Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Tabara Tematica Speo Alpin 2009

Bookmark and Share

Tabara Tematica Speo Alpin 2009

Tabăra Tematică „Speo - Alpin 2009”, a cărei temetică a fost finanţată de Ministerul Tineretului şi Sportului, prin Direcţia Judeţeană pentru Tineret Dâmboviţa s-a desfăşurat în perioada 24-30 august 2009, în Centrul de Vacanţă „Cerbul” Brătei. Activităţile teoretice şi practice au fost aplicate în masivele Bucegi şi Leaota, în mare parte în arealul Parcului Natural Bucegi. Prin urmare, acţiunea s-a bucurat de spijinul administraţiei parcului, care a pus la dispoziţie saci de plastic şi mănuşi pentru  ecologizarea traseelor străbătute.

 

             La activităţile teoretice şi practice  (evaluări teoretice scrise iniţiale şi finale, cursuri, proiecţii de imagini Power Point, trasee alpine, ateliere de lucru, alpinism şi speologie vizitare peşteri)  au participat 48 de copii şi tineri din 11 localităţi.

 

            Petrecând o săptămână minunată, plină de soare şi peripeţii, tinerii au parcurs în munţii Bucegi traseul: Tabăra Cerbul – Cheile Zănoagei Mari – Cabana Bolboci – Şaua Lucăcilă – Stăna din Clăi cu ascensiune pe Claia de Piatră. Apoi au făcut cunoştinţă cu căţărarea pe stânci, urcînd pe văile alpine Rătei şi Brătei şi au continuat cu exersarea tehnicilor de urcare şi coborâre folosind Parcul de Aventură din incinta Centrului de Vacanţă „Cerbul”. Escalada pe stâncă, pe un traseu cu grad de deficultate mai mare, de tip manşă, precum şi rapelul au îmbogăţit experienţa participanţilor în zilele următoare. În ceea ce priveşte activitatea legată de ştiinţa despre studiul peşterilor – speologia – participanţii au avut posibilitatea să urmărească proiecţii de imagini despre minunata lume subterană, să cunnoască şi să testeze pe viu echipamentul pentru speologie dar şi să pătrundă cu adevărat în întunericul şi răcoarea cavernelor din bazinul Văii Rătei: Peştera cu Patru Intrări din Chei, Peştera Onicăi, Peştera Rătei (monment natural şi captare de apă potabilă – prezentarea intrării) şi Peştera cu Două Intrări.

 

          În ultima seară, tinerii au stat până târziu, depănând amintiri, alături de cântecul chitarei şi de focul de tabără.

 

          La Tabăra Tematică  „Speo - Alpin 2009” au fost prezenţi din partea asociaţiei următorii monitori: Beneş Cristina, Cucu Adriana, Potrivitu George - Cristian, Heaşcă Gabriel, Prundaru Marius, care s-au implicat în toate activităţile taberei.

 

 

Data: 1 septembrie 2009

Coordonator program,

Prof. Marius Prundaru

Author: Ileana Bocanciu
Uploaded by: Ileana Bocanciu
Views: 7232, Last update: Wed, Sep 2, 2009Links to the Mountain Guide:
Muntii BUCEGI  


A photo [Not found]

An article Traseul Speranţei, submitted by Ileana Bocanciu -
(grad 6B, 14l.c. cu pas de 9 -) Am plecat sâmbătă (09.10.2004) dimineaţă la ora 6: 00 din Bucureşti, împreună cu prietenul meu Cornel Sainu către Buşteni cu gândul de a face traseul Speranţei (14 lungimi de coardă). Am ajuns in jurul orei 8: 00 în Buşteni de unde am luat strictul necesar pentru o zi de căţărat grea şi am plecat în fugă către Valea Alba şi apoi Peretele Văi Albe - ţinta finală. Am ajuns la baza peretelui în jurul orei 10: 00 unde ne-am desfăcut echipamentul şi ne-am pregătit pentru căţărat. La ora 10: 30 am intrat în traseu, cu speranţa ca până la ora 13: 30 maxim, să fim sub pasajul numit Amvon cotat cu gradul de 9 -, pentru că se spune că dacă nu eşti până la ora 13: 30 în Amvon trebuie să te retragi, drept   urmare am început să ne căţărăm cât mai repede ca să nu pierdem prea mult timp. La ora la care am ajuns la bază, în peretele Văii Albe erau trei echipe, dintre care două erau deja la mijlocul peretelui. Am mers cap schimbat până la ieşire,...

A trail
Bran-Podul Oprisului-Poiana Panicerului-Culmea Tiganesti-Ref. Scara-Varful si Cabana Omu

 

Login or register to comment