. Sunt sigură, că acum sunt gata să fac faţă oricărei provocări."

Aida-Roxana

        "Păi nu ştiu cu ce să încep... a fost foarte tare când profu' ne-a cărat prin pădure atâtea ore, drept pentru care ţin să-i mulţumesc pentru durerea de picioare şi pentru minunatele peisaje văzute. (...) Mi-a plăcut că mi-am făcut şi noi prieteni, dar cel mai tare a fost la rapel. Păi pentru rapel am venit în tabără, NU? Abia aştept următoarea acţiune pentru a încerca noi provocări şi noi trasee numai bune de parcurs!!!"

Cu drag, al vostru munţoman DĂNUTZ!!!

         "Chiar dacă a fost obositor la început (urcare, coborâre), deja acum nu mai simt nimic. După ultima probă - chiar dacă am mai trecut prin ea, de fiecare dată ai emoţii - a meritat. Bocancii au fost grei, drumul lung, dar nu şi plictisitor. Cred că am avut cei mai tari monitori şi sper ca şi data viitoare să fie la fel. Mi-au plăcut peisajele şi mai ales Brăteiul care ne-a primit cu căldură, susurând cum a ştiut mai bine şi mai plăcut. Sunt mândră că am venit a doua oară şi sper să revin de fiecare dată cu acelaşi drag. A fost tare!

Corina

        "Fiind obositor, a fost fantastic de frumos. Chiar nu mă aşteptam să fie atât de tare. Cred că data viitoare când voi mai veni să nu mai fie la fel de greu, pentru că deja ştiu ce mă aşteaptă. La coborâre a fost mai uşor. (...) Sper ca anul viitor să revin prin aceste locuri şi printre aceşti colegi şi profesori."

Georgiana

        "Am venit în această tabără ca să mai uit de probleme şi să mă relaxez. Mi-a plăcut atât traseul printre creste cât şi domnii profesori care ne-au însoţit. M-au impresionat peisajele dar nu în ultimul rând cazarea şi organizarea celor din tabără. Ceea ce nu o să uit cu siguranţă este proba de rapel."

       "Peisaj frumos, traseu lung şi obositor. În principiu am venit pentru natură. Despre tabără nu am cuvinte să mă exprim ce mult m-am distrat cu colegii de cameră. În schimb partea în care concuram pe echipe a fost o treabă foarte ingenioasă iar testele de pe traseu foarte necesare pentru cultura noastră generală.

        Desigur aceste lucruri pe care le-am învăţat ne-ar putea ajuta atunci când avem o problemă în ceea ce priveşte muntele.

       Nu am comentarii, frumos, frumos, plăcut!"

       "Primind această sarcină de a scrie despre "Cel mai tare munţoman",  într-un moment  în care sunt lipsit total de inspiraţie, nu pot decât să-mi exprim sentimentele sincere şi trăirile reale pe care le-am avut în aceste trei zile, de care am fost profund impresionat şi am rămas uimit de ce peisaje am întâlnit în parcurgerea traseului nostru (Scropoasa, Zănoaga, Bolboci, Brătei, Cerbu) care sunt adevărate minunăţii ale naturii. Ca în orice aventură sunt şi părţi mai puţin plăcute, dar peste acestea am trecut cu uşurinţă, datorită faptului că am făcut aceste acţiuni din plăcere. 

         În concluzie, nu pot spune decât că totul a fost "ok" şi că o să mai vin şi altă dată, cum am venit şi până acum, dorind să fie plăcut, aventuros şi super tare!!!"

         "Am fost pentru prima dată într-o tabără cu mai mulţi copii din mai multe locuri, ne-am făcut prieteni noi şi bineînţeles că am avut ocazii de experienţe noi... cum ar fi: să mergem pe jos atâtea ore (pentru mine a fost ceva destul de ieşit din comun, că nu am mers atâta nici într-un an de zile), să coborâm pe stânci... (rapelul a fost o experienţă destul de plăcută, am avut puţină teamă la început, dar cu toate aceste emoţii mi-am învins teama)."

Andreea

        "Au fost cele mai frumoase zile, nu credeam că pot învăţa atâtea dintr-o simplă tabără."

        "Cel mai mult m-au impresionat Cheile Orzei. Mi-a plăcut drumeţia, cu toate că am avu unele probleme, din cauză că am mers mult pe jos... dar am avut norocul de a vizita şi cabane. Am avut plăcerea de a-mi face prieteni noi. Iar la final am mers să facem un rapel... care din punctul meu de vedere a fost cel mai aşteptat moment. Nu pot spune decât că totul a fost minunat!"

        "(...) Azi am avut o zi foarte proastă deoarece nu am putut coborî stânca pe care aproape toţi au coborât-o. Am fost supărat pe mine deoarece nu am putut..."

Daniel

         "Demult, într-o lume îndepărtată, în Munţii Bucegi, trăiau cinci fetiţe Powerpuff - descendente ale marelui munţomanBeep; după câteva idei care nu conveneau câtorva colege, fetiţele au hotărât să meargă singure pe drumul ales împreună.

          Cred că începutul a fost funny, dar ajunge cu tâmpeniile; să revenim la planul real.

         În ciuda frigului infernal, m-am simţit minunat, probele au fost bine gândite şi plăcute iar organizatorii au fost oameni de nota zece.

         Cea mai frumoasă probă a fost penultima (alpinismul) - părerea mea. A fost o experienţă unică, plăcerea a fost de ambele părţi - cu siguranţă va fi o amintire de neuitat - mai ales pentru noi adolescenţii."

Fetiţele Powerpuff

        "Mi-a plăcut faptul că această tabără a fost foarte organizată şi au fost activităţi interesante care ne vor ajuta mai târziu, mai ales proba de rapel, care a fost cea mai frumoasă activitate chiar dacă nu am avut curaj din prima încercare, dar am reuşit în a doua."

Filip

         "(...) Cât despre drumul de ieri, a fost o experienţă senzaţională pe care nu am mai trăit-o până acum. Chiar dacă seara am ajuns cu dureri de picioare şi bătături, mi-a plăcut foarte mult drumul, am văzut pe viu frumuseţile naturii şi splendoarea munţilor. (...) singurul lucru care m-a făcut să-mi revin a fost proba de astăzi de alpinism. Am vrut să văd şi să simt pe pielea mea ce simt profesioniştii chiar dacă am coborât doar 20m, a fost palpitant.

          Despre doamna Ileana, numai cuvinte de bine. O doamnă ambiţioasă şi plină de energie, cu multă experienţă şi cu un caracter puternic." (n.r. măi, măi, ce drăguţ eşti, mersi!)

 Silviu

        "Nu mi-a fost frică de nimic, am avut curajul să înving orice probă. A fost super, în afară de faptul că am mers ieri aproape toată ziua pe jos, dar a fost foarte frumos. Să vină următoarea tabără!"

        "A fost una dintre cele mai tari experienţe din viaţa mea! Nu am mers atât pe jos într-o singură zi de când mă ştiu şi totuşi am 18 ani (sa-mi fie ruşine), cu toate că m-au durut picioarele şi la un moment dat aveam impresia că am să cedez, am mers mai departe, aveam impresia că nu o să mai ajungem la tabără, dar într-un final, victorie, am ajuns teafără şi nevătămată, cert e că eram obosită şi murdară, dar asta făcea parte din decor.

          Într-un final nu pot să spun decât că m-am distrat, că a fost super tare şi dacă ar mai trebui să mai fac încă odată ce am făcut ieri, adică să merg ore în şir pe munte, aş merge cu cea mai mare plăcere!"

Beatrice

         "Azi, ultima zi din scurta excursie pe care am avut-o în weeek-end-ul de 5-7 octombrie 2007, scriu, cu mare bucurie că am venit, a fost o experienţă deosebită. Ieri 6 octombrie, am făcut un traseu turistic destul de obositor pentru cineva care n-a mers în viaţa lui aşa de mult, dar cu toate astea a fost fantastic pentru că am aflat lucruri noi, am văzut peisaje minunate şi am făcut haz de necazul colegilor noştri care se împiedicau, am spus glume şi am făcut pădurea să arate mai frumos adunând gunoaiele aruncate de nişte oameni inconştienţi.

        Azi, 7 octombrie, am avut proba de alpinism, o experienţă unică în viaţă care cu toate că este destul de dificilă este în acelaşi timp şi minunată, probă pe care aş mai face-o cu multă plăcere şi altădată.

         Spre sfârşit vreau să mulţumesc organizatorilor pentru că se gândesc la noi, tinerii şi fac astfel de excursii. Aş veni cu mare plăcere şi altădată."

Andreea

         "Părerea mea, este că a fost cea mai frumoasă "oră" de geografie. Am învăţat multe lucruri la care nu le dădeam importanţă şi pe care acum le-am reţinut, îmbogăţindu-mi astfel cultura generală. Traseul făcut, a fost o experienţă unică, plină de frumos, dar şi de oboseală şi de efort. Totuşi, în ciuda cestui efort, a fost ceva pe care probabil mulţi dintre noi vor dori să-l repete, pentru frumuseţea lui şi pentru "căderile" în care te poţi afla pe parcursul lui. A fost palpitant chiar şi statul pe un copac. Probele date au fost interesante, iar ultima (alpinismul) a fost foarte utilă şi a adus un sentiment superb, mai ales când priveam pământul apropiindu-se de foarte departe, foarte repede de mine."

Andrei

Redactat

Ileana Bocanciu - coordonator proiect

8 octombrie 200/

Author: Ileana Bocanciu
Uploaded by: Ileana Bocanciu
Views: 9820, Last update: Tue, Oct 23, 2007Links to the Mountain Guide:
Muntii BUCEGI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Cantonul Jepi-Sub Varful Ciocirlia

 

Login or register to comment