Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Practică geografică în Culoarul Bran – Dragoslavele (5 – 12 iulie 2010)

  • Alpinet
  • Articole
  • Practică geografică în Culoarul Bran – Dragoslavele (5 – 12 iulie 2010)
Bookmark and Share

Practică geografică în Culoarul Bran – Dragoslavele (5 – 12 iulie 2010)

În perioada 5 – 12 iulie 2010 s-a desfăşurat în practica studenţilor de la specializarea Geografie de la Universitatea Valahia din Târgovişte, având ca bază Staţiunea de Cercetări şi Practică a Studenţilor de la Fundata, jud. Braşov.

Staţiunea de Cercetări Şi Practică a Studenţilor din comuna Fundata, sat Fundăţica este o locaţie accesibilă pentru aplicaţii practice şi practica studenţilor de la specializările Geografie, Istorie şi Educaţie fizică şi sportivă. Cadrul geografic în care se desfăşoară practica din luna iulie este oferit de Culoarul Bran – Dragoslavele, Munţii Bucegi, Munţii Leaota şi Munţii Piatra Craiului. De asemenea, în imediata apropiere se află Munţii Iezer.

Vremea favorabilă şi dispoziţia la efort şi concentrare (şi mai ales buna dispoziţie) a tuturor participanţilor au făcut ca practica să se desfăşoare conform planului iniţial.

Ziua 1 – Luni 5 iulie 2010

La ora 09: 30 a avut loc adunarea în curtea Facultăţii de Ştiinţe Umaniste (B-dul Carol I) şi am făcut deplasarea, cu un autocar închiriat, pe traseul Târgovişte – Câmpulung Muscel – Mateiaş (monumentul eroilor) – Dragoslavele – Rucăr – Podul Dâmboviţei – Fundata.

La ora 13: 00 am ajuns în faţa primăriei Fundata, de unde, cu ajutorul primarului localităţii (căruia îi mulţumim şi în acest mod), am coborât, cu câteva maşini, tot bagajul către Staţiunea de Cercetări. Echipa de studenţi (aproximativ 34) a coborât per pedes dar fără bagaje.

DSCF6278

În jurul orei 15: 00 toată lumea era cazată, acomodată cu locaţia (pentru cei mai mulţi a fost primul contact cu acest loc deosebit de frumos din Culoarul Bran – Dragoslavele) şi pregătită de ceea ce avea să urmeze.

Ziua a continuat cu prezentări teoretice ale spaţiului geografic în care ne aflam, asupra programului ce urma şi asupra regulilor elementare de comportament în asemenea condiţii (Regulamentul practicii, Legile muntelui, Regulile cabanei, Echipamentul montan etc.). Seara s-a încheiat cu program de voie şi cină.

Ziua 2 – Marţi 6 iulie 2010

După micul dejun de la ora 8: 00 am pornit în prima deplasare care a avut ca obiectiv realizarea de observaţii asupra reliefului carstic din sectorul Dâmbovicioara – Podul Dâmboviţei – Cheia – Rudăriţa. Traseul urmat a fost Fundăţica – Fundata – Şirnea - Valea Pârâului Sec – Dâmbovicioara – Podul Dâmboviţei – Valea Cheii – Valea Rudăriţei – Fundăţica. Am vizitat Peştera Dâmbovicioara (cu explicaţiile simpatice ale micului ghid de doar câţiva anişori), am parcurs sectoarele succesive de chei de pe valea Dâmbovicioara, am făcut o pauză scurtă de prânz şi…… am pierdut autobuzul de Fundata pe care trebuia să îl interceptăm în Podul Dâmboviţei. Aşa că, în afară de un mic grup care a optat să folosească maşini de ocazie către Fundata, cea mai mare parte a grupului a pornit la pas grăbit pe valea Cheii pe un traseu care se anunţa de 2 ore şi jumătate. După circa 3 km am fost prinşi din urmă de un autoturism ARO al cărui şofer s-a îndurat de grupul vesel şi ne-a îmbarcat pe toţi în remorcă şi, în acest mod inedit am ajuns lângă cabana noastră.

A urmat  cina de la ora 18: 00 şi direct odihna după o zi lungă şi interesantă.

DSCF6382

Ziua 3 – Miercuri 7 iulie 2010

A fost ziua atingerii cotei maxime din imediata apropiere (Vârful Sf. Ilie 1878 m). După micul dejun toată lumea s-a echipat şi am pornit spre sud către cota maximă care este în acelaşi timp şi punctul de intersecţie a trei bazine hidrografice (Olt, Ialomiţa şi Dâmboviţa) şi a trei judeţe (Braşov, Dâmboviţa şi Argeş). Vremea a ţinut cu noi, aşa încât în 2 ore şi jumătate eram sus. Imediat după aceea norii au invadat văile înconjurătoare şi ulterior şi vârful, încât am fost nevoiţi să pornim spre casă. Ploaia a fost următorul fenomen pe care l-am trăit din plin, iar toată lumea şi-a îmbrăcat pelerinele de ploaie, încât arătam ca o echipă de campanie electorală de multiplă coloratură politică.

A urmat desigur cina, precedată de schimbarea hainelor şi a încălţămintei ude şi urmată de discuţii şi odihnă.

DSCF6526

Ziua 4 – Joi 8 iulie 2010

După două zile pline a urmat o zi ceva mai relaxată, marcată doar de vizita la staţia meteorologică din Fundata (Dealul Băcârcea  - 1380 m alt.) şi de refacerea forţelor pentru programul ce avea să urmeze. Acest lucru ne-a permis să prestăm şi alte activităţi mai mult sau mai puţin educative: fotbal, jocuri de cabană, discotecă, precum şi activităţi administrative.

DSCF6281

Ziua 5 – Vineri 9 iulie 2010

A fost ziua dedicată hidrologiei şi pedologiei. Vremea ne-a permis să mergem în valea Rudăriţa şi să facem profile transversale ale albiei minore, măsurători de viteze şi debite. Practic, după ce s-au oferit instrucţiunile metodologice, au fost stabilite şapte echipe care au făcut independent măsurători pe firul văii. Seara rezultatele au fost comparate şi comentate. În paralel au fost discuţii referitoare la învelişul de soluri montane din împrejurimile staţiunii.

DSCF6436

Ziua 6 – Sâmbătă 10 iulie 2010

Sâmbătă a fost parcurs un traseu complex care a vizat mai multe obiective. Iniţial, tot grupul a făcut deplasarea Fundăţica – Moieciu de Sus, pe o potecă folosită de localnici. Odată ajunşi aici s-au refăcut echipele de la măsurătorile hidrologice de cu o zi în urmă şi fiecare echipă a realizat interviuri cu localnicii, cu scopul de a identifica modul de percepţie de către aceştia în ceea ce priveşte hazardele naturale, în special inundaţiile din Valea Moieciu. După o oră de interviuri, ne-am deplasat către Moieciu de Jos, am vizitat depunerile de travertin din punctul La Chişătoare, am văzut complexul turistic Cheile Grădiştei şi de aici am plecat urmărind firul văii Grădiştei către Fundata, de asemenea pe o potecă bine cunoscută de localnici.

Seara, după cină, toate echipele şi-au prezentat rezultatele interviurilor şi s-au tras o serie de concluzii (şedinţa a durat destul de mult, astfel încât am ratat începutul meciului Uruguay – Germania).

DSCF6539

Ziua 7 – Duminică 11 iulie 2010

A fost ziua pregătirii de întoarcere. Totuşi nu puteam încheia abrupt, astfel încât s-a constituit o grupă pe bază de voluntariat care a mers pe traseul Cheile Rudăriţei – Cheile Crovului – Peştera Emilian Cristea şi retur, şi cu vizitarea altor grote şi peşteri (Grota Altar, Peştera Fulga, Peştera Uluce).

Seara, toată lumea a făcut curăţenie, s-au strâns gunoaiele în saci de plastic (gunoaie pe care le-am transportat până la Târgovişte),  am făcut un foc de tabără şi o masă festivă în curtea staţiunii şi discotecă.

DSCF6594

Ziua 8 – Luni 12 iulie 2010

A fost ziua cea mai grea – ziua întoarcerii acasă.

Pe ansamblu, a fost o incursiune utilă şi interesantă pentru tinerii geografi într-un spaţiu geografic ofertant din punct de vedere al informaţiilor şi al domeniilor de cunoaştere. Pe de altă parte, a fost o ocazie bună de a se produce o legare a colectivului anului II geografie, lucru realizabil prin prisma faptului că toţi studenţii au fost puşi în situaţia de a convieţui, de a se organiza, de a lucra şi de a-şi petrece timpul liber împreună pentru o perioadă de 8 zile.

DSCF6298

Impresii ale participanţilor

Aplicaţia practică desfăşurată în intervalul 5-12 iulie 2010 a fost o experienţă de neuitat. Alături de domnii profesori şi de colegi am învăţat lucruri noi şi am văzut peisaje spectaculoase. Deşi traseul spre peştera Emilian Cristea nu a fost prea uşor, priveliştea din faţa acesteia ne-a impresionat, iar mersul printre nori pe Vârful Sf. Ilie a fost extraordinar. Îmi voi aminti cu plăcere de aceste zile, de aventura cu acel ARO care ne-a uşurat mersul de pe Valea Rudăriţei şi de focul de tabără din ultima noapte petrecută la cabană. Abia aştept o nouă aplicaţie!

Steluţa Savu

Practica de o săptămâna de la Fundăţica a însemnat mult pentru mine şi aş fi regretat dacă o ratam. Am învăţat multe lucruri noi, nu doar informaţii ştiinţifice care le-am reţinut din propria mea curiozitate şi le-am înţeles mai bine vizualizând, am calculat debitul lichid pe secţiuni pe Rudăriţa prin metoda flotorilor, am fost la Staţia Meteo... ci şi cum să mă descurc în situaţii mai grele dar peste care am trecut foarte uşor cu aşa colegi de treabă alături de mine (mulţumesc colegilor care nu m-au lăsat la greu, au tras de mine să urc, m-au împins să cobor, mi-au luat ghiozdanul sau m-au bine-dispus şi încurajat - se ştiu ei). Traseele mi-au plăcut cel mai mult chiar dacă aveam momente când eram obosiţi, sau ne ziceam nu mai ajungem odată? sau abia aşteptam sa fim “acasă” (aşa numeam noi Staţiunea de Cercetări şi Practică a Studenţilor - Fundăţica). Cu toate acestea, pe trasee se râdea foarte mult (tot timpul cu “tărăboiul după noi”- gaşca de câini în care apărea mereu câte un câine de nici nu ştii unde, şi iar se “smotoceau” pe la picioarele noastre), uite-aşa nici nu ne dădeam seama cum trece timpul. În prima zi când ne-am întors de la Peştera Dâmbovicioara am mers toţi într-un ARO camionetă şi a fost foarte distractiv: era un pic de teamă la hopuri, la crengile care îţi veneau în cap, la curba ce ne dezechilibra dar mi-a plăcut cum îmi bătea vântul în păr (mai venea şi câte o pietricică în faţă) şi faptul că eram foarte gălăgioşi. Am fost entuziasmată când am ajuns pe vârful Sf. Ilie, pe ultima sută de metri făcusem un şir ţinându-ne de mână să reuşim să ajungem... Andrei – eu – Ema – Mihaela (şirul se schimba în permanenţă), mi-a plăcut şi ceaţa chiar dacă ne-a stat în cale iar la coborâre ploaia ne-a ajutat să prindem viteză şi să ajungem mai repede “acasă”, mai ales că auzisem că pe calcare exista posibilitatea de a fi trăsniţi.

Am făcut şi chestionare în comuna Moieciu şi anume pe Moieciu Rece a fost echipa mea; cei mai în vârstă chestionaţi fiind la noi, o mămăiţă de 82 de ani şi un “mascul”J de 79 de ani (glumeţ rău). Cu chiu cu vai (aveam un cârcel la picior) am mai urcat şi până la Peştera Emilian Cristea, mai luam câte o frăguţă mai prindeam energie, mai ne prindeam de câte o creangă, mai ateriza câte o piatră de la cei din faţă şi auzeai: Atenţie piatră!!!, sau Atenţie creangă!!!... după ce te lovea deja peste faţă. La urcare mi-au tremurat rău picioarele (iar la coborâre mai mult pe şezut). Iniţial nu mai găseam peştera, am aflat că urcasem mai sus decât trebuia dar a meritat pentru ceea ce am admirat de la înălţime. În Peşteră a avut loc şi un concert: ne-au cântat şi încântat Andrei şi George, am cântat cu toţii celebra melodie cu “Studenta”... pentru ca în acea seară (adică ultima L) să facem şi o interpretare originală a melodiei. Iar cele mai tari poze cu noi sunt cele când stăteam cu mâinile sus şi cu spatele. A fost o săptămână care m-a învăţat să convieţuiesc cu mai multe persoane, să preţuiesc mâncarea dar mai ales sa nu fac risipă de apă la duş. Mulţumesc profilor că au fost înţelegători cu noi şi în special îndrumătorului nostru de an care ne-a fost prieten, ne-a învăţat jocuri interesante şi a ascultat problemele fiecăruia. Acum aştept următoarea aplicaţie, cu toţi şi cât mai curând, poate în toamnă. Vacanţă plăcută BRAZILOR din anul III!!!

Lavinia Bica

Aplicaţia practică în Culoarul Rucăr - Bran a fost o experienţă foarte plăcută. Cel mai mult mi-a plăcut pe vf. Sf. Ilie când au venit norii peste noi şi eram în interiorul norilor. Dar probabil cea mai tare fază a fost când ne-am întors la cabană în remorca ARO. Dacă se va mai face, o să mai merg sigur şi sper că o sa mai fie, că a fost chiar foarte mishto.

Marian Nicoara

FUNDĂŢICA ……. Sunt multe de spus despre această localitate, în special despre practica anului II la Staţiunea de Cercetări şi Practică a Studenţilor. Păcat pentru colegii care nu au reuşit să ne însoţească, pentru că nu de multe ori în viaţă ai şansa să fii parte a unui tot unitar, să lupţi, să ajuţi, să tragi cu dinţii ca echipa să nu dea greş. Am avut parte de o experienţă de neuitat pentru că de fiecare dată am reuşit să îmbinăm distracţia cu munca, astfel că totul a părut asemenea unui joc. Cântecele şi jocurile s-au îmbinat armonic cu drumeţiile: trasee lungi, căţărări pline de adrenalina, şi cel mai folosit cuvânt din toate acestea:” Marsshhh!!”. Nu vreau să plictisesc cu detalii, dar pot spune ce s-a întâmplat în perioada 5 - 12 iulie în câteva cuvinte: cercetare, aplicare, inventivitate, spirit de echipă, rezistenţă, şi, nu în ultimul rând, voie bună !!!

Mii de mulţumiri organizatorilor! Ţineţi-o tot aşa !

Traian Bucurică

http://thecircleofnature.wordpress.com

Author: George Muratoreanu
Uploaded by: George Muratoreanu
Views: 7870, Last update: Wed, Jul 14, 2010



Links to the Mountain Guide:
Culoarul Rucar-Bran  
Login or register to comment