Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: MARIAN ANGHEL in de-ale lui MARIAN ANGHEL

Într-una din duminici, profitând de vremea frumoasă, am făcut o scurtă incursiune în Culmea Pricopanului, căci nu mai fusesem de ceva vreme...
 
Totul a început perfect.
În drumul spre cariera, am putut inspira adânc praful ridicat de un grup de patru ATV-uri, ce au trecut în viteză pe lângă noi.
Resize_of_Macin__01_
Nu a fost o surpriză apariţia lor, le văzusem de pe bac... Nici obiectivul lor nu a fost o surpriză, pentru că nu este prima dată când aceste aparate minunate, îşi fac apariţia în zona Parcului Naţional Munţii Măcin (PNM Măcin).
Macin__8_
În timp ce urcam pe valea Izvoarele (valea din dreptul carierei), paznicii de acolo ne-au informat că, de fapt, nu aveam voie să mergem pe acolo, ci să ocolim vf. Şerparu spre dreapta - pe unde este drumul de pământ, de fapt. Cum ne-au informat prea tarziu, noi am continuat să urcam pe vale, ieşind curând la poalele vârfului Piatra Râioasă.
 
Am pierdut câteva ore prin zonă, soarele permiţându-ne să ne lăfăim pe pietre, făcând concurenţă şopârliţelor ce ţopăiau alături. Bineînţeles, am ascultat cu mare plăcere motoarele celor patru ATV-uri care, împreună cu proprietarii sau chiriaşii de moment, s-au relaxat şi ele prin zonă.
Macin__9_
 
Resize_of_Macin__5_
Din fericire pentru ţară şi popor, limita PNM Măcin - modificată şi răs-modificată în funcţie de interese - se află acum pe partea dreaptă (în sensul de urcare) a drumului ce urcă în şaua dintre Piatra Râioasă şi vf. Vraju. Cu alte cuvinte, ATV-urile au mers corect, pe drumul "de lângă" limita parcului...
Resize_of_Macin__2_
 
Spre după amiază, am decis să mergem pe creasta Pricopanului spre nord-vest, până în oraşul Măcin, urmărind în acest sens, unul din marcajele realizate în ultimii ani, de către administraţia PNM Măcin.
 
Pe acest traseu de drumeţie bandă albastră, ne-am simţit în maximă siguranţă, pentru că marcajul apare des (cam pe fiecare a doua piatră mai importantă din cale...), ceea ce este foarte bine. Astfel, nu există risc de dezorientare pe viscol, ninsoare, ploaie torenţială, tornadă sau alte dezastre naturale care apar frecvent în această zonă şi care pot pune în pericol viaţa drumeţilor care vor devia în marile prăpăstii ce mărginesc, în stânga şi dreapta, poteca din creasta Pricopanului.
 
Astfel, din piatră-n piatră, am mers după marcajul cu săgeţi, în zig zag printre bolovani... şi pe una din cele "două-trei-patru" variante de potecă (toate marcate la fel), ce coboară/urcă între Piatra Râioasă-Vraju.

Resize_of_Macin__3_

 Macin_10

O mare problemă am avut într-un singur loc unde, logica noastră de baltă, a cam dat chix.

Un mare bolovan, aşezat la o bifurcaţie. Aici, săgeţi uriaşe cu vopsea, ne dirijau atât la stânga cât şi la dreapta... Presupun că pe aceste locuri, cineva a spus "Quo Vadis?"

Resize_of_Macin__4_ 

Noi... neştiutori fiind, nu ne-am asumat riscul de a părăsi "colecţia de poteci marcate".

Eee.. şi aici e aici! La un moment dat, ne-a ieşit în cale un alt bolovan ce bloca poteca şi un semnul exclamării. Asta e! Aici se află răspunsul la întrebarea pusă la bolovanul anterior, "Quo Vadis?"... Cel  puţin, aşa am crezut noi la început.

 Resize_of_Macin__6_

Când colo, ce să fie? Doar un bolovan ce trebuia ocolit mai pe jos.

Şi cum omul cu vopseaua nu s-a orientat din start, aşa cum trebuie, cu vopsirea potecii, s-a blocat printre bolovani...  Ca soluţie, a băgat scurt o deviere "periculoasă" spre dreapta, marcată corespunzător. Cine spunea că pe aceste meleaguri nu există "porţiuni periculoase"?

Resize_of_Macin__7_ 

În continuare, pentru a nu mai avea "surprize, surprize", am decis să părăsim poteca oficială şi să mergem pe o potecă aleasă ad hoc, pe care am ajuns fără probleme, direct în oraşul Măcin. Marcajul "banda albastra"nu ajunge în oraş, de altfel, ci coboară spre mânăstirea ce se clădeşte la poalele culmii.

 

CONCLUZII

1. în Pricopan se poate admira o colecţie întreagă de săgeţi vopsite pe stâncă. Foarte frumoase şi fotogenice!

2. merită fotografiat şi bolovanii vopsiţi cu albastru (de la curăţat pensulele), ce se află pe undeva pe v. Izvoarelor;

3. pentru spectacol de ATV-uri în Pricopan, recomand zilele de weekend;

4. recomand administraţiei PNM Măcin ca de acum încolo, pentru a fi şi mai sigure, traseele de drumeţie să fie marcate cu o dungă de vopsea continuă. Iar bolovanii "cheie" din cale, vopsiţi cu ceva semn de "sens giratoriu". Musai!

Marian Anghel

 DSC05624

Author: MARIAN ANGHEL
Views: 8309, Last update: Mon, Nov 10, 2008


Comment
Cătălin Viorel Frenţ Cătălin Viorel Frenţ, Tue, Nov 11, 2008, 11:26 pm

:-P domne deci se poate! Hai ca n-am mai ras de ceva vreme!:-D
Deci se poate cu acceptul Mariilor Sale, Directiuni de Parcuri Naturale/Nationale si asa ceva!
No cand am vrut candva sa marchez printr-un munte mai ferit de multimi... am primit numai suturi, ca fara AUTORITATI nu se poate. Iaca se poate si mai rau cu ele! Ca o completare... in mt. MH majoritatea traseelor au fost marcate prin bunavointa unui profesor iubitor de munte si al locurilor cuprinse intre Closani si Herculane si a copiilor pastoriti de el. Nah ca aici si-au dat cu stangu'n dreptu, si cu dreptu'n bolovan:-D
Oricum, daca e sa se stea dupa autoritati si sa dea cu piatra'n balta ca aici si ca peste tot... mai bine sunt lasati oameni care vor si pot.
Ca o intrebare... de ce in PN-uri au acces motociclete gen enduro? Si ele polueaza si nu numai fonic, la fel ca ATV-urile!

silviu jivan silviu jivan, Fri, Nov 28, 2008, 9:08 am

:-D:-D macar frumusetea locului a compensat cat de cat nu? logica la poza cu multe marcaje o cam ia razna si sfatul cu atv ul de weekend e de-a dreptu de ascultat.....pacat ca oameni care chiar adora aceste meleaguri si la pas lucreaza in timpul saptamanii si in weekend trebuie sa indure prostia unora si trebuie sa isi caute un loca foarte retras unde sa se simta bine in mediu natural

Comments for this article
Login or register to comment