Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet articles archive - Tabara de schi de tura

Bookmark and Share

Tabara de schi de tura



Tabara de schi de tura - Retezat 2002


    Acest articol prezinta pe scurt activitatea desfasurata in cadrul taberei de schi de tura (schi-alpinism) desfasurata in muntii Retezat in martie 2002.
    Tabara a fost organizata la initiativa Federatiei Romane de Alpinism si Escalada (FRAE), avind in considerare dezvoltarea pe care schiul de tura o are pe plan european. Un exemplu in acest sens este faptul ca in Austria 30% din schiorii care merg obisnuit pe pirtii amenajate practica si schiul de tura. A fost considerata necesara initierea unui proiect pilot care sa puna bazele scolilor nationale de schi de tura. Succesul taberei din acest an ne face sa ne gindim la o actiune mult mai ampla anul viitor, care sa cuprinda mai multi cursanti, in cadrul unor grupe valorice.

Poza 1: vedere spre saua BucureiPoza 2: virful Retezat

    Tabara a fost mediatizata prin intermediul site-ului Alpinet si al magazinelor de echipament montan din Bucuresti si din Cluj. Am avut probleme cu achizitionarea echipamentului specific necesar unei astfel de tabere. A trebuit sa asiguram pentru fiecare participant schiuri de tura, piei de foca, bocanci de tura, coltari si piolet. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara sprijinul celor de la ATM Campina si Azuga care ne-au pus la dispozitie o mare parte din echipament. Totul la un pret care ne indreptateste sa ii consideram "sponsorii" acestui eveniment.
    Programul taberei a fost inspirat din programele taberelor similare din Austria si din programele firmelor de profil din UK. Am tinut cont de nivelul de pregatire al participantiilor (fiecare a completat un chestionar inaintea taberei) si am incercat sa obtinem un maxim de eficienta in utilizarea terenului din Retezat. Dar sa prezint ce s-a intimplat anul acesta.
    Prima zi decurge relativ monoton. Transfer din Subcetate la Cirnic. Si de aici doua drumuri pina la Gentiana pina reusim sa caram tot echipamentul la refugiu. Avem cu noi mincare pentru sapte zile, benzina pentru trei primusuri, butelii de gaz pentru lanterna. In plus fata de echipamentul specific, fiecare trebuie sa care o parte din echipamentul comun, reprezentat de doua corzi de 50 m, bucle, pitoane de stinca, pitoane de gheata, casti de alpinism, hamuri.
    Ca totul sa fie cit mai greu, ploua. Ne grabim sa ajungem in padure, unde suntem ceva mai feriti. Al doilea transport il simtim si mai greu datorita noptii nedormite si datorita oboselii acumulate. Dar ziua trece si ne regrupam la refugiu, incepem sa facem planuri pentru a doua zi. Am ales ca data de sosire la Gentiana ultima zi a Cupei Banatului. Alpinistii veniti la cupa plecau si seara am ramas doar zece oameni la ref. Noi si un munte intreg doar al nostru pentru o saptamina intreaga...

Poza 3: legaturi de tura si piele de focaPoza 4: atasarea focii pe schi

    A doua zi surpriza.-7 grade dimineata, cer senin iar zapada care fusese grea toata saptamina anterioara era compactata. Deci numai buna de schi. Vremea a ramas asa toata saptamina pina sambata, cu -5 noaptea si un soare in timpul zilei care ne-a facut sa ne fie dor macar de o zi de viscol. Dupa pregatirile de rigoare, verificarea legaturilor de tura, potrivirea coltarilor pe bocanc si reglarea focilor pe schiuri plecam inspre Bordul Tomii. Fiecare incearca mersul cu schiuri in picioare, ne oprim des. Siaj, traversare, incarcare foca pe fata, limita de foca, inaltator pus pe prima treapta, apoi a doua, inaltator in traversare, conversii devin tremeni cu care ne obisnuim repede. schiul de tura e un sport ale carui reguli de baza le deprinzi foarte repede, dar apoi trebuie sa capeti experienta si sa stii pe unde sa alegi ruta de mers.

    Nu ne-am propus ca o astfel de tabara sa fie o excursie pe schiuri cu ghid. Am vrut ca la sfirsitul taberei fiecare participant fie capabil sa mearga singur pe munte, sa poata sa aleaga rute sigure intr-un teren extrem de variabil asa cum se intimpla iarna.

    Am alcatuit echipe care au condus grupul in fiecare zi pe traseul stabilit dinainte, totul sub indrumarea coordonatorului taberei.

    In drum spre Saua Bucurei ne-am oprit sub Custura Bucurei si am exersat moduri de oprire a unei caderi pe pante inclinate. Apoi am exersat moduri de utilizare a pioletului. Din nou pe schiuri si iata-ne sub sa. Gheata de pe panta ne obliga sa lasam schiurile si urcam cu coltari. Ajunsi sus ne uitam pentru culoare de schi in abruptul de sub Judele si admiram vederile dinspre Retezatul Mic.

Poza 5: urcare spre saua StinisoareiPoza 6: spre creasta principala

    Ziua a treia aduce primul test pentru participanti, cei din fata trebuind sa utilizeze harta ca sa trecem in valea Stinisoarei. De la lacuri urcam spre Saua Retezatului. E tirziu sa mai urcam pe Retezat azi si ne gindim ca poate ne intoarcem in alta zi ca sa schiem spre Taul Stirbului. Incepem sa schiem spre Pietrele.

    Aici pauza de ceai, iar apoi urcare pe intuneric pe poteca plina cu gheata spre Gentiana. Avem lanterne, dar nu le folosim. Asta ca fiecare sa invete sa foloseasca corect betele de schi. Ne concentram, 50 de minute trec repede si ajungem le ref. Oboseala isi spune cuvintul si hotarim ca a doua zi sa fie pauza.

    Pauza activa, pentru ca am petrecut sase ore la cascada de gheata de linga refugiu,pina cind toti s-au obisnuit cu utilizarea corecta a coltarilor. Au fost instalate doua manse, prima pe gheata de 70 de grade inclinatie si a doua pe o succesiune de fete cazute si pasaje verticale. Exercitiile s-au efectuat utilizindu-se casti de protectie si pioleti tehnici.

    La sfirsitul zilei am incercat si parcurgerea in mansa a unor pasaje scurte de stinca folosind pioletii si coltarii.

Poza 7: montarea mansei pe gheataPoza 8: echipament
Poza 9: primii pasi pe gheata

    Joi plecam de la ref cu viza Saua Pietricelele. Apoi creasta principala. Daca pina acum majoritatea au urcat cu schiurile in picioare, de aici trecem din nou la coltari si piolet si incepem sa urcam spre virful Peleaga, cel mai inalt din Retezat. Coborirea o facem spre Custura Bucurei. Nu urcam pe acest virf ci incepem sa schiem pe fetele dinspre nord, prindem un culoar de 45 de grade si ajungem in platourile care ne conduc dupa aproape o ora de schi la Bordul Tomii. Ziua e considerata incheiata, se coboara liber pina la Gentiana.

    Urmeaza adevarata ziua de pauza. Soare puternic. Unii din cursanti se pling de probleme cauzate de claparii de tura. O singura echipa pleaca de la ref pe schiuri pentru a incerca o cascada de sub creasta Pietrele. 50 de metri de gheata de grad 3+ cu pasaje de 4 dau ocazia folosirii atit a pitoanelor de stinca cit si a celor de gheata. Dupa ce iesim de pe gheata continuam sa urcam pe jgheabul de deasupra ei, trecem o creasta si incepem sa coborim pe urmele de urcare ale celor de la alpiniada.

Poza 10: vedere spre vestPoza 11: pe Peleaga

    Simbata vremea incepe sa se strice, dar nu mai conteaza. Dupa ce facem curat la ref coborim la Cirnic.Cam asta a fost..

    Pregatirea pentru aceasta tabara a cuprins vizionarea inainte de plecarea in Retezat a unei casete demonstrative despre utilizarea pioletului si a coltarilor. La finalul evenimentului vom incerca prezentarea unor notiuni de prim ajutor si de resuscitare (basic life support) in conditiile activitatii montane.

    Notiunile teoretice si practice explicate au atins subiecte legate de echipament, utilizare busola, orientare, avalanse. Tabara nu a atins standardul unei scoli de profil. In anii viitori vom incerca realizarea de ateliere pe diverse teme, cursantii avind libertatea de a alege temele la care vor participa, in functie de preferintele personale.

    Daca va exista cerere, FRAE va lua in considerare organizarea unor tabere in muntii Bucegi, in plus fata de cea existenta in Retezat sau a unor raiduri-curs de weekend in diverse zone din tara.

    In final trebuie retinut ca la ora actuala exista doar doua forme cu adevarat elegante de parcurgere a traseelor montane pe durata iernii: schiul de tura si mersul cu rachete de zapada. Astfel dispare notiunea de poteca ( si vesnica scuza-"nu e poteca batuta, ne intoarcem") iar grosimea stratului de zapada nu mai este un factor atit de important care sa limiteze distantele ce pot fi parcurse in cadrul unei singure zile.

    Sper ca acest articol sa va trezeasca interesul fata de schiul de tura si daca da, atunci ne vedem la anul in Retezat.

Poza 12: refugiul Gentiana, vazut de la cascada
Poza 13: primavara la CirnicPoza 14: pe picior de plecare


Multumiri celor care au facut posibila realizarea acestei tabere:
  • dl Grusea de la ATM Azuga
  • dl Marian de la ATM Campina
  • dna Sanda Badralexe secretar general FRAE
  • dl Iustin Ionescu
  • dl Vlad Popa
  • dl Vali Penes
  • dl Catalin Mantescu
  • dna Dana Gradinaru


Info suplimentare:alexdoaga@netscape.net - subject "schi"
ATM www.prahova.net
FRAE - tel/fax: 01 212 51 84




mentionezi:
foto Alex Mateescu
si
articol scris de Alex Doaga

Author: Alex Doaga
Uploaded by: Alexandru Mateescu
Views: 11332, Last update: Fri, Mar 29, 2002



Links to the Mountain Guide:
Muntii RETEZAT  
Login or register to comment