Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Miscellanea - Umbrele muntelui calendar solar

Bookmark and Share

Umbrele muntelui calendar solar
In Romania soarele incepe sa rasara prima data pe varful Toaca in Ceahlau. Ceahlaul se vede de la mari departari. In zilele senine de iarna cu atmosfera inghetata se vede spre sud-est irizatia albastruie a marii. Este o silueta inconfundabila, punct de orientare pentru negustorii, calatorii sau armatele de cotropitori.

        Varful Toaca a fost pana prin anii 1960 cel mai inalt pana ce o echipa venita de la santierul barajului din Bicaz l-a dinamitat ca sa faca loc actualei statii meteo. Acolo sus, aproape de cer, era un platou mic cu iarba de forma patrata. Omul a distrus ceea ce legendele locale spun ca a fost rdicat de uriesii din vechime.

       Sus singur sau in grup poti fi tu cu tine, cu propriile ganduri si emotii. Deasupra e cerul si jos lumea oamenilor, realitatea asa cum o intelege fiecare. Eu urc cand se poate, dar mai ales in momentele importante ale anului cand sunt evenimente astronomice, religioase sau traditionale. Fireste am ajuns sa cunosc, sa pot observa locul unde rasare sau apune soarele, ceata, norii, atmosfera inghetata sau inversiunile termice.

        Soarele se deplaseaza, aparent, pe cer regulat intre solstitiu de iarna si solstitiu de vara (cand soarele sta) punctul central fiind echinoctiile de toamna si primavara. Vara la solstitiu cand, ziua este lunga arcul de cerc descris de soare este aproape vertical. Iarna este scurt si oblic, facand umbre prelungi. Acesta e principiul calendarului solar, insa aici sus se intampla insa ceva uimitor.





        Varful Toaca fiind ascutit si aproximativ simetric, inconjurat de culmile altor munti la cativa kilometri distanta isi proiecteaza umbra triunghiulara in fiecare zi ca pe un imens ecran natural. Umbra are alta forma si este in alt loc deplasata cateva grade zilnic. Evident, daca te uiti unde e varful triunghiului la rasarit sau apus stii si cum se schimba forma in diferite perioade ale anului, atunci stii precis data din calendar. Ma refer aici doar la umbra principala. Mai sunt si alte umbre secundare ale stancilor din jur. Miscarea umbrelor functioneaza ca un calendar anual perfect. Nu are eroare. Mai trebuie, teoretic, studiata miscarea de precesie a echinoctiilor pentru a da si anul timpului prezent.

       Explicatia e mai complicata. Realitatea este extrem de simpla: cine priveste din varful Toaca, locul exact unde se formeaza umbra si in plus, daca stie cum arata aceasta umbra in diferitele zile ale anului, va sti exact data din calendar.




       Ceahlaul e ca o casa locuita permanent. La ridicarea cabanei Dochia au fost descoperite urme de locuinta si gasite artefacte din perioada eneolitica pastrate acum de muzeul din Piatra Neamt. Ce motiv aveau oamenii preistoriei sa stea permanent aici in conditii vitrege? In antichitate erau sacerdotii daci pe veneratul munte sfant. Evul mediu crestin a adus sihastri. Acum e zona turistica, monahala si stiintifica. Cert e ca de aici se raspandea credinta, oricare era ea.





      Pentru noi cei ce locuim in zona este un reper. Il cautam instinctiv si ne bucuram cand rostim “uite Ceahlaul”. Are sens sa spun ca interactiunea celor de jos cu cei de acolo de sus a dat ritmul vietii. Calendarul agrar sau pastoral era punctat de ritmurile muntelui. Marturie stau legendele, obiceiurile populare dupa care se derula viata.

       Vara incepea de 'Armindeni' pe la inceputul lunii mai si se sfarsea cam pe la 6 August cu 'Schimbarea la fata' in calendarul ortodox, cand se zice ca intra sarpele in pamant.





       In ziua de sarbatoare 6 August era marea urcare ritualica pe munte. Acum Varful Toaca la rasarit face o umbra speciala, capata volum prin combinatia cu umbrele altor stanci proiectata de aceasta data pe ceata sau nori la mica distanta si cu efect “gloria pe varf, imagine terifianta ce devine Piramida holografica din Ceahlau vazuta si fotografiata uneori de cei prezenti.





Mihai Marin 12 August 2016

Author: Mihai Marin
Uploaded by: Mihai Marin
Views: 7390, Last update: Fri, Aug 19, 2016



Links to the Mountain Guide:
Muntii CEAHLAU  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Satul Izvorul Alb-Cabana Dochia

 

Login or register to comment