Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

About Alpinet - Pico del Teide (Teide Peak)

Bookmark and Share

Pico del Teide (Teide Peak)
Pico del Teide (Teide Peak)

Jurnal de calatorie,

Am facut aceasta excursie in noiembrie 2011, impreuna cu Lidia, care a facut si pozele ce insotesc aceste note, si am ajuns pe varf intr-o miercuri, pe 16. (Pentru cursivitatea textului toate pozele vor fi adaugate la sfarsitul articolului). Excursia a fost organizata, pentru 2 persoane, printr-o agentie de turism din Bucuresti si fiind intr-o luna de iarna nu am gasit charter direct din Bucuresti pentru Tenerife ci a trebuit sa mergem prin Frankfurt, ceea ce a sporit farmecul excursiei dar evident si costul acesteia.

Insula Tenerife, cea mai mare din arhipelagul Canare tine de Spania si se poate calatorii acolo ca in orice tara din Uniunea Eurpeana.

Insula este in intregime vulcanica, punctul cel mai inalt constituindu-l Pico del Teide care este conul unui vulcan ce se inalta semet la 3718 m deasupra nivelului marii si care este in „amortire”, ultima eruptie avand loc in 1909, inainte de aceasta eruptii notabile fiind pe la 1700. Toata zona vulcanica Teide a fost declarata parc national de catre autoritatile spaniole si protejata in consecinta.

Punctele de atractie de pe insula sunt multiple intr-adevar, insa evident cel mai important dintre ele este „the summit”, varful, pentru cei care se incumeta sa ajunga pana acolo.

Dupa ce am ajuns pe aeroport in Tenerife si cei de la agentia de turism au avut grija sa ne duca la hotel am devenit independenti, „On Our Own” si pentru a ne putea deplasa pe insula am inchiriat o masina (in conditii foarte avantajoase si relativ ieftin). Fara aceasta masina ar fi trebuit sa ne deplasam cu autobuzele locale ceea ce ar fi ingreunat mult posibilitatile de miscare si de atingere a punctelor indepartate. Oricum 90% din masinile care circula pe insule sunt inchiriate, afluxul de turisti fiind semnificativ.

Zona Teide si parcul cu acelasi nume se afla amplasata cumva in centrul insulei, varful vulcanului fiind vizibil din orice punct al acesteia sub diferite forme, uneori aparand sub acelasi aspect conic ca Fujiyama.

Petele albe vizibile imediat sub varf care dau aparenta unor petece de zapada sunt de fapt roci vulcanice alterate pana la kaolinit.

Pentru a ajunge pe varf, la 3718 m este necesar un permis care se poate obtine cu o vreme inainte on line, de la linkul atasat la bibliografia acestui articol. Fara acest permis accesul pe varf este imposibil, zona fiind pazita de ranger-ii parcului care nu fac concesii nimanui. Permisul nu se poate obtine in zona parcului sau a telecabinei existente in zona varfului.

Capatul de jos al telecabinei se gaseste la 2356 m altitudine (pana aici ajungandu-se cu masina, pe o sosea asfaltata), si pentru a lua telecabina biletul costa 25 Euro de persoana (dus-intors). Telecabina merge pana la 3555 m, intr-un loc numit La Rambleta. Abia de aici, pentru a ajunge pe varful situat la alti 163 m diferenta de nivel mai sus (la 3718 m) este necesar permisul. La telecabina, pentru a urca, se formeaza cozi, la care sa poate sta intre o jumatate de ora si doua ore, in functie de sezon si de momentul din zi ales pentru urcare.

Urcusul intre capatul de sus al telecabinei si varf se face desigur pe jos si nu este neaparat foarte usor, cei 163 m diferenta de nivel se pot strabate intr-o jumatate de ora pana-n 45 de minute, pe o poteca amenajata ce urca in serpentine stranse spre varf. Aerul este destul de rarefiat dar obstacole majore nu sunt. In mod normal nu prea ninge si nu sunt necesari coltari sau piolet, dar totusi, fiind la aproape 4000 de metrii altitudine, vremea, mai ales in lunile de iarna poate fi friguroasa si hainele groase nu pot lipsi (cel putin din bagaje) ca si incaltamintea adecvata (adidasi solizi de munte sau bocanci usori). Daca vremea este rea (ceea ce se intampla destul de rar) telecabina nu circula si cei care si-au programat urcarea pe varf si procurarea in prealabila a permisului vor rata urcarea, fiind necesara obtinerea unui alt permis, pentru o alta zi.

Timpul pe care turistii au voie sa-l petreaca pe varf este restricionat la 15-20 de minute, dar este suficient pentru a admira privelistea uluitoare din vale dar si craterul vulcanului stins, in care totusi exista o fumarola iar terenul chiar pe varf este cald la atingere.

Senzatia pe care o ai pe varf este de straniu, de popas intre nori, daca nu chiar pe acoperisul „lumii” cel putin pe acoperisul acestui capat de lume. Pentru noi a fost recordul de altitudine atins pana la acel moment si asta a sporit sentimentul de implinire si de ce nu de mandrie pentru telul atins.

Peisajul este selenar, arid, predominand blocurile de diferite dimensiuni constituite din roci vulcanice efuzive. Se pune atunci intrebarea legitima, de ce accesul pe varf este restrictionat si strict controlat de administratia parcului? Doar ajungand acolo, pe varf, iti poti raspunde la aceasta intrebare, punctul terminus al traseului constituindu-l buza craterului care este relativ ingusta tot aici fiind si fumarola. Evident, desi desertul de piatra de jur imprejur poate gazduii cohorte de turisti acest lucru nu este posibil si pe varful propriu-zis, unde desigur ca toata lumea vrea sa ajunga.

Pentru cei ce vor sa atinga varful venind pe jos din caldera principala (plecand de la altitudinea de 2100-2300 de metrii) acest lucru este posibil pe cel putin doua trasee amenajate cu traditionalele poteci ce confera accesul turistilor in zona alpina a parcului, dar de la „La Rambleta” (3555 m) pana pe varf este necesar permisul de libera trecere.

De asemenea se pot organiza si ture care sa atinga varful plecant de la nivelul oceanului si urmand unul din traseele consacrate acestui scop prin vai si defilee spectaculoase, dar o astfel de tura necesita doua-trei zile.

Dupa cum am spus la inceputul acestui material punctele de atractie de pe Insula Tenerife sunt multiple o excursie de o saptamana permitand cu greu, din lipsa de timp, atingerea acestora. Pentru a afla care sunt aceste obiective turistice si a putea face o selectie se poate consulta materialul bibliografic de pe net, care abunda in informatii despre Tenerife. 

Bibliografie on line:

http://en.wikipedia.org/wiki/Teide

http://www.reservasparquesnacionales.es/real/ParquesNac/usu/html/Previo-inicio-reserva-oapn.aspx? cen=2&act=%201

http://alpinet.org/personal/gigidragomir/feeds/articole.php

http://www.gigidragomir.home.ro/










Author: GIGI PAUL DRAGOMIR
Uploaded by: GIGI PAUL DRAGOMIR
Views: 9647, Last update: Wed, Jan 18, 2012


Comment
Cornel B. Cornel B., Tue, Jan 24, 2012, 2:24 pm

Salutare Gigi! Ne-ai luat-o inainte cu 2 saptamani. Eu si sotia am urcat pe 2 decembrie. Nu am inteles exact daca voi ati luat telecabina sau ati urcat de la parcarea de sub Montana Rojada? Noi am plecat de cu seara de la parcare si am dormit la refugiul Alta Vista. Apoi am urcat ultimii 700 de metri dimineata devreme asa incat sa ajungem pe varf inainte de 6 pentru a vedea rasaritul. Avantajul este ca astfel eviti aglomeratia (dupa ora 9 atmosfera devine insuportabila in jurul varfului) si in plus nu ai nevoie de permis de urcare (priviligiul celor care dorm la refugiu). In plus, rasaritul soarelui vazut de pe varf e o experienta remarcabila. Felicitari, asadar, inca o data si multumin de articol!
Cornel Borit

Fără foto GIGI PAUL DRAGOMIR, Wed, Jan 25, 2012, 6:18 pm

Cornel, multumesc de apreieri; ma bucur sa aud ca ati fost si voi acolo si inca intr-un mod mult mai "sportiv" decat noi care intr-adevar am urcat cu telecabina.

ioan croitor ioan croitor, Fri, Jan 27, 2012, 4:27 pm


Fără foto Alexandru Pop, Tue, Jan 29, 2013, 11:07 pm

Multumim pentru informatii. Eu as vrea sa intreb:
- daca pentru a dormi la refugiu trebuie sa faci o rezervare sau ceva?
- se doarme ca si la refugiile de la noi cu sac de dormit personal?
- lunile in care se poate urca pe varf (eu as vrea undeva in septembrie-octombrie spre sfarsit cel tarziu) care sunt?
- daca faci rezervare pentru permis si nu se poate in ziua aia pt ca nu permite vremea, ar fi ideal sa faci pe mai multe zile sau cum se poate face?
Multumesc mult celui ce va raspunde.
Cu respect.

Comments for this article
Login or register to comment