Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Refugiul Coştila

Bookmark and Share

Refugiul Coştila
Ajung pe vârful intermediar

        Era o zi frumoasă de marţi. Şi vineri ar fi trebuit sa plecăm la mare. Dar ei s-au hotărat să amâne totul până după Paşti. Aşa că ar fi trebuit să fie un weekend foarte plictisitor.
        Dar în acea după-amiaza am fost la o diaporama. Super. Era prima mea diaporama şi mi-a placut atât de mult încât aş fi vrut să mai vad şi altele. Bineînţeles după ce-aş fi mâncat puţin (a durat vreo trei ore). Şi de acolo am hotărât să mergem cu toţii să sărbătorim reuşita diaporamei chestie la care eu nu aş fi vrut să particip. Dar a fost bine fiindcă acolo am aflat că se pregătea o ieşire la munte. Şi nu numai o ieşire ci aveam să ne căţăram. Şi cum eu eram nou venită printre alpinişti, mi s-a parut super. Mai ales că au început să-mi descrie împrejurimile. Ar fi fost în stare să-mi plătească drumul numai ca să mă duc.
        Aşa că într-o frumoasă noapte, ploioasă, cu o ploaie măruntă de primăvară etc... am plecat la munte. Şi ca totul să fie perfect unul dintre ei nu a venit, aşa ca am rămas doi şi pe tren a venit şi supracontrolul. Un frumos început pentru un weekend de vis.
        Ajungem pe la 7 în gara în Buşteni. Un cer acoperit, cu nişte nori mari de ploaie. Urât de tot.
        Începem să urcăm spre refugiul Coştila. Un drum de o ora şi jumătate, care datorita mie (nu mă mândresc cu asta), pentru că nu am a mai urcat pe munte cu rucsacul de mult s-a transformat într-un drum de doua ore şi jumătate. Pe la zece eram şi noi la refugiu. Partenerul meu de drum râdea de mine pentru eram obosită iar el avea chef de căţărare. Auziţi şi voi căţărare după ce ai urcat un traseu de două ore. Nici vorbă eu vroiam să dorm şi chiar aşa am şi făcut. După-amiaza aveam să descopăr minunata privelişte care o ai când priveşti de la refugiu şi aveam să mă bucur de ea. Şi am mai descoperit ceva. Lângă refugiu este o stâncă folosită pentru căţărare, de fapt sunt mai multe stânci, dar eu m-am căţărat doar pe una. De fapt am încercat doar. Adevărul este că nu am ajuns până sus.
        Dar lângă refugiu mai este o stâncă pe care pot să se caţere şi începători ca mine: Belvedere. Frumoasă privelişte......
        Dar să ajung la motivul pentru care m-am apucat să depăn amintiri. A doua zi, adica sâmbătă, n-a mai fost vreme atât de frumoasă. A plouat toata ziua. Pe la prânz au venit doi tipi din Bucureşti care mi-au vorbit pentru prima dată de alpinet. Erau plouaţi şi îngheţaţi. Au stat doar vreo cateva ore la refugiu dupa care au plecat. Din nefericire nu le-am reţinut numele şi nu aş putea să spun prea multe despre ei. Dar mi-ar plăcea daca m-ar contacta. Aş vrea să ştiu cum au ajuns acasă...
        Noi am plecat duminică de la refugiu. Ieşise soarele şi era din nou vreme bună. Am fi putut sa ne căţăram pe stâncă. Însă trenul nu statea să ne aştepte pe noi aşa că trebuia să plecăm. Mi-am luat la revedere de la refugiu şi am plecat spre oraş cu gândul că într-un viitor nu prea îndepărtat aveam să mă întorc şi să escaladez acele stânci.


Irina Roşu

Author: Irina Rosu
Uploaded by: Vasile Coţovanu
Views: 11283, Last update: Sun, Nov 5, 2000Links to the Mountain Guide:
Muntii BUCEGI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Satul Simon-Valea Lui Lamba-Mt. Plesa
MASIV: BUCEGI
TRASEU: SAUA STRUNGA- POIANA GUTANU- MUNTELE PLESA (PLEASA)- SAT SIMON (parcurs in iunie 2003)
DURATA: 4-5 H
MARCAJ: BANDA ROSIE
Saua Strunga este un nod important pentru potecile din Bucegi. Noi am parcurs traseul venind de la cabana Padina, dar se pot face si alte combinatii.
Din Saua Strunga coboram pe sub abruptul Muntelui Strungile pe poteca marcata cu banda rosie si cruce rosie. Inainte de a cobori din sa, vedem in stanga creasta nordica a Leaotei. De la Saua Bucsa se adanceste Valea Bingaleasa (granita intre Bucegi si Leaota). Dupa mai putin de 30 minute de la plecare marcajul cruce rosie coboara spre stanga. Nu exista indicator, marcajul este aplicat pe pietre, dar este clar. Poteca banda rosie continua pe directie generala nord, coboara de-a coasta, a la longue, traverseaza cateva vai seci si o fasie ingusta de padure (locul este foarte frumos). Dupa fasia de padure intram intr-o poiana cu stana. Din poiana intram iar in padure, coborand mai accentuat. Iesim in Poiana Gutanu (dreapta, fata de sensul de mers) si vedem in dreapta potecii indicatorul care ne spune ca pana in saua Batrana mai sunt 2: 30 h pe marcaj triunghi rosu. Reintram in padure, pentru scurt timp. La iesirea din padure poteca se bifurca. Ramura din dreapta, nemarcata, coboara spre valea care se adanceste in dreapta noastra. Noi mergem inainte, pe poteca mai lata. Trecem pe langa o cabana forestiera; pe un perete sunt aplicate si marcajele. Trecem peste sau ocolim un mic varf, intram pentru cateva minute in padure si ajungem intr-o alta poiana de unde triunghiul rosu pleaca spre stanga (exista indicator) pentru a cobori la Moieciu de Sus. Noi mergem inainte si reintram in padure. Poteca este foarte clara si se mentine pe muchia muntelui Plesa (Pleasa). Dupa 2- 2: 15 h de la despartirea de triunghiul rosu, am pierdut deja mult din altitudine si vedem in dreapta noastra casele din satul Simon. Coboram versantul din dreapta noastra si mergem prin spatele curtilor pana intr-un drum secundar. Cotim dreapta si ajungem imediat in strada principala, insotita de raul Simon, pe care il traversam pe un podet. Vedem un indicator, util pentru cei care parcurg traseul in sens invers; indicatorul spune ca pe triunghi galben se ajunge la Varful Omu in 7h, iar pe banda rosie se ajunge la Cabana Padina in 5h. Pana la soseaua principala mai sunt cca 6 km.
Exista autobuze care circula zi- lumina pe traseul Moieciu de Jos- Brasov.

 

Comment
Fără foto Andreea craciun, Mon, Sep 9, 2002, 12:33 pm

Au trecut 2 ani. Ai mai fost in Costila? Daca-nu, pregateste-te sa-ti dai jos parazapezile, ca "E interzisa intrarea cu paranameti"!

Fără foto marius turtă, Sun, Nov 24, 2002, 5:19 am

hi he he

Comments for this article
Login or register to comment