Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

"Muntii Carpati" Magazine - Prin muntii Buzaului

Bookmark and Share

Prin muntii Buzaului

        Muntii Buzaului sunt putin cunoscuti si, cu atat mai putin, vizitati. Pacat, caci locurile, si uneori oamenii, pot surprinde pe vizitator cu o peisagistica rar intalnita in ultima vreme. Plaiuri domoale “sparte” din loc in loc de stancarii salbatice, catune izolate de tot ce e modern, paduri dese pline de jivine rar tulburate de prezenta umana, puturi din piatra sau lemn acompaniate de scartaitul jalnic al unei cumpene cu galeata din lemn, ici–colo case din lemn locuite sau parasite, tencuite sau nu, acoperite cu sita sau sindrila innegrita de vreme.

Pe aici se gasesc plaiuri cu urme de locuire ce se pierde in negura timpului, atestand continuitatea de vietuire a unei natii care a supravietuit vicisitudinilor secolelor ce au trecut peste ea. Sunt locuri ce se doresc redescoperite, sunt locuri ce sigur ar trebui popularizate de oameni si institutii platite de fiecare dintre noi, sunt locuri fara de care am fi mai saraci sufleteste si mental, iar natia mai stirbita in identitate.

Inca mai avem drumuri vechi de secole ce au scris istorie, manastiri vechi pitite in funduri de munte unde nevolnicesc doi sau trei calugari cu chemare si har de la Dumnezeu, cu iubire pentru semeni, inca mai avem bisericute vechi din lemn ce au slujit in vreme de pace taranului roman si asezari rupestre in care s-au adapostit si s-au rugat in negura timpului primii calugari crestini.

Sunt locuri in care linistea iti sparge urechile si-ti sfasie mintea, sunt locuri in care armonia naturii iti rupe sufletul in trei – patru si te face sa gandesti ca daca Dumnezeu ar hotari sa te cheme la el, pe ultimul drum, locul pe care ar fi sa-ti pui capul in ce-a din urma clipa, aici, pe aceste plaiuri sa-l asezi. 

Iata, pe scurt, cateva cuvinte despre si dintr-o alta Romanie Pitoreasca, dupa cum imi mai place sa spun, cateva imagini inchipuite pe hartie – pardon, pe sticla – ce pot fi aduse la realitate printr-o vizita de cateva zile pe plaiuri Buzoiene, in zona de munte, prin locuri ce pot fi numite, pe drept cuvant, “pe-un picior de plai, pe-o gura de rai”.

In peioada urmatoare voi publica pe sait si pe blogul personal un serial al unui traseu inedit din muntii Siriului, insotit de imagini foto realizate in aceasta vara. 

www.veniticunoi.blogspot.com

Author: Gheorghe-Emil Pop
Uploaded by: Gheorghe-Emil Pop
Views: 6377, Last update: Sun, Sep 20, 2009Links to the Mountain Guide:
Muntii SIRIU  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Siriu Bai-Valea Bradului-Coltii Balei-Coltii Bocirnei, Sub Varful Siriu-Poarta Vinturilor-Lacul Sec-Fetele Maliiei-Culmea Blogii-Valea Siriului Mic-Siriu Bai

 

Login or register to comment