Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Jurnal Tibles

Bookmark and Share

Jurnal Tibles - Partea I
Consemnare 16 -

Consemnare 16 -17 oct.2000

Tibles
Groşi Ţibleş-Refugiul Arcer-vf.Ţibleş-Telciu

Parcurs 13-14-15 oct.2000

            Plecăm din Baia Mare,  cu autobuzul de ora 12, pe o vreme ca de vară , vineri 13 oct.
            Estimam să ajungem la Groşi Ţibleş în jurul orei 15-15,30 dar la ora 14,10 coboram deja la punctul de control silvic de unde urma să o luăm înspre Ţibleş, în amontele văii Bradul.
            Scoatem rucsacii destul de prăfuiţi din portbagajul autobuzului apoi admirând superba piramidă cu trei vârfuri a Ţibleşului o luăm spre Greble-Cabana de Vânătoare Ţibleş (arsă în urmă cu câţiva ani, de vreo trei ani  în reconstrucţie, modernizare) -Refugiul Arcer.
            Simţim în nări aroma inconfundabilă a mangalului de bocşă şi imediat depăşim un amplasament tradiţional unde o familie amărâtă, de veritabili profesonişti ai muribundei bresle ,perpetuează peste ani tradiţia  arderii fagului, carpenului, paltinului în scopul obţinerii preţiosului cărbune extrem de apreciat în occident, la noi singura asociere  făcându-se cu prăjitul mititeilor, cârnaţilor sau hălcilor de carne la grătar.
            După aprox. 1 km de mers se solicită o scurtă pauză de masă şi ajustarea încălţămintei/rucsacilor. Conştienţi că până la fostul amplasament IPEG -Tunel Ţibleş-Dragomireşti avem de parcurs 13-14 km de drum forestier iar apoi 1,30-1,45  ore de urcuş până la Refugiul Arcer , adică ajungem după căderea nopţii , ne grăbim să ciugulim şi să o luăm din loc.
            Se aude un motor de RABA izotermă. O oprim . Ajutaţi de cei trei tineri,  unul mire în ziua următoare, urcăm în dubă cu sentimentul că accedem înr-o cameră obscură, nu neapărat şi de gazare.
            Spre spate zac alandala lemne de foc, rotunde, de fag, veritabili rulmenţi iar spre faţă câteva zeci, poate peste 100 navete cu bere Ursus, pentru nuntă.
            Tinerii sunt în căutare de cetină necesară decorării curţii-şopronului în care se va desfăşura fericitul eveniment.
            La volan urcă nu şoferul ci ginerele. Care conduce ca la nuntă aprox. 4 km pe drumul forestier pietruit, . Suntem nevoiţi să ne adaptăm beznei apoi ne amuzăm de fuioarele de soare şi praf care se proiectează jucăuşe pe feţele, trupurile noastre precum nişte spoturi subţiri de reflectoare ale unui studio cinematografic.
            Şedem efectiv pe sticlele cu bere şi ne mirăm cum de nu se transformă totul în cioburi datorită groaznicei hurducăieli. Coborâm fericiţi că suntem întregi dar şi fiindcă recuperaserăm minutele pierdute cu masa .
            O luăm la picior admirând minunăţia de pasteluri ale făgetului din ce în ce mai intercalat cu molidiş verde întunecat, turmele de oi coborâte de la munte, păşunate tranzitoriu în luncile înguste, umbrite de arini scorţoşi. Câinii ciobăneşti pârjoci (cu părul scurt, neted) cel mai adesea nici nu ne bagă în seamă. Căruţe încărcate cu fân parfumat coboară spre Groşi. Salutăm ţăranii care ne răspund curioşi-fericiţi.
            De sus coboară câteva peridoace încărcate cu buşteni.De fiecare dată dispărem într-un nor de praf alb , înecăcios.
            În preajma Cabanei de Vânătoare dăm peste un grup de ţărănci , probabil muncitoare silvice sezoniere care aşteaptă maşina ce le va duce spre Groşi.Trecem spre dreapta valea Bradul , depăşim construcţia în curs de finisare şi imediat facem un alt popas scurt . Dau peste o colonie de ghebe maronii-gălbui apoi , imediat , peste una delicioasă, de păstrăvi aciuaţi lângă o scorbură de fag .
            În tot parcursul ulterior aveam să mai găsesc patru bucăţi bej pistruiate de piciorul căprioarei ,smochinite efectiv din cauza secetei teribile , şi nimic altceva .
            O briză călduţă urcă spre munte antrenând arome de scoarţă şi rumeguş de fag intercalate cu altele eterate, de molid şi brad debitat cu drujba.
            La umbră e deja răcoare.

-1-

Author: Petru Lucian Goja
Uploaded by: Vasile Coţovanu
Views: 4341, Last update: Sun, Nov 5, 2000



Links to the Mountain Guide:
Muntii TIBLES  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Comuna Grosii Tiblesului-Cantonul Silvic Hudinu Mare-Poiana Lungă-Mt. Grohot-Refugiul Arcer-Varful Tibles

 

Login or register to comment