Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Jurnal Tibles

Bookmark and Share

Jurnal Tibles - Partea a VIII-a
Consemnare 16 -

         SNCFR.No comment .
         Ne puserăm pe bucătărit. O cafea nes fierbinte , o conservă de carne de porc cu fasole, fulgi de cartofi cu costiţă prăjită şi niţică ceapă vânătă.
         Servirăm bătrânica apoi pe peron apăru un alt personaj cinematografic straniu ,  nebuna satului, perorând în dodii, pe ton arţăgos, ridicat, neinteligibil nouă, capabilă totuşi să-şi comunice ciudatele gânduri bătrânei.
         Îi dădurăm şi ei să îmbuce din bunătăţile noastre.
         Soarele răsărise luminând versanţii , scoţând în relief formele, volumele, culorile calde, indescriptibilele pasteluri autumnale.
         Aproape de ora 10 sosi triumfal şi trenul nostru.
         Urcarăm stimulaţi de parfumul tipic de urină şi fecale emanat din WC-ul mizer .
         Un surdomut adult, vânjos, ne făcu loc în compartimentul de-acum ocupat de un ţăran din Coşbuc în căutarea spre Moisei a celor patru vite furate de contemporanii lotri pentru a fi tăiate şi comercializate şi un tânăr pensionar de boală din Vişeu de Sus întors de la muncile câmpului cu fructe, bulion şi palincă.
         Personaje autentice, desprinse totuşi parcă  din filmele lui Felini sau Bunuel.
         Trenul porni şi astfel începu pentru noi derularea inversă a mosorului zilei precedente.
         Recunoscurăm intrarea şi o bucată din inubliabila vale a Fiezelului , culmile abrupte ce o străjuiesc , apăru la un moment dat şi. vf.Bran apoi negăsitul de noi Fiad cu păstrăvăria , uliţa din Romuli pe unde ar fi existat o altă variantă de acces spre Bătrâna.
         Lumina din ce în ce mai intensă, exuberanţa coloristică fură întrerupte de scurtele pasaje prin tunelele penetrând versantul abrupt.
         La un moment dat puturăm admira întreg Ţibleşul , urmă lungul tunel, de peste 2 km, de sub Dealul Ştefăniţei-Pasul Şetref apoi un alt spectacol , a Săcelului , cu gospodăriile ţărăneşti presărate pe dealuri sau aliniate de-alungul uliţei principale, fânare încărcate de fân şi otavă verde-mătăsoasă, jirezile ca nişte portative aiurea dispuse, încărcate cu otavă jilavă recent pusă la uscat, holde cu bostani porceşti aurii-portocalii, grămezi uriaşe de mere verzi sau roşii destinate borhotului pentru horincă, jupi de pănuşi de porumb, vite şi ciopoare de oi la păscut în grădinile din jurul caselor, multitudine de terase înguste, pictural-inconfundabile ritmuri maramureşene,graţioşi , unduinzi mesteceni cu trupuri albe de efebi şi ramuri încărcate cu bănuţi galbeni-portocalii, tufe violacee de sânger, meri încărcaţi până la rupere de rod neluat , încă, în seamă...
         Valea Izei , spre Sălişea de Sus . Grajdurile albe ale fostului CAP devenit privat gater mistuitor de codri.Alt tunel şi trecerea în altă vale minunată, cea a Vişeului , cu perspective spre Bardău, capul Groşi, Pop Ivan şi Muntele lui Şerban .
         Niciodată nu făcusem cu trenul acest parcurs spre Sighetu Marmaţiei.
         Extraordinar prin pitoresc. Poate şi datorită binecuvântării zilei, soarelui care făcea totul să strălucească.
         Bistra. Şi intrarea în strâmtul defileu spre zona de frontieră cu Ucraina de la Valea Vişeului. Versanţi, picioare abrupte. Rare ţancuri stâncoase .Pasteluri în auriu şi portocaliu completate cu rubiniul cireşilor sălbatici şi plopilor tremurători. Oglinzi jucăuşe de ape.
         Acel sentiment de satisfacţie-leneşă abandonare invadându-ne minţile, trupurile .
         Dar în acelaşi timp dilatarea tuturor căilor de percepţie pentru a recepta, analiza, compara, stoca multitudinea de informaţii vizuale . Şi nu numai.
         Valea Vişeului. Gară prăfuită ca de western . Punct de confluare a Tisei cu Vişeul.
         Nelipsit bufet al gării. În lipsa gramofonului cu goarnă muzica distorsionat lălăită prefirându-se strident din boxele unui radio-cas. 

 -8-

Author: Petru Lucian Goja
Uploaded by: Vasile Coţovanu
Views: 4357, Last update: Sun, Nov 5, 2000



Links to the Mountain Guide:
Muntii TIBLES  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Pasul Setref-Varful Stefanitei (1181)-Varful Comarnicel-Sub Varful Pietrei (1074)-Varful Tibles-Varful Arcer-Varful Tomnatec Grosi-Varful Stegior (1073)-Varful Groapa-Valea Minghetiului (Suciului)-Comuna Grosii Tiblesului

 

Login or register to comment